fredag 6 februari 2009

Blondinbella är nog lite aningslös...

Blondinbella är återigen föremål för granskning av Konsumentverket. Det handlar förstås om hennes blogg och hennes sätt att göra "reklam" för kläder och prylar. Hon verkar påhittig som sjutton vad gäller det. När hon ber om kläder och grejor och lovar att skriva om dem så finns det antagligen i bakgrunden en viss sorts 18-årig aningslöshet. Tycker att man ska ha med den aspekten.

Problemet är på tapeten då och då även vad gäller annan media. I varenda tidning skrivs det om olika produkter, i facktidningarna inte minst. Skillnaden är kanske att man inte behåller grejorna efter att de är plåtade och omskrivna. Eller gör man det? Testas schampo och smink skickar man väl inte tillbaka öppnade förpackningar. Fast reglerna kanske är att man ska hälla ut dem?

Däremot så är det ganska intressant att läsa kommentarerna på Blondinbellas blogg. En grov analys ger vid handen att det finns en oerhört massa dubletter där och väldigt många av dem lockar till tävlingar av olika slag om man går in på en annan blogg som finns där med länk. På sätt och vis är Blondinbellas blogg som Gula Tidningen fast på nätet. En slags marknadsplats helt enkelt. Unga människor gillar det här. Samtidigt så är det inte kopplat till Blondinbella själv så mycket som man kan tro, för då hade hennes en miljon läsare röstat på henne och hon hade blivit kvar i Let´s Dance.

Men man ska inte döma henne för hårt som om hon vore helt vuxen för det är hon inte. Däremot vore det väl önskvärt med lite rådgivning. Men den som varit 18 år vet hur intresserad man var av sån då, så det kanske inte hjälper. Tjejen är duktig både på att få PR och att få saker och ting att hända. Även hon bör förstås följa reglerna, det gäller att upplysa henne om dem.

Uppdatering: Expressen skriver om ett brev som Blondinbella skickat ut. Oj då.

(DN) (SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 kommentarer:

mrarboc sa...

Saken är den att hon får en hel massa rådgivning. Hennes pappa juristen jobbar just med sådant (han är även delägare i Spotlife som BB's blogg tillhör), så jag tror inte att problemet är en 18-årings aningslöshet utan att alla människor som hon har runt sig gör allt dom kan för att krama ut varenda krona ur kassakon. Jag är fullständigt övertygad om att de som finns runt henne är medvetna om att man rör sig i en gråzon, men så länge det inte finns något prejudikat kan man alltid hävda att man handlade i tron att den här typen av reklam var tillåten. Mig veterligen finns det ju faktiskt ingen lag som specifikt säger att dold reklam i bloggar är otillåten och prejudikat där befintliga lagar åberopas saknas ju:-)

Mary sa...

Då kanske hon egentligen är riktigt aningslös som tror på "experterna". För det är hon som får ta smällen.

mrarboc sa...

Iofs sant.

Men samtidigt har jag ingen aning om hur de bolag hon är galjonsfigur för (t ex Blondinbella AB) fungerar så om hon få ta någon eventuell ekonomisk eller juridisk smäll vet jag inte, däremot kommer knappast media eller bloggosfären att vara nådiga.

Vi får heller inte glömma att Blondinbella är en påhittad figur, jag tror att Isabella är en trevlig och intelligent tjej som inte alls är så fokuserad på utseende och status som hennes alter ego Blondinbella är.

Mary sa...

Jag tycker också att hon verkar vara en gullig och ambitiös tjej.

Anonym sa...

Är man 18 och är myndig är man vuxen. Plättenkelt.

GalaXyBloggen sa...

Marknadsföringslag (2008:486)

Reklamidentifiering

9 § All marknadsföring ska utformas och presenteras så att det tydligt framgår att det är fråga om marknadsföring.
Det ska också tydligt framgå vem som svarar för marknadsföringen. Detta gäller dock inte framställningar vars enda syfte är att skapa uppmärksamhet inför uppföljande framställningar.

Källa: http://www.notisum.se/rnp/SLS/lag/20080486.htm

Mats

Ja hennes pappa är Jurist, det stämmer.... *skakar på huvudet*

calandrella sa...

"Även hon bör förstås följa reglerna, det gäller att upplysa henne om dem."
Varför ska en utgå från att Blondinbella inte känner till lagarna? Det är faktiskt hennes skyldighet som myndig medborgare i Sverige... Dessutom har hon en släkting som är jurist.