torsdag 5 februari 2009

Framtidens bil är inte långt borta...

Bensinbilarna är borta om 20 år säger KD-ledare Hägglund till Aftonbladets Lena Mellin idag. Kanske det kan går fortare än så rent av. I och med att man öppnar upp för alternativen så brukar de komma av sig själva. Så då kanske oppositionen inte behöver gnälla om den saken just.

DN skrev om framtidens bil redan 2007 - kanske att vi kommer en bit närmare den nu med alliansregeringens nya inriktning på klimat-, miljö och energi. Snart kanske denna bil byggs i Göteborg. det är inte helt omöjligt. Spännande artikel om en spännande möjlighet. Läs hela här.

Statsministern måste känna sig nöjd idag.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

9 kommentarer:

Erik Sandblom sa...

Hälften av alla bilresor i Sverige är kortare än fem kilometer och hälften av befolkningen bor inom fem kilometer från sina arbeten. Källa infrastrukturpropositionen sidan 150. Hälften av befolkningen bor inom fem kilometer från en järnvägstation. Källa banverket. Fem kilometer tar 15-20 minuter att cykla.

Så jag tror många kanske skippar den egna bilen framöver. Istället åker de taxi eller hyrbil vid behov. Biluthyrningen har ökat med över 20% sen 2006.

Michael sa...

Det skulle kunna gå att få alla bilar att gå på vatten inom 5-10 år. Det finns nåt som heter Water4Gas som är ett säkert sätt att använda hydrogen som bränsle. Det görs en del forskning på detta fast då handlar det om system där man måste lagra bränsle i tankar dvs det finns en risk med det eftersom det är brandfarligt och kan explodera. Water4Gas däremot är Hydrogen On Demand dvs man "tillverkar" sitt bränsle när man kör sin bil. Ingen farlig lagring behövs. Man slår på en halvliter vatten och puttrar iväg bara. Varför görs ingen forskning om detta? Varför läser man inget om det i media? Kan det vara så att om folk gör sitt eget bränsle så går det ju inte att tjäna några pengar på det? Är det därför man vill ha hydrogen system där man fortsätter att tvinga folk till tankomaterna? Där man kan fortsätta att sätta vilka priser man behagar och beskatta folk till ytterligheter? Jag tror det är så. Även om vi tankade med vatten så får vi säkert fortsätta betala hutlöst för detta vatten. Kanske "rött" vatten, och om man kör med vanligt vatten från kranen så får man böter? Låter mycket troligt. Hydrogen är ett billigt sätt att driva bilar på, och miljövänligt. Men jag tror allvarligt talat att de som bestämmer bokstavligen skiter i hur det går med människor och miljö, bara de kan krama ur folk lite mer pengar. Tog man bort detta incitament att ALLTID tjäna pengar så skulle vi inte ha någon miljö- eller energikris idag. Mer om detta finns att läsa och se på TheZeitgeistMovement.

Peace

Hans J sa...

@Michael:

Varför stavar du så löjligt?

Det heter väl CAR och inte "bil" som du skriver?

Sedan vet jag vad latrin är men "hydrosken" är väl ett danskt ord?

Tacka vet jag VÄTE och VÄTGAS!

Michael sa...

@Hans J:
Ehh.. and whats ur point??

Är det löjligt att stava rätt?

Anonym sa...

Äsch, med FRA-lagen och alla möjliga lagar så ska bensinbolagen säkert snart göra razzior hos folk som tankar på annat sätt än med fossila bränslen. Dessutom får dom böta för dom uteblivna intäkterna till oljebolagen i civilrättsliga domstolar.

Volvo lanserade sin hybridbil 1993, men sedan kom konservativa Ford i vägen och placerade projektet på museum.
Sedan kom Volvo med följande bil:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=330572
och då kom Ford och placerade det på museet.
frågan är om man inte borde omyndigförklara Ford och låta staten ta hand om bolaget istället. För Ford klarar ju inte av att bedriva bolag. Hade dom gjort det så hade vi redan haft elbilar och hybridbilar i produktion i Sverige

Hans J sa...

@Michael:

"The point" är att du inte klarar av att skriva svenska...

Det heter VÄTGAS - ingenting annat!

Vi behöver inga fler "registrerade varumärken" som våldtar vårt språk och vårt fria användande av detta.

Det var "the point".

Michael sa...

Hans J:
The point är att jag skriver mycket bra svenska. Sen vad du tycker om vad folk använder för ord eller inte är väl helt upp till folk. Det är väl för sjutton det som är det fria användandet av vårt språk. Det heter väl vätgas i lilla sverige men hydrogen i resten av världen. Lär dig leva med det din j-a blogmarodör. Fan vad jag hatar folk som alltid ska göra sig märkvärdiga på ett eller annatvis..

Erik Sandblom sa...

Michael, sakupplysning: det heter Wasserstoff på tyska, Vety på finska, Vodík på tjeckiska och Водород på ryska. Jag vet inte ens hur det uttalas.
http://ru.wikipedia.org/wiki/Водород

Det heter alltså inte hydrogen i resten av världen och 400 miljoner människor kallar det för något annat, oräknat kinesiska och andra stora språk.

Hans J sa...

@Michael:

Vad hette ordet igen på svenska?

Det är ju du som gör dig märkvärdig genom att använda japanska, ryska eller kinesiska ord.

"resten av världen" HA!

Är det Wasserstoff du menar?
Använd languaget där du are...