måndag 9 februari 2009

Inte blomkål men köpbojkott...

När fransmän blir arga så visar de det. Sånt händer sällan här, att man häller ut blomkål på gator och torg och drar in till stan med skördetröskan och blockerar trafiken. Högljudda är de också, viftar med armar och ben. Det finns en kraft i det där som är lite spännande och lite vild på något sätt. Det är svårt att inte gilla fransmän. Det finns ett temperament i dem som en del av oss också säkert har men sällan säpper fram.

Skärholmenfruarna protesterade mot matpriset på 70-talet. Det var ett herrans liv och Kjell Olof Feldt fick stå till svars, han kunfe inte svara på vad en liter mjölk kostade och gjordes till åtlöje för det vill jag minnas. En vänsterpartist blev till och med utesluten ur partiet för att han sympatiserade med dem. "- Damerna bar päls och ansågs därför inte rumsrena. Det räckte för uteslutning. Moelvs "brott" torde numera vara preskriberat."

Nu är det andra tider, nu har vi internet och kan knyta oss samman på annat sätt och vi kommer från olika grupperingar. Vi gillar inte skivbolagens idéer om hur de ska sätta dit enskilda för att det laddats ned filer från internet. Vissa vill till och med stänga av internet utan en tanke på att infrastrukturen i samhället i övrigt är uppbyggt kring filer flygande runt det "världsomfattande nätet" som man kallade internet för några år sedan. Att film- och skivbolagen alltid hållit på och konstrat med eller snarare mot modern teknik gör inte saken bättre. Att man nu kanske till och med får en egen lag som gör det möjligt att med hjälp av IP-nummer sätta dit enskildas personer är inte bra. De beräkningar som gjort för skadeståndet på 115 miljoner kronor för nedladdning av filer hos TPB är också uppåt väggarna.

Jag är absolut inte på någon punkt för olagligheter, men man måste ha en diskussion om vad som är rimligt exempelvis när det gäller upphovsrätten. Att stora multinationella företag sätter åt tre privatkillar istället för ger sig på de stora lika multinationella sökmotorföretagen talar väl sitt eget språk. Detta är bara för mycket. Omgivningen har piskats upp att kalla fildelning för stöld och indignationen är stor. Självklart ska artister och andra kunna leva på sina verk. Men ska det ske på samma sätt som idag? Man kan ju tänka sig att unga artister hoppar över skivbolagen och marknadsför sig själva på internet framöver - det vore till och med ganska klokt. Så upphovsrättsindustrin kanske står där med rumpan bar snart - och det går nog fort.

Hur som helst idag startar en köpbojkott, jag är med i den för jag vill ha en vettig och diskussion kring det hela och inte konservera gamla affärsmodeller så till den milda grad att allt det nya kommer att förbjudas. Att jaga sina egna kunder brukar aldrig vara en bra idé hur som helst. Dessutom är min bestämda uppfattning att det är poliser som tar hand om brottslig verksamhet. Inte frifräsare som kan hitta på vad som helst.

På Facebook finns nu en grupp med över 1000 personer som samlas kring bojkotten och en hel massa bloggare också förstås. Vi har kanske lite olika ingångar i det hela, men nu vill vi inte gynna underhållningsindustrin på ett tag. Det är ett sätt att säga att vi inte gillar dem helt enkelt.

Mikael tog intitiativet

Listan som enats om än så länge av de första aktivisterna är:* Inga inköp av CD-skivor.* Inga inköp av filmer.* Inga inköp av datorspel.* Inga biografbesök.* Inget hyrande av filmer.The boycott starts February 9th, 2009 and ends March 1st, 2009


Sydsvenskan 1, Sydsvenskan 2, Sydsvenskan 3, Bloggtidningen

Svensk Myndighetskontroll
Jens Odsvall
Scaber Nestor
Farmor Gun i Norrtälje
Sidvind
Olofs Blogg.
Calandrella
Argast Nu
Satmaran
Thomas Hartman
Scratches and Dust
Zac's åsikter
XORbot
Ett otygs funderingar och betraktelser
Anna Troberg
Henrik Alexandersson
Jörgen Boström
Lars-Erick's Blogg
Updiggers
Alla dessa åsikter
Anders Widén
Erik Hultin.
El Rubio
Anohito
Sanna: Mina ord
A. Mikael Eriksson
Bitches, Bruises, Booze & Blackouts
Christian Engström (pp)
Törnebohms Hotspot
Kattkorgen
Sagor från livbåten
Tango för enbenta
Sultans Blogg
Margareth Osju
Eyesx
Mikeees Songs
Klibbnisse
Hampus Algotsson

Silvertörne
Hellre upplyst än nedsläckt
Out Off Line
Kulturbloggen
Nuttes funderingar
Promenader och Utflykter
Udda Bitar
Ninablogg
Tempus Fugit
Annarkia
Elftown
Zebrastyle
Tankefel och Dylikt
Jan Sjöholm

11 kommentarer:

Per Hagwall sa...

Ouch, jag klarade mig precis innan bojkotten gick igång. Jag brukar köpa musik sådär två gånger om året och beställde faktiskt igår.

(Fast med köp av en box med Beethovens hela produktion på 87 cd för 299 spänn så känner jag inte att jag gynnat musikbranschen så överdrivet mycket)

Mikael Persson sa...

Bojkott är sådant vänsterpack brukar hålla på med.

Håller med i sak, men jag tror inte jag vara med på bojkotten pga principer. Vad kommer den leda till? vad är syftet? kommer det bli mera än just bara en bojkott?

Är inte så säker på att detta bra på det långa loppet. Säkert att folk inte kommer handla mera när den är slut?

Mary sa...

Vänsterpack - haha... Ja, du Mikael.

Ibland tycker jag att man ska markera. Det är lite mänskligt. De som är med här är då från alla inriktningar...

Mikael Persson sa...

Markera kan man göra på andra sätt an att sluta handla. Det är liksom emot marknadseknomiska ideal.

Bojkott slår ut de små skivbolagen som inte gjort ett skit, är det verkligen rätt för oss som moderater?

Men viss vill du o andra slå ut små skivbolag så får det står för dig mfl. jag vill det inte.

Mary sa...

Men Mikael nu är det inte de små bolagen vi protesterar emot ;-)

Mikael Persson sa...

Nej, men de kommer dras med. Är det oki? För mig är det inte oki, därav kommer jag inte bojkotta generellt.

Jag antar att du även inte kommer lyssna på musik via spotify. För det gynnar de du vill bojkotta.

Mary sa...

Se så din gamla Norrköpingsmoderat, ta tag i någon annan fråga nu, haha...

Tre veckor utan Spotify kan jag tänka mig. Självklart. ildelar gör jag inte annars heller och inköpen av musik etc kan vänta.

Man måste kunna markera ibland och nu gör jag det här. Jag tror inte att det hela har någon mnsta betydelse för skivbolagen överhuvudtaget. Mer än att de möjligen kan känna missnöjet om de ens vet att vi är emot dem just nu.

Jag vill särskilt påpeka att jag tycker att upphovsrätt/möjlighet att tjäna pengar för artister ska finnas, men på ett modernt sätt.

Skivbolagen behöver nya affärsmodeller.

Mikael Persson sa...

Jag har sedan länge slutat köpa metallicas skivor. Skulel vilja gå på deras konsert, men gör inte det av skäl som att jag inte tycker om deras agerande.

Men bara för det tänker jag inte sluta köpa musik av andra artister.

Mary sa...

Om ett par veckor kan man kompensera och köpa den musik man vill...

Mikael Persson sa...

vad har bojkotten för nytta om det senare kompenseras?

rasmus sa...

Att "sluta handla" är kanske meningslöst, som Mikael Persson säger, men att ge pengar till folk och företag man ogillar har inget med marknadsekonomi att göra, det är bara dumt!

Jag är alltså klart för en bojkott, men med en modifiering: När det gäller kultur som kan köpas direkt av upphovspersonerna utan att blanda in några storbolag ska jag fortsätta köpa så mycket jag vill och kan.

Det kan till exempel gälla band som säljer sina skivor direkt vid pubspelningar och festivaler, eller fanzines och "egenförlagda" texter och serier. Jag lovar att det finns mycket som är värt att betala för -- och som man kanske får lättare att upptäcka om man bojkottar storbolagen.