måndag 23 mars 2009

Är det synd om Wanja nu...

Hon har blivit lurad säger hon, Wanja Lundby-Wedin. Jag blir förstummad. Vilket ansvar tar man egentligen som styrelseledamot? Om man inte tar konsekvenserna av ingångna avtal? Även om de blivit felaktiga. På vilka grunder det blivit så kan vi bara spekulera om. Är det ren dumhet, brist på engagemang, överlämnandet av ansvaret till andra. Vem vet?

Hon sitter i styrelsen för att hon vill vara med och förvalta medlemmarnas pengar säger hon till Det räcker kanske inte, man måste vilja ta ansvar också. Och konsekvenserna när det blir fel.

Det är svårt att tycka synd om Wanja för att hon blivit lurad. Snarare undrar man hur lättlurad en styrelseledamot får vara?

Uppdat: Det är som sagt inte bara att sitta på styrelsemöten, man måste läsa handlingarna och även förstå vad det är för beslut som fattas. SvDs Maria A påminner om att Stig Malm avgick i samma situation.

Uppdat 2: Bluffar hon undrar Jan Almgren? Eller har hon fått råd av någon? Samtidigt så finns det faktiskt ett offerperspektiv som jag inte gillar här. Arma kvinna, blivit grundlurad. Antingen sitetr man en styrelse och tar ansvar eller så sitter man inte där. Har man blivit lurad så får man ta konsekvenserna av det också. IMHO. Ännu en dag med problem för socialdemokraterna menar Kent Persson. Hon borde reserverat sig tycker många LO-medlemmar idag. Som frågats på olika håll - kommer Wanja att avgå nu? det handlar mer om det dubbelbottnade, å ena sidan stenhård fördömanden av de rika direktörerna som skor sig på andras bekostnad och så detta bakom kulisserna. Inte snyggt.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , Moons


(Aftonbladet) (SvD).

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl bara en tidsfråga innan kraven på avgång kommer. Det börjar ju bli riktigt pinsamt.

Anonym sa...

Här har det gnällts i årtionden om hur den vanlige medborgaren ska göra rätt för sig i samhället och inte försöka sig på fusk mm och så kommer då allt detta från höga ledningar och styrelser runtom i landet både i privata och statliga sektorer som en bomb bland allmänheten.Det är förmodligen slut med rättfärdigheten hos många nu där jag har full förståelse för att t ex herr och fru svensson i sin lilla lägenhet med kanske A-Kassa och sjukbidrag eller låg lön på alla vis efter detta myglar något kolsossalt så länge de lever.Jag kommer då inte att fördömma deras handling.Det krävs mycket för att bygga upp ett fungerande samhälle men tyvärr inte så mycket från att störta moralen i detsamma.Egendomlig bara att detta skulle komma från de som vi borde kunna ha litat på.

Pelle

Anonym sa...

Linda Åberg - Höga Kusten Poeten säger: Det är inte mer synd om Wanja än om någon annan som ertappats med fingrarna alldeles för djupt i kakburken. Tänk att Kakmonstret har så dåliga replicas därute i samhället!

Anonym sa...

Hon sitter antagligen i styrelsen för att hon vill sitta med där och i handling visat att hon i ren inställsamhet struntar i vilket ansvar som helst. De allra lydigaste marionetterna är de som får de högsta posterna.

- Tobbe.

grovsnus sa...

Nja...lurad??? Är man så pass inkompetent att man inte vet vilka beslut man är med om att ta i en styrelse så bör man överväga om det inte vore bra att betala tillbaka all ersättning som man erhållit. Gärna då till företagets (organisationens) kassa så att det kommer företaget (organisationen) tillgodo.

Anonym sa...

För många gör det nog inget om hon avgår då väldigt många är missnöjda med hennes åsikter.

Men hon kan faktiskt vara lurad, vissa av dessa avtal skrivs ju för att få ut så mycket pengar som möjligt på krånligaste sätt så att ingen kan ifrågasätta för ingen förstår texten som reglerar avtalet. Själv har jag lärt mig att om jag inte förstår något så vill jag inte ha det, och tyvärr har jag då ingen pensionsförsäkring eller livförsäkring för jag förstår mig inte på texterna.

Synd bara att vissa inte har förstått att man kan faktiskt säga nej och inte luras av grupptrycket.
/Daniel A.

Unknown sa...

Är det synd om Wanja nu...
Svar:
Nej

Alexander sa...

Jag måste få be någon rikta srålkastarljuset på ekonomijournalister. Jag menar, om det nu har stått i årsredovisningarna år efter år. Är det ingen som rutinmässigt söker (elektroniskt?) efter pensionsavtal, löneförmån m.m. i dessa dokument. LO-bas beviljar mångmiljonpension borde varit en rubrik redan 2004. Eller?

Ur:

http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FArticleID%3D2009\03\24\330228%26sectionid%3Dundefined


"Enligt detta avtal har kompletterande premier inbetalats för perioden juli 2006 till och med december 2008. Dessa avser dels att täcka pensionsförmåner intjänade under den förlängda anställningstiden, dels att komplettera Christer Elmehagens pensionsförmåner enligt de ursprungligt avtalade villkoren. De kompletterande premierna har uppgått till 770.000 kronor per månad".

Var var ekonomijournalisterna som inte kunde läsa innantill? Skummar de inte igenom årsredovisningar?

Förutom de rent politiska efterdyningarna så blir det andra konsekvenser. All det arbete som gjorts för att bygga upp varumärket AMF pension (dyr TV-reklam m.m.) spolieras.