fredag 13 mars 2009

Fingertoppskänsla... eller är det ett slags lärande på gång...

Nu avstår Falkengren från lönehöjningen, hela SEB-ledningen enligt pressmeddelande. För ett tag sedan avstod hon från bonusen. Lite fingertoppskänsla verkar finnas. Eller en bra rådgivare, men kanske inte för då hade väl lönehöjningen aldrig kommit på tal i tider som dessa. Man kan väl minst sagt säga att det brinner i finansknutarna just nu. Imagemässigt är det nog ganska smart att låta bli att sticka ut, för det öppnar för anklagelser om roffarmentalitet. Jag tror dock att Annika Falkengren är en ganska klok person. "– Jag kan inte nog betona hur fel detta har blivit, säger VD och koncernchef ..."


Det är inte bara bankerna som har problem just nu. Att det är bekymmersamt för SAAB just nu är väl en underdrift. Egentligen har det väl varit så i tjugo år om man tänker efter, ty lönsamheten har lyst med sin frånvaro. Så hur har de amerikanska ägarna och företagsledningen tänkt egentligen? Hur har de agerat? Hur har de tagit sitt ansvar? Inte kan man väl tänka sig att GM har haft som målsättning att rädda arbetskraften i Trollhättan och därför varit snälla och hållit fast vid orten?

Jag tycker att det är intressant men också lite skrämmande när Mona Sahlin börjar anklaga den sittande regeringen för att det inte går bra för SAAB. Kära nå´n. Regeringen kan inte vara mamma och ta över alla problem från SAAB och låtsas att inget hänt. Det är omvälvande när det går dåligt, man kan inte skyla över för det och låtsas som det regnar. Det krävs förändring och det kostar för alla. Livet är sådant. Hela tiden. Inte bara när det gäller jobb.

Det här handlar lite om det som diskuterats den senaste veckan - olikheterna i syn på vad människan klarar av egen kraft och hur mycket samhället skall intervenera. Det handlar inte om att företag ska räddas utan att människorna som jobbar i det ska frigöras sin egen kraft och klara sig utan att vara fastlåsta i ett företag som inte fungerar. Socialdemokratin har problem på många sätt. I vad som jag antar välvilja har man tagit ifrån andra intitiativet - både företag och ensilda förväntar sig att staten tar hand om allt. Man behöver inte bry sig. Det är på sätt och vis förödande och leder till någon slags inlärd hjälplöshet.

Det klagas på regeringen för att de inte gör något nu. Men det görs en hel del utan att man intervenerar och tar över, det finsn en slags tillit till att aktörerna själva kan ordna ett och annat. Det är ett slags lärande.

Nu satsas det 50 miljoner i kompetensutveckling för att göra 3500 personer i Göteborgsregionen attraktiva på arbetsmarknaden. Projektet kallas Västkraft. Så visst händer det grejor och de är mer framtidsinriktade än att hålla liv i ett företag som verkar ha passerat bäst-före-datum för flera år sedan.För många människor kan det bli världens kick att få chansen att göra något annat. Många möjligheter skapas också i kriser liknande denna. Vi har sett det förut. Själv har jag tillbringat mitt yrkesliv i IT- och mediabranschen och där kan jag lova att uppköp, nedläggningar, sammanslagningar och förändringar alltid varit en del av vardagen.

Nu är det dags för tidningarna/media att leta fram de goda exemplen och ingjuta mod i de modstulna, de är många. De som inte satt och väntade på att mamma Mona skulle komma utan de som tog tag i sitt liv. De som klarade sig, de som fick ett nytt liv och nya chanser, de som är lyckliga över att det hände. Aftonbladet har satsat på en utmärkt artikelserie om att lyfta Sverige. Här har ni ytterligare ett artikeluppslag - så gick det sen. Många har tagit sig igenom svårigheter förr.

Rätt vad det är så kliver det in en ny ägare med framtidsvisioner och mer finansiella muskler och så är det full rulle igen. Man kanske inte bygger SAAB-bilar längre - utan något helt annat.

Nu bråkas det mycket med Mona Sahlin, det är lite trist att man ger sig på henne personligen. Lite får man allt retas, det tillhör rollen som offentlig person. Men förföljelse är aldrig snyggt. Det är nog inte bara Mona det är fel på, men däremot politiken. Gammaldags socialdemokratisk politik behövs inte längre. Tror jag. Så när statministern håller huvudet lite kallt just nu så är det inte helt ointressant ur ett beteendevetenskapligt perspektiv. Mycket kan lösa sig med automatik nu genom att man istälelt för regelmässigt petar in mer pengr i SAAB läger dem påa rbetskraften för kompetensutveckling och dessutom lägegr en del av ansvaret på GM och SAAB själva. Företag ska inte heller de bara lämpa över ansvaret på tredje man.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

"Jag tycker att det är intressant men också lite skrämmande när Mona Sahlin börjar anklaga den sittande regeringen för att det inte går bra för SAAB. Kära nå´n. Regeringen kan inte vara mamma och ta över alla problem från SAAB och låtsas att inget hänt."

Och om nu regeringen har ett ansvar och en skuld i det som händer med SAAB, så kan man ju alltid fundera över varför den förra regeringen inte tog sitt ansvar då SAAB var i fritt fall redan då. Och regeringen innan dess...

Fast det är väl ganska typiskt sossarna - privat (icke statligt alltså) ägande är fult, men det är fint att "rädda" de anställda när den företagsfientliga politiken visar resultat. Lycka när kraschen är så vältajmad att den inträffar när man själv inte är i regeringsställning.

P

Anonym sa...

Mycket bra skrivet, håller med dig helt och hållet!

Bo sa...

Vi har nog olika definitioner på vad fingertoppskänsla innebär.
Efter ett antal rapp med pekpinnen på händerna ändrade SEB sig. Långt ifrån den definition av fingertoppskänsla jag tänker på.
Det är nog mer än en fråga om att sticka ut, utan mer om ett vanesätt att bete sig.

Anonym sa...

Nu börjar jag bli verkligt oroad över Sveriges framtid. Ledande personer i landet jagas av regering och media för att de tar emot en skälig ersättning för sina insatser för företagen och landet. Risken är ju stor att de tackar ja till något generöst erbjudande de har från världen utanför avundsjukan i ankdammen.

Hur skall vi då klara oss?

Då kanske regeringen blir tvungen att stå kvar vid sitt beslut om förbättrade bonusar till toppkrafterna i staten, och A Borg får sluta med sitt populistiska förföljande av näringslivets toppar.

/ karl

Anonym sa...

Rent principiellt tycker jag inte att politiker ska ha åsikter om det privata näringslivets löner.

Visst kan detta vara fel just nu, men det ska inte politiker avgöra, det ska ägarna göra. I detta fallet aktieägarna.

Mary X Jensen sa...

Ja du Mike, ditt inlägg får ligga kvar här för att det är så självmarkerande. Att bärja med attvara oförskämd och sen tro att man ska få uppmärksamhet och respekt är ju rent absurt...

Kommunikation när det är som sämst.

Mary X Jensen sa...

OK - nu har jag tagit bort Mikes inlägg. Min göstfrihet utnyttjades ett steg för långt, nu får du skaffa dig en egen blogg.