Det är alltid roligt med gästbloggare, man blir glad över att de tycker att det är meningsfullt att publicera sig här. I dag ger Nicklas Lundblad oss sin syn på en vital och levande IT-politik. Oj, vad jag håller med honom. Efter alla år i IT-branschen så har det många gånger känts ganska tröstlöst när man märker att IT-frågan ofta hamnar på konstiga ställen.
GÄSTBLOGGAREN - Nicklas Lundblad
EU strävar efter att bli världens mest kunskapsintensiva ekonomi. Internet, informationsteknik och kommunikationsnät hyllas med sänkta huvuden och böner om tillväxt i alla EUs viktigare institutioner, och EU är verkligen en stor och intressant IT-aktör på den globala marknaden. Både vad gäller teknikanvändning och utveckling och inte minst de skandinaviska länderna är rutinmässigt bäst på litet allt möjligt: bredband, mobiltäthet, fildelning...um...ja, ni vet.
Hur organiserar då denna spjutspetstänkarekonomin sitt tänkande kringIT-politiken? Jo...vänta och håll andan... i femårsplaner. Som Gosplani Sovjet.
Det är en märklig ordning (och jag använder ordet märklig i samma betydelse som man använder det när man öppnar kylen och hittar köttfärs som barna Hedenhös klubbat ihjäl). Eller som de som är mer sparsamma med bokstäver skulle uttrycka saken: LOL WTF OMG.
Nåväl: det hela är knasigt på så många sätt att det är svårt att veta riktigt var vi ska börja tänka om. Men tänka om kan vi göra, och med vi menar jag inte jag utan den svenska regeringen. Nu inträder nämligen snart den fabulösa period när vi får leda hela den fina förkortningen EU som ordförandeland. Och vårt ordförandeskap inträder precis när det är dags att kasta ett skeptiskt öga på den tid som flytt och fundera på hur vi ska organisera IT-politiken efter det att den nuvarande femårsplanen - i2010 - begravts i mummel, utvärderingaroch försäkringar om framsteg.
Här finns nu en kosmisk chans för den svenska regeringen att genomföra en IT-politisk glasnost och helt enkelt skjuta alla idéer om nya femårsplaner i sank med förnuftets torpeder och man kan nästan rakt avkopiera dr Phils varumärkesfras om någon skulle pipa att "Vi har alltid haft IT-politiska planer!". Den monumentale dr Phil skulle då luta sig fram och på bred texasdialekt le:
"And how's that working for you?"
Indeed.
Men det finns en viktig invändning här och det är ju att vi måste ha något i stället. Om inte annat så skulle de bli ganska trist att arbeta på det generaldirektorat som sysslar med informationssamhället om det inte fanns, tja, något att göra? EUs framtida IT-kommissionär skulle säkert bli slokörad om de inte hade någon fin plan som alla de andra kommissionärerna.
(Men vänta nu här - finns det några andra kommissionärer som ordnar sin verksamhet i femårsplaner? Neeej, just det.)
Mitt förslag är att ge IT-kommissionären utmanarrätt i kommissionen. I princip skulle han eller hon få utreda vilken lagstiftning som helst på vilket område som helst om den hindrar, kan främja eller påverkar IT. Jordbruksstödet? Visst, inga problem -- hindrar det oss från att bli en kunskapsintensiv ekonomi så buss på. Drakoniska regler i upphovsrätten? Det är bara att utreda dem och komma med förslag, över hela fältet.
Och medan man håller på med det skulle den svenska IT-ministern få samma utmanarrätt. Problem med justitiedepartementets syn på IT? Gryningsräd från IT-enheten!
För här döljer sig faktiskt en djävul i pudeln. Det är nämligen möjligt att i dag enkelt observera att de största hindren mot att informations- och kommunikationstekniken får genomslag är organisatoriska. I regeringskansliet är det stuprörsmodellen som gjort att de viktigaste IT-frågorna under de gångna två åren varit justitieministerns, finansmarknadsministerns och försvarsministerns. Samma struktur finns i de beslutsmodeller som genomsyrar EU, med strikta uppdelningar mellan direktoraten som leder till silotänkande och isolering.
En IT-politik som river ned det gamla skulle vara oändligt mycket mer effektivt än en som försöker bygga luftslott och organisera sig i femårsplaner. En IT-kommissionär som ägnade sig åt räfst och rättarting skulle innebära mirakel för den europeiska ekonomin.
Ge sedan IT-kommissionären en fem, sex röster sisådär så att en kvalificerad majoritet måste rösta mot honom eller henne, och gärna en rätt att bötfälla kollegor genom att fördela om budgeten dem emellan.
Tänk vad rolig EUs IT-politik skulle bli. En riktig fullkontaktsport!
Nicklas Lundblad, som väl knappast behöver påpeka att han skriver detta i sin egenskap av privat tyckare och inget annat, eller hur?
Nicklas Lundblad är fil.dr i informatik och skriver mellan varven på bloggen Kommenterat samt är ledamot i regeringens IT-råd.
(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om poltik, EU, moderaterna, IT-politik, IT, regeringen, alliansen, samhälle, internet
3 kommentarer:
Intressant inlägg. Att regeringskansliet med finansdepartementet i spetsen är inkompetenta på IT är ju allmänt känt. Extra kul är att den e-delegation som nu skall instiftas ges ett femårigt uppdrag och att man på näringsdepartementet hintat om att Sverige under ordförandeskapet skall lansera i2015 (eftersom i2010 inte tog skruv...). Siffran fem återkommer i alla sammanhang.
Kanske borde vi snegla på Danmark som med sin "IT- og Telestyrelse" driver tvärdepartementala frågor inom It-området mycket mer effektivt än stuprörshanteringen på regeringskansliet?
Go Nicklas! Internet är ju en serie av stuprör som kopplar samman ... politiker med monoliter. Budget är spontant helt rätt nivå att ingripa på, i 5-minutersintervall, 24 timmar om dygnet, direkt mappat till hur nöjda vi är med resultatet. Men skulla man våga satsa miljarders på någon mjukvara då? Troligen inte. Och det är bra! Däremot kan man gå ihop och bygga infrastruktur istället... ;-) Lite agile realpolitik.
Samtidigt... hur ska politiker som kapitulerat under regeringskansliets IT-avdelnings blockering av Internet skapa IT-policy för landet?
/jonas
Blockering av internet eller som SF-mannen igår, vi stänger av internet helt resolut.
Man undrar hur många såna det finns där ute egentligen...
Skicka en kommentar