torsdag 5 februari 2009

Snart - alla böcker på internet...

Detta är så spännande. Googles stora biblioteksprojekt som pågått i flera år nu, sedan 2004 har redan skannat in 7 miljoner böcker. När de är kalra räknar de med att det ska finnas 80 miljoner böcker att läsa på internet.

Naturligtvis har det på vägen uppstått problem och stämningar för brot tmot upphovsrätten. Men ett avtal är snart i hamn vad det verkar och Google lanserar stort med annonser i inte mindre än 213 länder. Svenska Förläggareföreningen är inte nöjda enligt DN eftersom de blir en del av det hela vare sig de vill eller inte.

Men detta är framtiden och man har nu utvecklat en ny affärsmodell där Google betalar till rättighetsinnehavarna. Tänk om film och musikindustrin kunde vara lika moderna? Tänk om politikerna kunde se framtiden i det här och inte släppa loss integritetinskränkande lagar som Ipred, den är i princip omodern innan den kommit igång.

Svt har inlägg om det hela här.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Hopp Alltså! Det är ju jättesegt och trist att läsa en text på datorn. Boken kan man ta med sig vart som helst och tålig är den också. Den går att misshandla rätt så svårt både i väder och vind plus tappa i backen men är oftast fortfarande fullt läsbar. Datorn är inte alls lika rubust. Hemsk vore om detta gör så att bokutgivningen inte lägre blir lönsam. Det är ju lite si och så med det redan nu. Vi får väl se hur det blir med "databoken"...

Anders!

Lars-Erick Forsgren sa...

Mycket spännande. Även om jag håller med om att böcker läser man hellre hållande dem i handen.

lasse sa...

även nyheter24 verkar ha grävt i detta: http://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/127751-google-fildelar-svenska-bocker