onsdag 18 februari 2009

Facket kan väl köpa SAAB...

Självklart är det tufft för enskilda att bli av med jobbet. Det är många som upplevt det till och från och för det allra mesta har det fixat sig. Det verkar väl klart att staten kommer att ställa upp och hjälpa till med coachning, stöd och utbildning för den som blir av med jobbet. Regeringen satsar närmare 3 miljarder kronor bara på detta stöd och det lär säkert bli mer, om det behövs. Mona Sahlin tycker att regeringen är passiv och vill hellre stötta SAAB som företag vad det verkar.

Statens kapital ska inte användas som riskkapital för utländska storägares misslyckanden. SAAB har inte gått bra på väldigt många år och statsminister Reinfeldt är tydlig och menar att bolagsdirektörerna i USA har gillrat en fälla och den ska man inte trampa i. Det hadnlar om eneorma resurser menar han och visst känns det bättre att svenska resurser just nu satsas på de som blir av med jobben. För inom närmaste tiden ser det väl inte riktigt ut som om jobben skulle bli kvar i alla fall.

De är bra på det där amerikanarna, det ser vi inte minst nu under rättegången mot The Pirate Bay och den önskan om inskrnkning av internet som pågår under täckmanteln upphovsrätt. Mats G Nilsson tycker att det är bra att Mona Sahlin inte har något inflytande just nu över hur våra skattemedel ska användas. Facket tycker att det är ett svek att regeringen inte tänker stötta SAAB. Jag tycker att facket själva, de verkar ha gott om pengar, ska gå in och stötta eller köpa SAAB om de tycker att det är så viktigt. Ett företag som inte fixat sin produktuteckling under så lång tid ska inte ha skattemedel för att fortsätta misslyckas. Bidrag är inget incitament till krafttag, snarare konserverar det situationen.

Maud Olofsson var även hon tydlig idag när hon meddelade att det inte blir några skattepengar till GM. Däremot är det viktigare att rädda den kompetens i form av arbetskraft som finns och snabbt få igång dem i framtidsindustrier som exempelvis inom den förnyelsebara energin. Spontant känns det betydligt mer sunt att staten satsar på sådan företagsamhet än att delta i och bidra till GMs avvecklingskostnader för SAAB. Kent Pettersson tycker också att det är bra att GM får ta ansvar för sitt eget företag. Inte att svenska skattebetalare ska göra det. Antonsson har också synpunkter.

Till er som kanske blir av med jobben, det är jättejobbigt nu men det kommer att ordna sig. Jag vet det, ty jag har varit i den situationen flera gånger under mitt arbetsliv. Det har varit uppgång och nedgång, uppköp och nedläggning och hopslagning. Än kan det ändra sig och än är det "business as usual" säger VD som trots detta inte kan ge klart besked.

Till arbetsförmedlingen skulle jag vilja ge ett pedagogiskt tips. Det är inte nödvändigt att allt elände presenteras på förstasidan. Det är betydligt klyftigare att där lyfta fram de möjligheter som arbetsförmedlingen kan erbjuda den som är varslad eller redan har förlorat sitt arbete, än att ha de senaste katastrofsiffrorna om arbetsmarknaden där. Det hjälper bara till att åka ännu längre ner i katastrofspiralen och känna att här finns det verkligen inget hopp. Varför ligger inte länken till Västerås på första sidan. De söker massor med folk dit. Kolla in här. Uppdat: Den här länken är bättre 1000 jobb i Västerås.

Uppdatering: Jag ser att Expressens ledare tycker som jag och uppmanar facket att lägga ett bud på SAAB. Ett skambud. Varför inte, plötsligt finns det en personalägd bilindustri i Sverige. Smaka på den.

Förresten: Heja Maud - vad du var bra idag.

Uppdatering 2: Statsminister hänger på ;-)
(intressant)
(SvD) (GP) (GT)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Oppositionen kräver gång på gång att regeringen skall slösa med skattepengarna. Beror detta på att de vill att Sverige skall ha dåliga statsfinanser när vi går in i nästa valrörelse?

Baccus sa...

Precis!

http://baccusblogg.wordpress.com/2009/02/18/sahlin-och-lofven-vill-kopa-saab-for-svenska-pensionspengar/

Vinballe sa...

Men snälla människa! Hur fan kan du påstå att det finns massor av jobb i Västerås på länken http://www.jobbaivasteras.se/ ??? Sidan visar ETT ENDA jobb från en privat arbetsgivare, resten är genom Västerås Stad. Som du säkert vet finns det inga tvåveckors-utbildningar från att vara industriarbetare i Västsverige till att bli Socionom, undersköterska, bibliotekarie, psykoterapeut o.s.v. Alkohol- och drogrådgivare skulle kanske passa en hel många. En arbetslös industriarbetare kan säkerligen ge bra råd om det mest prisvärda bag-in-box-vinet.

Mary sa...

Hoppsan det blev kanske fel länk. Meningen var att den skulle leda till den storsatsning man gör i Västerås för att få dit fler industriarbetare.

Här står det mer i alla fall.

http://www.1000jobb.se/

Anonym sa...

Min gissning: Wallenberg sålde dyrt till GM, och nu bidar de sin tid för att kunna köpa tillbaks riktigt billigt och med lite tur ännu billigare om staten dessutom kan pumpa in lite stålar i bolaget. Lite hazard så där, mån tro om det är Wallenberg eller Regeringen som har de kallaste nerverna?

Anonym sa...

I GP så kommer det visst fram att enl affärsplanen så har det inte varit tal om att staten skulle bli delägare av saab. det är antingen ett missförstånd från regeringens sida.

Det enda gm vill att staten ska göra är att garantera dom lån som ska tas hos eib. Det intressanta var väl att det var väl en del av det "krispaket" som regeringen lade fram.

Men nu kommer företaget att friställas, sättas i konkurs efter att bolaget är tömt och därefter låta staten ta hand om lönerna genom den statliga lönegarantin.
Och sedan kommer miljarderna att flöda i alla fall till akassan efteråt.

Företag har ingen tradition av att ta ansvar i sverige. Det är heller inte en del av kapitalismen.
/Daniel A

peder s sa...

Håller med. Maud har visat att hon är ett handlingskraftigt statsråd som står emot oppositionens pinsamma hycklande angrepp. Länge leve nuvarande regeringen

Anonym sa...

Det är lätt att vara handlingskraftig om man samtidigt inte drar sig för att ljuga.
Men vi får se vad KU-anmälan leder till.
/Daniel A.