torsdag 26 mars 2009

Vilket bra val - Skatteverkets hemsida är kanon...

Karl Sigfrid, den moderate riksdagsmannen som fattar det här med IT ställde en fråga till Mats Odell på Riksdagens frågestund. "... vad regeringen gör för att öka användningen av öppen källkod och öppna standarder i den offentliga sektorn."

Svaret han fick var oerhört glädjande, det är nästan så att jag tror att någon lyssnar på mig och läser vad jag skriver här på min blogg. Länge har jag föreslagit Skatteverkets webb som en förebild för offentlig förvaltning och se nu har regeringen beslutat sig för att inrätta en e-delegation för utveckling av svensk e-förvaltning (tänk om man fick vara med i den, men man är ju inte generaldirektör) som ska ledas av Skatteverkets Generaldirektör. Det är toppen att det kommer upp på den nivån faktiskt. Så att den övergripande nyttan kommer upp bordet, från användarhåll. Det har väldigt länge fokuserats på den tekniska delen och de där två storheterna - teknik och användning har haft svårt att spela i samma orkester. Det är möjligt att det börjar mogna nu eftersom allt fler verkligen använder datorer. Positivt på alla sätt är det i alla fall så här utifrån sett.

Vad gäller just Skatteverkets hemsida så vill jag verkligen prisa den. Efter alla år i den här branschen så har jag sett mycket, både bra och dåligt. Skatteverkets hemsida är ett rent under av nytta. Bra struktur, tydlig information, lätt att hitta, blankettnedladdningar. En extra finess och en väldigt ovanlig detalj finns på kontaktsidan , där kan man nämligen framföra både klagomål och beröm. Bara det att ordet beröm står där tar udden av klagomålskänslan och man tänker - ja visst kanske lite beröm också. Det får de här nu förstås. Det är bara att önska att Skatteverkets Generaldirektör tar sin egen sajt som förebild för de övriga. Det finns onekligen en hel del att göra.

Äntligen lite ny fart på e-förvaltningen. Det behövs.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: