söndag 15 mars 2009

Missa inte svansen nu moderaterna...

Som moderat tycker jag förstås att det är himla kul när det går bra för moderaterna. Men det kan bli lätt att förblindas av framgången och missa omvärlden. Just nu handlar det om att likt en dagisfröken kolla upp att de sista ungarna också är med på promenaden. En fröken går först och en annan går sist och håller kollen så att ingen kommer bort. Just nu så är det risk för både folkpartiet och kd - de är lite efter och måste hållas igång.

Vad finns det för frågor som de kan profilera sig för så att de både vill och kan hänga med framöver? För utan dem klarar sig nog inte moderaterna heller. Det är alliansen som är grejen, gemenskapen i den som skapar bredden och trovärdigheten. Man får inte förblindas av framgången och missa att den rödgröna röran ännu så länge har övertaget. Dessutom så finns det andra partier med populistiska inriktningar som kan kila sig in emellan om man inte ser upp.

Mina fem cent är att moderaterna skulle vinna hem hela ungdoms-/internetgenerationen/förstagångsväljarna genom att verkligen sätta sig in i vad informationsflödet och det gränslösa livet på internet betyder och innebär för framtiden och inte låsa sig fast vid gamla föreställningar om hur det ska vara, bara för att det varit så tidigare.

Dags att ta ett tag med upphovsrättslagarna. Isobel Hadley-Kamptz är klockren här: "... upphovsrätten är ingen rättighet. Den är ett skråprivilegium, ett minimonopol, som infördes för att gynna kreativt skapande. I dag står den i direkt konflikt med både de produktionsmedel och den skapandetradition som digitaliseringen givit. Om vi som samhälle fortfarande vill gynna skapande kan vi inte lyssna på dem som ser sina privilegier som för evigt givna av en uppenbarligen allt mer hämndlysten Gud."

Så bort med de konstiga lagar som inskränker människors privatliv och inte minst bort med privilegierna för Antipiratbyrån och film- och musikindustrin som beter sig som gangsters för att sätta dit folk. Det är otroligt att det skapats lagar som tillåter dem att hålla på att sätta dit folk genom att luras och utöva press för att nå sina syften. Att sätta dit storkopierarna som tjänar pengar på ett lurigt sätt är en viktig sak och det bör polisen kunna fixa och det finns redan sådana lagar. Men varför blanda in alla andra?

Kanske kd eller fp kunde ta frågan till nya höjder? -så är vi hemma sen till nästa val ...
Det finns cirka 360.000 förstagångsväljare och nästan alla har en dator och internet.

Bra men oroande skriver Tokmoderaten. Göran P tycker också att det är för tidigt att jubla. Kent P har dock mer tilltro. Själv hör jag också till de positivas skara av naturen. Det är bättre att vara glad åt det man ser i stället för att vara ledsen två gånger om det skulle gå åt pipan. Moderaten Morgan har också tips.

Moderaterna står för den trygga pappan just nu, han som stark står på trappen och har överblicken, låter ungarna lära sig ta eget ansvar men håvar in dem när de håller på att drunkna. Socialdemokraterna är mer som mamman som springer omkring och vill trösta alla knytten var för sig, men tyvärr så räcker det inte till och det uppstår kaos. Jösses vad fördomsfullt hörrudu säger många av er till mig nu, och jag svarar då - försök att inte tolka allt så bokstavligt.

Keep on smiling Fredrik - men lyssna på mig. Internetfolket vill också ha respekt, de är många och de kommer att rösta på den som lyssnar och försöker förstå dem. Relationen människa-maskin är komplicerad och ska inte förenklas.

(Aftonbladet) (DN) (Karl Sigfrid)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

12 kommentarer:

cnab sa...

Visst Mary, vill man bo i ett land där den ena repressiva lagen efter den andra införs av ytterst dunkla skäl, har man möjligtvis skäl att glädja sig åt de opinionssiffror den (M)-ledda alliansen får idag.

Min misstänksamhet om vad det är för samhälle som ser ut att vara på gång framöver, får mig numera att kraftigt ifrågasätta allt vad opinionsundersökningar heter.

Det är klart som korvspad att dagens politiker på många sätt har makt och myndighet att få fram vilka opinionssiffror som helst. Från vilka undersökande företag och opinionsinstitut som helst. Och då naturligtvis siffror till sin egen fördel.

Journalisterna sväljer betet, publicerar okritiskt och befolkningen luras steg för steg allt längre bort från vårt demokratiska statsskick. Viktigare att kolla om läsarna tycker att rätt låt vann. Är det Kina som är Reinfeldts/Schlingmanns idealsamhälle?

Sorry Mary, jag blir bara ledsen men sätter trots allt ett litet hopp till vad alla vi pr-byråer på nätet kan göra för att förhindra katastrofen. Och att Piratpartiet ska växa ännu mer.

Mary X Jensen sa...

cnab - du läser vad jag skriver eller hur? och vet vad jag tycker ;-). man får kämpa på flera kanaler...

Aewheros sa...

"Mina fem cent är att moderaterna skulle vinna hem hela ungdoms-/internetgenerationen/förstagångsväljarna genom att verkligen sätta sig in i vad informationsflödet och det gränslösa livet på internet betyder..."

Det skulle ju kräva att man gör det före de andra partierna. Skulle ett traditionellt konservativt parti vara det första partiet att lyckas med det? Ett parti som röstade nej till att sänka rösträttsåldern till 18 år skulle bli först med att förstå ungdomsgenerationen? Verkar snarare som att det är V och Mp som leder racet...

Mary X Jensen sa...

Man får aldrig överge hoppet. Aldrig...

Unknown sa...

*nam nam nam nam* - Jag vet inte jag. Tycker nog som Cnab i det stora hela.

Välförtjänt? Alliansens upphämntning är remarkabel, och jag ids inte klaga. Alliansen har gjort förskräckliga missgrepp, dock, man visar spår av tänkande och självkritik, man korrigerar sig (nu senast i försvarspolitiken, tycks det; mycket välkommet), och det gäller framför allt Moderaterna. Det går hem hos väljarna. En viktig faktor heter Billström, som introducerar en ny balans i den överspända invandringspolitiska diskursen.

Rödgröna röran, däremot, gör nära nog totalförlamat intryck. Idétorkan är fullständig, självkritiken noll och kreativiteten ligger snarast minus. Man tuggar bara floskeltuggumi ad nauseam. Sakta men säkert drivs väljarna på flykten. Alliansen vinner nästa val säkert som amen i kyrkan, och om nåt decennium är väl (s) nere på 15% nånting. Det VAR en gång en mäktig folkrörelse, men härav finns ju intet kvar.

Alliansens svaga länk är KD, som får skyllas på den jämmerlige Göran Hägglund. Har denne över huvud taget åstadkommit NÅGONTING positivt som socialminister?

- Peter Ingestad, Solna

Unknown sa...

Får tillägga att jag ger Reinfeldt ungefär samma omdöme som hans företrädare Göran Persson. Ingen stjärna, men nöjaktigt kompetent och tillförlitlig, habil i godkänt ledarskap. Politik är ingen skönhetstävling! Det blir 4 i betyg på bellcurveskalan 1-5.

Mona Sahlin tycker jag nog snarast lite synd om. Hon menar säkert väl, men räcker inte till.

- Peter Ingestad, Solna

Leif Ekstedt sa...

Det gäller inte att utse en svag länk.Av flödet ifrån KD går säkert
90 % till nuvarande allianspartier.
Sedan tar väl den rigida skalan som blir kvar i KD och försöker leka Kristna Högern.
KD har i allmänhet hanterat frågorna balanserat.
Tidningen Dagen är mycket liberal som kristen tidning.

Emelie sa...

Haha de kommer aldrig vinna internetnördarnas röster när skit som FRA, IPRED kommer. Inte heller ungdomar som utbildar sig när man tydligen ska få ta lån i max 4 år.

Anonym sa...

Om moderaterna skulle börja värdera grundläggande förutsättningar för demokrati -- rättssäkerhet och brevhemligheten -- igen, så skulle de nog få MÅNGA av förstagångsrösterna.

Men då krävs handling och inte bara vackra ord. Både FRA-lagen och IPRED måste vara avskaffade -- färdiga genomförda beslut -- före valet i juni. Och då är det bråttom.

Annars är det Piratpartiet som gäller, för mig över 35 lika väl som för majoriteten av förstagångsväljarna.

Josef Boberg sa...

"...Keep on smiling Fredrik - men lyssna på mig. Internetfolket vill också ha respekt, de är många och de kommer att rösta på den som lyssnar och försöker förstå dem. Relationen människa-maskin är komplicerad och ska inte förenklas."

SUNT FÖRNUFT OM FRAMTIDENS FOLKSTYRDA DEMOKRATIERS NATIONALEKONOMIER :?:

Anonym sa...

Jag skulle aldrig få för mig att rösta på det rödgröna blocket men samtidigt känner jag att den regering som inför odemokratiska lagar (FRA/IPRED/etc) absolut inte får sitta kvar ostraffat. För oss med denna ståndpunkt finns det bara ett alternativ kvar; PP.

Hemlige sa...

När det gäller svansen, så lär ju inte Kristdemokraterna & Nationaldemokraterna klara riksdagsspärren, medan Sverigedemokraterna nog göra det, så det går nog på ett ut - Kd byts bara mot Sd, en vitsippa byts mot en blåsippa.