torsdag 5 februari 2009

Det är förnyelsen inte kärnkraften som är viktig...

Dagens presskonferens om miljö- och klimatfrågor med alliansen gav mersmak. Just det här helhetsgreppet känns mycket bra. Att man satsar på förnyelse är befriande. Historiskt säger alliansen. Trist att det nu blir rubrikfokus på kärnkraften i stället för att ta fasta på utvecklingen av de nya energikällor som det nu kommer att storsatsas på. Det blir trovärdigt genom att man delar upp gracerna på flera olika ben.


Det går inte att stänga av samhället på det sätt som både miljöpartiet och Mona Sahlin vill göra, man måste ibland leva med det befintliga i en övergångsperiod. Höjda bensinskatter vill miljöpartiet ha samtidigt som det blir ett herrans liv på (S) om att man ska rädda dem som jobbar i en bilindustrin som tillverkar produkter som ingen längre vill ha. Logiken haltar på nå´t sätt där. Nu uttalar regeringen verkligen en målsättning att det är förnyelse det handlar om framöver och att det är dit vi ska gå. Då kan bilindustrin ställa om till att tillverka miljövänliga bilar och människor kan ha kvar sina jobb. Är inte det bättre än en kurs på AMS så säg?


Ett avvecklat oljeberoende för uppvärmning är också ett väldigt bra mål? Här har installerats bergvärme och det känns bra både för plånboken och miljösamvetet. Snart blir det solceller på taket som komplement kanske, eller vindkraft från Ljusterö eller eget på tomten. Vem vet?


Det är framåt som gäller, inte att konservera sig bakåt. Om det sedan visar sig att Sverige kommer att kunna exportera god energi till andra så kan väl ingen vara annat än nöjd? Per Schlingmann säger "Effekten av denna politik är att produktionen av klimatneutral energi kommer att öka i Sverige. Därmed kan vi fasa ut fossila bränslen, exempelvis genom att på sikt konvertera om bilparken. Sverige kommer också att kunna bli en exportör av energi till en omvärld som är hopplöst beroende av fossil energi samt naturgas."

Kan det här vara annat än bra för Sverige? Heja alliansen.

Självklart kommer kritiken som ett brev på posten. Det är synd att fastna i detaljerna och det är extremt synd att göra detta viktiga ställningstagande till ett JA för kärnkraft i stället för att se det som en satsning på förnyelsebar energi. Det handlar om att inte förbjuda kärnkraft, men det finns en begränsning och det handlar mer om nya typer av energikällor. Fokus borde läggas där. Men det bli inte lika dramatiskt då förstås. Nu gäller det för alliansen att satsa på att förklara det nya och inte fastna i försvaret av det gamla. Det blir kanske svårt med tanke på den kulsvärm oppositionen nu laddar upp med tal om svek och sabotage och allt möjligt som kommer i dagen.

Andra som bloggar: Nonicololasos som tycker att kärnkraftverks estetiska aspekt är underskattad. Pär Ström gillar också det hela. Detta lär väl bli dagens snackis.

Intressant

SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, DN1, DN2, DN3, DN4, Dagen, Sydsvenskan, Aftonbladet1, Aftonbladet2 Expressen Schlingman skriver på Newsmillan
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

8 kommentarer:

embryo sa...

det är en tragedi

det är en uppgivelse

det är en återgång till urmodigt nittonhundratalstänkande: e=mc2

släng in ett par atombomber på dagordningen på en gång

det är ett enormt svek mot barnen: dagen före kommer en rapport om att barncancerfallen ökar i närheten av kärnkraftverk

det är ett svek mot framtiden

det är ett svek mot omröstningen 1980: javisst röstade jag nej

javisst stod jag på stranden sommaren efter tjernobylkatastrofen och blickade österut: vi måste tänka längre och djupare

människan är kapabel till betydligt smartare energilösningar än detta

åh om tage danielsson vore hos oss i detta merkantiliserade inferno som blivit tjugohundratalet

ypperligt enfaldigt alltihop: nu gäller det att inte bli misantrop helt och hållet

jag litar på barnen: men hur ska dom kunna lita på oss

det undrar jag nu

Manne sa...

Gissar på att Blogge blir lite glad nu.

arthur sa...

Detta var faktiskt en viktig fråga. Centerpartiets oseriösa hållning i frågan har vandaliserat den borgerliga regeringsdugligheten sedan Fäldintiden. Att de nu, visserligen till ett högt fiskalt pris, låter galenskaperna glida in i historiens dimma lovar gott för framtiden. Dessutom är det faktiskt bra för Sverige.

Däremot är det tråkigt att det bara är Centerns meningslösa favoritleksaker som väderkvarnar och risbrasor som skall subventioneras. Det vore bra om vi kunde få till en statlig pilotanläggning för framtidens reaktorer som inte ger långlivat avfall.

Anonym sa...

"det är en återgång till urmodigt nittonhundratalstänkande: e=mc2"

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, är F=ma uråldrigt 1700-tals tänkande också?

Skilj gärna mellan vetenskap och politik!

Resonerar du som ovan är det väl inte så märkligt att du är emot kärnkraft heller (samt tror att det finns lösningar idag som skulle kunna ersätta den helt med rimlig kostnad och effektivitet). Heja förnuftscentern!

embryo sa...

hejsan anonym

gråt: det tröstar för stunden

men ett grott skratt förlänger livet

en härdsmälta däremot

en imploderad kärnreaktor däremot

vetenskapen har alltid varit i politikens händer

fråga oppenheimer

fälldin äger: han hade kurage

Aewheros sa...

"Heja alliansen."

Jag tycker du skäller för litet på politikerna för att vara en riktig bloggare. ;)

Mary sa...

Haha - jag är en proalliansare, på alla sätt, men inte alltid medhållande dock.

David sa...

Jag brukar kommentera med den här länklistan när sådant här diskuteras. För det är så uppenbart att varken sidorna som är för eller emot alternativ energi har koll på hur snabbt utvecklingen av alternativ faktiskt går just nu, samt att man faktiskt kan arbeta i andra änden med, och stimulera intresset för energisnåla alternativ. Eller för den delen sluta med fånigheter som höjd fastighetsskatt om man har treglasfönster som minskar energiåtgången vid uppvärmning (Och nerkylning på sommaren...) rejält.

Det finns mycket man kan göra som leder till sänkt elförbrukning, och därmed även sänkta elutgifter.

Hemma har vi installerat en värmepump och tätat våra fönster, vilket har sänkt våra elkostnader under vintern dramatiskt. Det kostade, men på några års sikt så blir det en ren vinstaffär. Det finns ju energieffektiva kylskåp, tvättmaskiner, och bärbara datorer som ju bara drar en bråkdel av vad en stationär dator gör, men som ändå är fullt tillräcklig för alla jobb och vardagsbehov utom möjligen att spela de allra nyaste spelen med de högsta grafikinställningarna. Snart kommer LEDlamporna med vettigt ljusspektrum, så att även sådana som jag, som inte klarar av flimret i vanliga lågenergilampor, kan använda dem. Sen får man ju inte glömma att både solkraft, mer solkraft, vindkraft och mer vindkraft utvecklas och blir effektivare hela tiden.

Se även:
http://www.greenoptimistic.com/
http://www.jetsongreen.com/
http://www.metaefficient.com/