måndag 9 februari 2009

Nej du Roland, håller inte med riktigt här...

Antingen är man höger eller vänster menar Roland Poirier Martinsson i en kolumn idag. Visst vore det kanske enklast om man kunde göra den uppdelningen, svart/vitt, av/på, här/där.

Dikotomin är naturligtvis den enklaste vägen, nästan alltid, då slipper man ta ställning, eller ska vi säga att det blir enklare att göra det. För man vet på förhand, valen är få. Det är möjligt att det är vetenskapligt bevisat att det är så att man är antingen höger eller vänster enligt Roland PM:s hänvisning. Men som bekant så är vetenskap inte heller någon given sanning utan beror på vilka variabler som använts. Man får inte glömma det. Det finns många dimensioner. På nästan allting faktiskt. Henrik Lindberg skriver ockå om dimensionen.

Livet och mänskligheten är inte så lätta att kategorisera precis - jag är höger och liberal. Så är det med den saken. Jag vet det. Man kan vilja dra sitt strå till stacken och samtidigt förverkliga sig själv, rent av kanske det är just det som är förverkligandet? Att man drar sitt strå till stacken vilket ger utrymme för annat? Se så, lite husmorsfilosofi här på kammaren.

Sänd mina rötter regn har kommenterat påståendet också. Johan Norberg vill tala om att det inte är han som spökskrivit artikeln även om han erbjudit sig att spökskriva till Roland PM, de verkar inte vara helt överens på alla sätt de två. Men det är deras grej. Bloggen Tradition och Fason har också haft synpunkter.

Segerfeldt sammanfattar på ett bra sätt: "Låt mig presentera ett tredje perspektiv: frihet. Med en syn på människan som stark, vuxen och självständig är frånvaron av tvång det mest eftersträvansvärda. Av frånvaro av tvång följer både begränsad stat/fri ekonomi och att man får bilda familj med vem man vill, röka och dricka vad man vill utan att någon annan lägger sig i det. Vad syftet med mitt liv är har ingen annan, varken ärkebiskopen eller folkhälsoministern, med att göra."

Så med all respekt Roland PM så tror jag att det är för enkelt att dela upp världen i höger och vänster.

Uppdatering: Roland PM utvecklar sina tankar på ett intressant sätt idag. Bra. Jag måste nog tänka ett par varv till här innan jag vet riktigt hur jag ska förhålla mig. Finns vissa kunskapsluckor här måste medges.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är också lätt att klistra på sådana som ser politiken som svartvit diverse andra mindra smickrande epitet. När någon försöker göra sken av att det bara finns höger o vänster, så räcker det med att påpeka att Adolf var höger och Stalin var vänster. Jag är helt säker på att han inte säger sig tillhöra någon av de falangerna.

- Kluris

Lars-Erick Forsgren sa...

Självklart är det ett ytterst förenklat resonemang. Men Mary, liberal kan aldrig vara höger. Inte i sig. Sedan är det en annan sak att det finns högerpartier som kallar sig liberala.

Konservativ är höger och liberal är vänster. Allt efter hur de olika grupperna satt i franska nationalförsamlingen. Liberalerna = radikala, konservativa = samhällsbevarande.

Sen kan man ju komplicera det med att båda ideologierna utvecklats och fått sidogrenar... mer el mindre i överensstämmelse med originalet. Och med att fråga sig vad som är höger idag? Var kommer socialismen in? Är den vänster?
Är socialdemokratin vänster? Personligen anser jag den vara mkt konservativ många ggr, eftersom den ser sig som det parti som av gud utsetts att leda detta land och vad s gjort skall bevaras.
Etc.

Och att konservativ = ät och le, och liberal = se bara problem. DET är så ynkligt och förenklat att man baxnar.

Dessutom är nog de flesta en mix av olika saker, där dock en ingrediens överväger och gör att vi för oss själva åsätter oss en etikett. Kanske.

Mary sa...

Jag kan faktiskt hantera en datormus med både höger och vänster hand...

Obehindrat. Man kan träna upp sig och bli skapligt bra på båda även om dem ena dominerar. Min högersida dominerar i politiken. Men jag vill också kalla mig liberal. Så där för gör jag det.

Anonym sa...

Det är väl ofta när man gör den uppdelningen som man samtidigt har en väldigt konstig världssyn och absolut vill tillhöra ett visst fack.
När man har träffat på ganska grunda åsikter så tycker vissa att allt höger om kpmlr är borgare, och vissa tycker att allt höger om Hitler är kommunism, utan att egentligen veta vad dom talar om..

Men sedan så är Timbro bland dom mest inskränkta i Sverige.
Men dom har stor plånbok och många vältaliga människor.
Men det är bl.a. där man tycker att Hitler var kommunist.
Men dom är också lite sekteristiska.
/Daniel A

RolandPM sa...

http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=11759