fredag 17 april 2009

Alla andra får skylla sig själva när dörren är olåst...

Min första tanke när jag hör om domen mot TPB är att romanen Fahrenheit 451 blev verklig den också precis som 1984. Jag såg filmen Fahrenheit när den kom 1966, Truffaut regisserade. Då handlade det om att bränna litteratur och i stället visades underhållning på interaktiva TV-skärmar. Det känns som om det tagits ett steg längre nu och man vill få kontroll över interaktiviteten och skärmarna. Känns oroande och mycket bakåtsträvande. Kolla på bokbränningsscenen från filmen här. Den går inte att bädda in... Ännu en begränsning av internet.

Det blev alltså fängelsestraff för alla fyra i TPB och ett oerhört stort skadestånd. Otroligt. Vad är detta annat än en politisk dom egentligen? Politiken får dessutom numera skötas av särintressen, det är en obehaglig utveckling. För samtidigt är det en dom helt i avsaknad av politisk fingertoppskänsla och framtidsvision. Domen är en skam för politiken tycker jag och ett urtypiskt exempel på när man inte ser skogen för bara träd. Har man väl funnit ett träd så stannar man där och låtsas inte om hur de andra påverkar i omgivning. Det är lite skrämmande. Hur särintressen som film- och musikindustrin kan få så stort inflytande på det politiska arbetet är inget annat oroande.

När kommer nästa gäng och vill ha liknande sanktionsmöjligheter? Hur ska man då kunna säga nej. Ändamålsglidningen ska inte underskattas. Ni minns PKU-registret som bara skulle användas i forskninssyfte, men plötsligt fanns vara användbart till både det ena och det andra?Det rätta hade naturligtvis varit att se över upphovsrätten och anpassat den till moderna medier. Att knycka andras grejor är aldrig OK men det finns redan lagar som reglerar det. Diskussionen kring vad som är stöld är också mer än intressant när det gäller kopior på internet, det är inte självklart att begreppet stöld är relevant här. Sen tycker vissa att det är fel att snylta på andras arbete. Det må vara hänt, men från och med nu kan man väl slå fast att många inte kommer att vara intresserade överhuvudtaget av detta arbete i fortsättningen.

Jag ifrågasatte i tidigare skrivning varför man gav sig på nördarna i TPB, räknade man dem som ett lätt byte? Erik Hultin skriver idag om att det nu är dags att stämma Google och Yahoo. Frågan är hur mycket lättare det blir att ge sig på dem nu med TPB-domen i bagaget. Det hela är långt ifrån klart ännu och vi har inte sett vart det bär hän. De organsiationerna har å andra sidan egna muskler i den juridiska sfären. Kanske var TPB rättegången bara uppvärmning? För när man tittar på killarna så ser de verkligen inte ut som gangsters precis utan mer som de nördar de är. Däremot så har rättegången och domen fått stor internationell uppmärksamhet , DN har gjort en sammanställning - det diskuteras huruvida Youtube ligger illa till nu.

Artister som kopplas samman med musikindustrin kommer att få dåligt rykte och vi lyssnar hellre på de andra och i längden så drabbar de det alla. Jag kommer aldrig mer att lägga en spänn på något som passerat via film- och musikindustrin, det får bli en princip att hålla sig till i fortsättningen. Sonyprodukter är sedan länge bannlysta i vårt hem sedan de höll på och installerade rootkit på våra datorer, och det har gått utmärkt att klara sig utan dem, det finns andra märken.


Jag tänker lägga av med underhållning från dem helt enkelt, och helt börja lyssna på de artister som lanserar sig själva via internet. Det finns många. Alla artister är inte emot fildelning, Timbuktu till exempel. Hör gärna av er till mig, jag kommer att länka och publicera för allt vad det kan vara värt, en lite droppe kan bli en sjö på internet. Men inget upphovsrättsskyddat material via underhållningsindustrin göre sig besvär här, eller någon annan heller. Brott begår jag inte medvetet. Men det är slut nu med bakåtsträvarna, de har inget att hämta här längre. De har så mycket resurser och kunde använt dem på att se till att fildelningen varit helt laglig. Man kan använda internet som marknadsföringskanal, det är till och med en riktigt bra idé.

I fortsättningen kommer jag dock att göra medvetna val och välja bort när det är möjligt. Det finns en plats där okända artister kan lägga upp sin musik. Ubetoo heter den. I sin linda, men varför inte?Det kan ju bli nå´t.


Deeped skriver på sin blogg att TPB-domen är ett slag mot demokratin. Man kan inte göra annat än hålla med honom om det. Vem som helst kan bli åtalad genom att särintressen kräver det. Vart tog rättsamhället vägen? Skrämmande ur den synvinkeln. När man sedan får höra av närvarande att nämndemän satt och sov under rättegången så blir man uppbragt av den anledningen. Var det inte intressantare än så det här hörrni? Ni dömer människor till fängelse och stora skadestånd och så sitter ni och sover under rättegången. Vad är det för stil?.


Nu har man utsett "chefer" över alla fildelare menar Emma. The Pirate Baykillarna får ta ansvaret för det som många pysslar med, för att det går och för att man hänger med i den tekniska utvecklingen. Farmor Gun säger "Enligt skolboken ska politikernas roll vara att stå upp för medborgerliga intressen när företrädare för företag och lobbyister med uppdrag för olika särintressen tränger sig på" men det har blivit precis tvärtom.Det är möjligt att man inte kan bli förvånad över domen Kent, upplägget var sådant från början. Killarna i TPB var gangstrar i alla fall i upphovsrättsbranschens och antipiratbyråns ögon. Men frågan är så mycket större än så. Det handlar inte bara om fildelning det här.

Viktiga tankar om internet
Isobel har lagt upp en juste film på sin blogg - Vi älskar fortfarande internet och skriver att det nog ändå är en bra dag, TPB-domen till trots. Madeleine Sjöstedt som är kultur- och idrottsborgarråd i Stockholm menar att vi måste ha en ny lagstiftning för internet och det fort. Hon har tidigare skrivit en väldigt bra betraktelse över internet som den fantastiska möjlighet det är. Kanske att det är en av de viktigaste texterna kring internet som skrivits av en politiker, synd att inte fler verkar läsa, eller förstå den. För det senare har man inte gjort, det är uppenbart då hade inte alla dessa sanktionslagar kommit till överhuvudtaget utan man hade ställt krav på industrin att skydda sig mot intrång, på att de skulle utveckla nya affärsmodeller. Om min dörr är olåst så får jag inte ut på försäkringen om någon tar sig in. Den principen borde gällt för musikindustrin också.


Mildner skrev, HAX skrev, domen kan du läsa här, Oscar skriver om rättegången i Wired. Mårten Schultz är min favoritjurist och specialist på just skadeståndsrätt skriver mycket intressant och initierat på sin blogg om TPB-rättegången. Läs det. Han tycker att det är upprörande om det är så att om det är så att domen läckt från tingsrätten. Ett brott mot tystnadsplikten som nu är polisanmält. Hanna är ung och har en modern syn på sina verktyg, datorn och internet. Hon analyserar domen på sin blogg.

Piratpartiets medlemstal ökar rejält

På twitter: annatroberg "PP får så många nya medlemmar att servrarna baxnar. Alldeles nyss passerade vi 17 000 totalt, dvs ca 2 500 nya på några timmar. :-)". Detta är en stor fråga för många den saken är klar. Det går inte att bara vifta bort med att säga att pirater vill ha allting gratis. De vill kunna nyttja internets möjligheter. Det är verkligen inte helt otroligt att den politiska arenan förändras idag, allt fler går över till Piratpartiet, det är inte bara ungdomar. Man ska inte underskatta sin omgivning. Vissa politiker har förstått det där och Thomas Bodström har varit smart och både tagit tillbaka namnet Bodströmssamhället till sin blogg och diskuterar för fullt FRA-lagen och annat kring lagfrågor. Alliansen är tyst. Varför?

Piratpartiet har ökat så mycket idag att de är större än folkpartiet just nu. Det går att följa ökningen här.
(intressant)

Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

13 kommentarer:

Anonym sa...

Det värmer i hjärteroten att höra detta pärlor från en moderat!

Mary X Jensen sa...

Klartext: Det finns moderater som tycker att internetfrågor är viktiga och står för det. Jag har kämpat för IT-frågor sedan tidigt 80-tal på olika sätt. Man kan inte bara vara en broschyr som politiker. Jag gilalr mitt parti och slåss för det men i vissa frågor får man slåss mer för att övertyga och hopaps att någon tänker lite och inte bara förljer med strömmen.

Peter - vad du hittar på...

Jens O sa...

Må hända Mary, att det finns moderater med en avvikande uppfattning. Men det är trotts det Alliansen, som drivit igenom lagstiftningen. Det är vad man gör som räknas, inte vad det säges att man gör.

Anonym sa...

Nja , nördar vet jag ju inte precis eftersom personerna bakom PirateBay passar mer in i ett helt annat fack där Peter Sunde Kolmisoppi har skulder hos kronofogden på över 100 000 :- i ärenden där han inte kunnat göra rätt för sig samt Gottfrid Svartholm Varg har 9 000:- i skulder hos kronofogden samt är misstänkt för narkotikabrott och försäljning av hälsofarliga varor där Fredrik Neij knappast är sämre med 200 000:- i skulder hos kronofogden och skäligen misstänkt för inbrott i en skola där två datorer samt en bildskärm stals.Ett riktigt hedersamt tjyvgäng som sedan fortsatte med att dela med sig av skiv och filmindustrins material utan att ta ett enda öre i betalning som isåfall kunnat vidarebefodras till denna industri som tack för mjukvaran.Men så blev det ju inte , eller hur !?.Den som fick stå som Svarte Petter till sist med med skägget i brevlådan är den fjärde inblandade (före detta miljonären) Carl Lundström som med sin förmögenhet nu får hosta upp de trettio miljonerna i skadestånd till dessa media bolag.Hmmm ... så var det med dessa hedersknyfflar.Ja ja det kommer en ny dag imorgon och den kanske lovar en bättre framtid med billiga fildelningsalternativ där alla kan tjäna på fildelningen allt ifrån tillverkaren till nedladdaren utan att behöva betala dagens skämtpriser.Om nu inte dessa gossar redan sumpat dessa chanser för andra med mer realistiska och rumsrena alternativ.

Shadow

arthur sa...

Det verkar som om Du fortfarande hoppas att de gamla klassiska moderaterna skall dyka upp bakom soffan och återuppstå. Tyvärr anpassade sig alla snabbt till det nya. Jag letar själv efter Moderaterna men ingenting verkar finnas kvar.

Mary X Jensen sa...

Peter - jag tog bort ditt jätteinlägg nu, den som vill har kanske läst det nu men det tog alla plats här. Du är för stollig du ;-)

Ja jag är nog fortfarande en klassisk modern moderat Arthur. JAg finsn kvar och några till i alla fall ;-).

Mary X Jensen sa...

Shadow - jag kan inte romantisera de där killarna i TPB, jag har ingen aning om vilka de är. Det du beskriver låter problematiskt, riktiga slarvputtar. Jag gillar inte heller att man ska bryta mot upphovsrätter och så.

Jag vill bara arbeta för peronlig integritet och ett fritt internet. I min värld inbegrips inte brottslig verksamhet. Däremot vill jag att internet ska diskuteras på ett mer filosofiskt plan,

Jah Hollis sa...

Men medge att den gode Timbuktu har lite problem med att förklara sig. Han vill både äta kakan och ha den kvar. Han vill inte förknippas med "industrin" men han vill gärna leva på sin musik. Möjligheten att tjäna pengar på sin musik och slippa ett vanligt kneg är nog den största drivkraften för alla som satsar på musik. Allt annat är båg.

Mp3 Download New SA music sa...

nice one thanks for sharing this great and nice content with us please check out Nolly Wood Stagatv

mike sa...

fakaza hip hop

Anonym sa...ZAMUSIC

fakaza hip hop

zamusic.com


lil wayne funeral zip

lil baby sum to prove mp3 download

Henry Knight sa...

That's a wonderful post actually, Just got Notified, I'd appreciate Thanks for Share.Mp3 Download

amapiano 2021 sa...

sa mp3 download