söndag 1 februari 2009

Varför inte jämföra sjukhus med flygplatser...

Det är märkligt det här att IT-system inom vården ska vara så kostsamma och uppenbarligen ineffektiva. IT-systemen på Försäkringskassan kan man inte heller imponeras av enligt senare tids skriverier.

Hur kan det komma sig att man genom flygresesystemet kan hamna precis på vilken flygplats som helst i världen och de vet var man kommer ifrån, hur man har rest, vart man ska, med vem man rest, var ens bagage för tillfället befinner sig, kommer det bort så finner de rätt på det, och under tiden får man en extra necessär och den hjälp man behöver. De vet om det finns hotellrum lediga och transporter däremellan ordnas, de vet om du önskar vegetarisk mat eller om du är allergisk mot något särskilt, om du har särskild aönskemål om platser - allting bara flyter.

Man kan inte annat än förundras över dessa ständiga katastroflägen inom sjukvården och offentlig sektor. Skattemedel rinner in i samma plånbok men i olika fack och det tycks råda total ovilja att ta helhetsgrepp på saken.

Kolla in hur en passagerare flyter genom transportsystemet, skulle det inte gå att översätta till hur en patient rör sig genom sjukhussystemet. Hur svårt kan det vara? Det är möjligt att detta är en förenkling, men på allvar så är det bästa oftast det enkla trots allt. Där finsn kansek pengar att spara så att det blir över till patienterna.

Hoppas att den nya IT-direktören på Landstinget är en med rejäl koll på IT-resurserna. För när man samtidigt läser om att det måste dras ner på cancervården så undrar man vad som är viktigast egentligen. Människa eller maskin? Det första om jag får välja. Man kan dock undra var alla pengar som ändå skickas in i vården tar vägen. Något är mycket galet.

Människa eller maskin?


(DN) (SvD)

(Intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är såklart dels en samordnings- och intressefråga, där andra aktörer tidigt insett att de behöver effektiva stöd av dataststem har aldrig Landstinget gjort det.

Men bortom det finns en viktig integritetsfråga också. Vill vi att all vårdinformation, sjukdomshistorik mm samlas på ett ställe?

Unknown sa...

Jag kommer osökt att tänka på historien om det automatiserade baggagesystemet på Denvers flygplats, som faktiskt lyckades med att orsaka ännu större kostnader än försäkringskassans system, innan det lades ner efter tolv års misslyckade försök att få det att funka: Se http://www.iht.com/articles/2005/08/26/news/denver.php och http://en.wikipedia.org/wiki/Denver_International_Airport#Automated_baggage_system

Anonym sa...

Papperslösa,dvs illegala invandrare har i Sverige rätt till fri sjukvård. Jordens alla promiskuösa kvinnor har rätt att komma till Sverige för fri abort, dvs rätten att i Sverige döma sin egen avkomma till döden. Detta samtidigt som ursprungsbefolkningen dör i Filippa Sweinfeldts vårdköer. Snacka om landsförräderi.

Anonym sa...

Design for idiots, and idiots is what you get. Det började 1995. Inom flyget har man däremot inte utgått ifrån att användarna är idioter, så det de inte kunnat, har de fått lära sig. Inom landstinget tittar de på reklam från en "hästhandlare" som vet precis hur efterblivna de är, och de köper, gudars vad idioter köper.

Dough