måndag 30 mars 2009

Dags för polisutredning...

Hela AMF-debaclet blir bara värre och värre nu. Vad som beror på vad kan man fundera kring förstås. Men nog haglar det misstänksamhet och försvarsattityder här. Om man säger som Erland Olausson till Aftonbladet - besluten verkställdes inte, utan det betalades ut ett belopp som var sex till sju gånger högre än beslutat. Det låter som rena banditeriet, eller hur? Bör inte polisen kopplas in då? Framför allt så bör man ta rätt på HUR det hela gått till, HUR kom det sig att det kunde göras såna stora utbetalningar utan att "någon" visste om dem?

Varför sitter LO själva och berättar detaljer som bygger på en pågående utredning? Den andre ägaren Svenskt Näringsliv tycker inte att det är proffsigt att gå ut med siffror som verkar tagna på en höft. Nej men eller hur? Det är jättekonstigt. Urban Bäckström vill ha en diskussion om ägarförhållandena. Ska verkligen arbetsmarknades parter äga den här typen av bolag. Det är minst sagt en intressant fråga.

Att anklaga någon för att vara illojal innan man har alla papper på bordet är ganska magstarkt. Från juridikens maskinrum sätter Heidbrink in saker i ett sammanhang utifrån gällande lagar. Det hade varit smakligt om det hade presenterats mer så än i den form av misstänkliggörande mot den förre VDn. Har han gjort något så ska han naturligtvis straffas för det, i annat fall så är det verkligen snaskigt att göra honom till syndabock.


Wanja vill bara smita från ansvar menar förre VDn Christer Elmehagen och tycker att hon spelar kort med fel lekar. Han menar att avtalen är tydliga och att avtalen är styrelsens ansvar. Det är inte utan att man kan hålla med om det senare, så brukar det vara. Man blir erbjuden ett avtal och så förhandlar man om det och båda skriver på. Men här står ord mot ord och vi som är utanför kan bara lyssna, att döma och ta ställning nu kan vara oklokt.


Att det inte bara är Wanja L-W som ensam har ansvaret är väl också uppenbart. Kanske att hon tror att det är hon som ska ta det på sina axlar och att andra sitter nöjt i båten och låter henne ta smällen. Man vet inte, men det kan allt misstänkas. Hon satt inte ensam i styrelsen, men det är hon som frontar och får ta allt obehag. Är inte säkert att det är helt rättvist. Fokus bör ändå vara på styrelsers ansvar för den organisation de jobbar för och nog hade vi kunnat vara utan presskonferensen och inväntat att den utredning som presenterades igår blivit klar att presentera detaljer i och inte bara fått fram "känslan" i den. För i det här fallet handlar det om fakta. Nu börjar de dock skylla lite på varandra, de som satt tysta i går. Maria Croft kommenterar.


LO-styrelsen har vidare förtroende för Wanja L-W och det måste vara skönt för henne. Med spänning ser vi hur detta spektakel utvecklar sig framför våra ögon. Vi får nog se att den gamla barnramsan äger sin giltighet. Ni minns den katten på råttan, råttan på repet, repet på slaktaren, slaktaren på oxen, oxen på vattnet, vattnet på elden, elden på riset, riset på Vem? Det vet vi inte riktigt ännu. Det blir bara märkligare och märkligare det här...


Andra bloggar: Kjellberg bloggar om nattens presskonferens. Khroniskt om allt på ett kort. Åsikter om allt - om att göra en Wanja. AMF är inte sämre än andra säger The BrandMan. Metrobloggen.


(intressant)

Flera bloggar på Knuff

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Unknown sa...

Antingen polisutredning... för det här kommer väl inte Svt:s Uppdrag Granskning att få klartecken att rota i. Kalla Fakta eller Insider kanske?

Mary X Jensen sa...

Vi får väl hopaps att det int eblir någon polisutredning för att det inte finns något att polisutreda.

Upplägget med alla dessa insinuationer är verkligen inte snyggt. Ovärdigt enligt min mening.

Nils Dacke sa...

Var är ledarskapet? Jag kan inte hitta det i alla fall och det är ju det vi betalar så mycket för. I just AMF Pensions fall så gör ju inte VD så många analyser om vad dom ska investera i utan det görs av experterna nere i verkstaden så man kan verkligen ifrågasätta styrelsens kompetens att ge en vd så hög ersättning för inget jobb alls.

Att dom nu slåss inför öppen ridå bevisar min tes om dessa personers personlighetsprofil.