måndag 16 februari 2009

Vad handlar det om...

Första dagen av rättegången mot Pirate Bay är nu avklarad. Det är ett stort uppbåd av media från hela världen som följer rättegången. Det är oerhört intressant på flera plan det här. Dels hur det hela framställs på olika sätt. Två parallella världar möts utifrån helt olika ingångsvärden.

Etablissemanget med försvar och åklagare som sköter det hela på traditionellt sätt. Sakligt Och det är nästan lite rörande när man hör Roswall förklara hur det här med fildelning fungerar. Men å andra sidan han måste göra det, hör till. Han är lågmäld och låter nästan lite frågande påstående när han berättar. Jag tänker – wow hur många som får lära sig fildelning nu – såna som inte kunde förut. Men det är så det ska gå till under en rättegång. Saklighet, en i taget talar osv.

Niklas Lundberg har reflekterat på Skiften och funderar kring om målsägande vill göra gällande att tekniken är olaglig eller om det helt enkelt handlar om osäkerhet om vad det hela egentligen handlar om. Han funderar vidare på ett spännande sätt om det är innehållet som är fokus och i så fall på vilket sätt? Det gäller kanske skillnaden i förhållningssätt till det materiella.

Från Pirate Bays sida är det en föreställning, en teater och skådespel - det är riktigt spännande på sitt sätt det också om man tar det ur själva sammanhanget och betraktar det för sig. Här deltar individer på hela internet, man twittrar på #spectrial, man har aktiv hemsida, massor av bloggare på plats som deltar i det hela med glatt liv. Det blir nästan en fest mitt i allvaret. Hela världen har ögonen på det som pågår i Sverige just nu. Det leks på olika sätt och visst finns det de som reagerar på det och tror att det kan få motsatt effekt. Kanske? Man vet inte. Det finns förstås någon slags revolutionstanke i detta, men också ett sätt att försvara sig och känna sig trygg i det när man krävs på skadestånd på över 100 miljoner kronor. Hur som helst så är frågan revolutionerande och stödet behövs. Lite gyckel mår ingen illa av. Möjligen de mest allvarliga. Det går dock att kombinera det hela. När var man med om att en rättegång följdes och rapporterades på detta sätt? Anna Troberg har suttit och bloggat under dagen. Kul.

Mårten Schultz, min favoritjurist (en av dem om vi ska vara petiga, de är många) har också betraktat rättegången. Det är alltid intressant att ta del av hans åsikter, man lär sig nämligen hela tiden. Det är bra, man måste fylla på kunskaper för att inte stanna upp. Han har också skrivit en artikel på millan där han menar att skadeståndskraven inte står i relation till skadan. De i sig gör hela rättegången till ett spektakel på egna meriter. 100 miljoner kronor. Två döda barn i Arboga ger 100.000. Cyniskt kan man tycka ganska lätt.

Vad tycker jag om det hela? Svaret är att jag vet inte det … Men jag tänker på hur underhållningsindustrin försökte få stopp på videobandspelaren. Det handlade om pengar och upphovsrätt då också, men inte om parallellvärldar så mycket som i dag - de som är på internet och de som inte är det. Det finns många sätt att se på saken. Tekniken rullar dock på utanför rättegångssalen, och när den senare är klar så ser förmodligen helt annorlunda ut.

Å andra sidan den här rättegången, där man vill begränsa användningen av internet, eller i alla fall bestämma över den, så talas det om en storsatsning på mobilt bredband som kanske rent av kan skapa massvis med jobb och rädda världsekonomin. Olika världar, men samma nät, eller hur?


Vår oförtröttlige Oscar bevakar rättegången för Wireds räkning. Det är lite mäktigt tycker jag.
Hela världen rapporterar. Mail och fakturor är bevis. Svensson diskuterar om stöld.

Så får vi bjuda på lite musik. Jag tror att de lanserar sig själva de här killarna och gillar att bli lyssnade på ;-).

Först On the cinnamon.
Och sen Mikeeesongs.

Framtidens modell att lansera musik? Kanske.

Uppdatering: Oscar i Wired.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nyheter24 sammfattar vad Schultz och Swartz påpekar. Oscar Swartz som förövrigt också bloggar för Nyheter24:

http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/136319-skadestandskravet-ar-absurt

Mikeee sa...

Tack för alla länkar du belönar mig med :)