måndag 30 mars 2009

Styrelsen inte överens om Wanjas utspel...

Presskonferens vid midnatt gör att man förväntar sig att något riktigt ska hända. När Wanja Lundby Wedin och LO höll hov i natt var det mest förvirrat. Det handlade om känslor, om Wanjas känslor av att ha blivit lurad, dragen bakom ryggen, hur hon fått felaktiga uppgifter. Det pågick under lång tid det här ojandet över att känna sig grundlurad. Blir svårt att förklara varför man är trött idag, folk tycker troligen att man är idiot om man säger att Wanja L-W:s presskonferens höll en vaken till långt efter midnatt. Om man åtminstone kunde ha sagt att man varit på partaj.

Jag hade några egna funderingar kring vad som skulle kunna hända. Antingen att LO nu var så omnipotenta att de själva tyckte att det de skulle säga var så viktigt att en presskonferens mitt i natten en söndag var nödvändig, och att det skulle utmynna i en gäspning från oss andra. Så blev det på sätt och vis också.

Min andra fundering var att Wanja Lundby Wedin skulle säga att hon avgår, men å andra sidan så har hon varit fast vid att hon inte tänker göra det och hon är skapligt omnipotent. Vi har väl inte riktigt sett slutet på denna historia ännu.

Den tredje tanken var att LO skulle meddela att de skulle träda ur AMF på något sätt och starta eget. detvar en sån där riktig wild´n crazytanke och så blev det inte.

Hela händelsen i natt var absurd på något sätt. I Aftonbladets rubriker hävdas även idag att Wanja "vunnit" på det här. Jag är skeptisk. Däremot är det obehagligt att vi lever i en sån ociviliserad tillvaro att hon ska behöva ha livvakter omkring sig nu.

Många var vi som satt på twitter och följde presskonferensen, det enda säkra mediat i går menar Kulturbloggen och även hon är förundrad över hanteringen.av det hela. Erik Laakso anser inte att det löser några problem om Wanja Lundby Wedin avgår. Jag tror absolut inte att det bara är Wanjas fel det här, även om hon nu medvetet eller omedvetet tar hela smällen själv. För visst är det lite konstigt att inte AMFs styrelse går ut i gemensam presskonferens om en viktig principiell fråga som denna. Det är främst den som inte har tagit sitt ansvar. Oavsett hur man skyller ifrån sig på att andra inte givit korrekta uppgifter så är det AMF det handlar om. Urban Bäckström som representerar Svenskt Näringsliv och är den andre ägaren i AMF är dessutom inte överens med Wanja L-W om det som sagts, att nämna siffror innan någon beräkning gjorts till exempel. Han betonar att det är styrelsen som är ytterst ansvarig. Det är väl den naturliga slutsatsen.

Kan man inte få en känsla av att Wanja försöker skydda styrelsen också, inte bara sig själv, genom att lägga ansvaret utanför den egna gruppen och den uppgift man har? Bions tänkande kring när en arbetsgrupp går över till att vara en grundantagandegrupp och börjar uppträda som om den skaffat sig en ny gemensam uppgift. Som att kämpa mot någon gemensam fiende (den andre, VDn som gått bakom ryggen, man går till anfall) eller flyr bort från de krav som alla i gruppen känner sig hotade av(styrelsens ansvar)och man söker en befriare (LOs och medlemmarnas stöd). I en arbetsgrupp arbetar man med en given uppgift och mot ett mål. När aktiviteten i gruppen störs av känslomässiga motiv förflyttas den rationella arbetsgruppen till att bli en grundantagandegrupp och man baserar arbetet på fantasier och känslor om hur det är, ofta omedvetet och ofta kring ledaren i gruppen. Man hamnar i en beroendesituation och vill skapa trygghet vilket ofta leder till förvirring för ingen har egentligen riktig koll. När man lyssande på nattens presskonferens blev det så tydligt med alla dessa svepande svar på frågorna som ställdes. Den omnipotente ledaren som inte ifrågasätts. Allt är i gungning och man är rädd och vill försvara sig mot omgivningen, och riktar uppmärksamheten åt annat håll. Det hela blev en uppvisning av grov anklagelse grundad på indignation.

Med spänning ska det vidare spelet för gallerierna följas och kommenteras vartefter.

Andra som boggar är: Claes Crantz analyserar det hela på ett ingående sätt. Tokmoderaten tycker att Wanja är torsk medan andra tycker att hon vunnit en seger nu. Så olika det kan vara blir min kommentar. Kent P är också tveksam till den fortsatta karriären för LO-bossen

(intressant)

Flera bloggar på Knuff

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Nils Dacke sa...

systemfelet med denna koorperativistiska modell som vi har anammat i Sverige är att den bjuder in till just detta med utnyttjande och Urban Bäckström har faktiskt satt det första vettiga av alla i denna soppa idag att det är principen om att vi så mycket osynligt ägande via fonder och bolag som AMF, AFA, AP fonderna osv som är problemet. vi borde prioritera direktägande av aktier och den gamla hederliga kapitalisten porträtterad i Ville, Valle och Viktor!

Läs mer om Urban på E24.se

Tomas Agdalen sa...

Den korporativistiska ledningskonstruktionen komplicerar ansvarsförhållanden. Alla blir liksom både ansvariga och inte. Det är en diskussion som jag tycker är mycket intressant.

Anonym sa...

Vilken total hycklerska och vindflojel Mona Sahlin ar.
Forra veckan gav hon sitt fulla stod till Wanja innan hon ens visste resultatet av revisorernas utredning och nu ar allt Wanjas fel.
Det forlorade fortroendet inom LO ar givetvis Wanjas men Mona Sahlin ar helt ansvarig for Socialdemokraternas tillbakagang.
Hennes enfaldiga dagispladder pa alla omraden ar skalet till Socialdemokraternas forlorade fortroende, Wanjas betydelse for det ar marginellt..
Nu kommer Mona Sahlin med kvalificerat skitsnack for att skylla sitt egna inkompetenta handlande pa Wanja.
Sparka ut henne omedelbart en sadan hycklerska har ingen plats i svensk politik