Satt och lyssnade på TPB:s presskonferens via Bambuser och tänkte att det här är annorlunda, mer som en examinationsseminarium på universitetet. Inte så planerat i detalj som presskonferenser kan vara. Däremot fanns det ett uppriktigt engagemang från TPB, de vill verkligen beskriva världen ur sin egen vinkel. Det är bra. En dokusåpa - ett spectrial. Man känner att man deltar i det nya parallellsamhället. De som förstår och de som inte förstår. Just detta alltså. Olika är världarna, minst sagt.
Läs vad Christopher Kullenberg skriver på sin blogg intensifier om föreställningen. Mer skådespel åt folket. Mina tankar går till professor Pierre Guillet de Monthoux på Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet, hans forskning rör sig i landet mellan organisation och kultur, han talar ofta om föreställningen, spektaklet. Han brukar använda begreppet "schwung" och det framträdde i dagens tillställning om man bemödade sig att se bortom det givna - att det skulle vara en traditionell presskonferens. Istället blev det som en installation. Läste en artikel om ordet appropriation - att ta i anspråk. Det kan man kanske sägat att TPB gör just nu. Tar uppmärksamheten i anspråk och bygger ett eget utrymme för den. Spectrial. Det här är spännande som bara den på ett beteendevetenskapligt plan inte minst. Vad är det som händer?
Många var online och många deltog i olika chattar som pågick parallellt på Bambuser, samtal och inflikningar och kommentarer även på twitter och Bloggy. Det var möjligen publikrekord - 10172 visningar via Babuser. Jämför med en vanlig presskonferens, hur många brukar det komma då? Trettio kanske och då är det fullsatt. Detta ger en liten vink om intresset trots allt. Inte minst ska man komma ihåg att alla kan delta i det hela.
Vilken föreställning det här kommer att bli framöver...
Det nya mot det gamla, David mot Goliat. Det är möjligt att etablissemanget tänkte att "tre vanliga killar" skulle vara en lättare match än att ge sig på de stora sökmotorerna direkt. De skulle dessvärre kunna bemöta med samma mynt. Men här sker något annat framför våra ögon. Utgången är allt annat än viss.
Så även om TV4, Aftonbladet och Metro inte var välkomna på dagens festivitas så kan de delta på avstånd. De kommer aldrig att kunna avstå från att bevaka det här och tolkningen av det som sker kommer inte att vara medias efter som att allt som sker, gör det inför öppen ridå. Även om dörrarna på Tingsrätten bara släpper in ett färre antal. De här killarna är inte proffs på mediakontakter, men de är proffs på internet. Vi alla som har jobbat som journalister känenr till de där som ringer och säger att de vill att man ska ta med bilden på dem och gärna förstora den på första sidan. Om man inte skriver precis som de gjort i pressmeddelandet sås lutar de att annonsera. Man kan inte bli arg på såna utan bara försöka hantera situationen.
Emma följde också spektaklet online och beskriver sin upplevelse om det hela. Kritikerbloggen är mycket skeptisk och kallar det amatörteater - ja men det är precis vad det är. Man måste försöka lyssna bakom det uppenbara och inte fastna i detaljerna nu. Inte är det så himla trevligt att kalla Håkan Roswall för dum i huvudet, det är han knappast. Han liksom justitedepartementet och ifpi och andra har helt andra ingångar i problemet. Man ser det från ett annat håll och har avgränsat det hela till att handla om upphovsrätten och immaterialrätt - att världen sedan pågår utanför och driver iväg är inte det man tittar på just nu. Ibland blir det knepigt när grupper strider mot varandra utan att fundera på vad den andre egentligen säger och menar. Allt ska inte tas bokstavligt.
Vad gäller den kommande rättegången nu så verkar det som om ingen vågar sia om utgången. Kommer det att ta flera år? Förmodligen. Risken att det hela kommer att vara utspelat innan rättskvarnarna malt färdigt är ganska uppenbar, ty det går undan på internet och när målet väl är klar så har fömodligen tekniken gått framåt och förbi så att allt blir obsolet. Omodernt och ointressant. Vi ser det hela tiden.
Men hur som helst så ska väl svenska domstolar döma utifrån svensk lag som Fridholm skirver och benar upp en del kring de diskussioner som försigått i olika medier.
Allt har sin tid och sina pirater. Fredric Karén skriver om sin mormor . Piratdrottningen Britt Wadner. Det är helt underbar historia så här långt efteråt. Jag minns min egen tonårstid då jag låg med min ljusblå transistor under kudden på nätterna och lyssnade på Radio Nord. Favoritlåten då var Hallo Mary Lou med Rick Nelson. (Åh vad han var snygg tyckte jag då). Det var tider det, men jag har inte fastnat i dem, inte på något sätt. Jag hoppas att mitt ena barnbarn kommer att säga något liknande om mig. - Min mormor var med och slogs för ett fritt internet, hon var en hängiven opinionsbildare. Inte som piratdrottning dock - det får nog emma vara i den här leken. Idag kallar han mig bloggmormor och vill inte att jag ska jobba utanför hemmet, för då kan jag inte blogga eller vara hemma och ta hand om honom när han så önskar. Underbara unge. Det är för hans skull det är värt att slåss för det man tycker är rätt.
Den kommande veckan kommer Sam Sandberg att blogga om rättegången för Svenska Dagbladets räkning. Han är medförfattare till boken Piraterna - de svenska fildelarna som plundrade Hollywood. Oscar Swartz har recenserat boken här. Vilket är en bok som skall läggas i högen på nattduksbordet för att läsas.
(intressant)
Många har bloggat. Rick Piratpartiets alltid närvarande partiledare. Projo , Mikael Persson tror att det blir en friande dom. Åsa M Larsson på bloggen Ting&Tankar undrar om man i Sverige riktigt förstår hur stort och omfattande det här målet är. Hon ger en hel del länkar till internationell press. Jag undrar detsamma då jag på en fråga till en person i de högre sfärerna i beslutsleden fick svaret - Det är ingen som bryr sig så mycket. Skrämmande. Scaber Nestor blev besviken på presskonferensen eftersom den inte innehöll något nytt - du får se den som en teaterföreställning säger jag. Vi får hoppas också att de mer allvarliga i sammanhanget - domstolen också kan betrakta detta med viss distans.
(Aftonbladet) (Anders Mildner) (SvD) (Expressen) (DN)
Var trevlig, visa hyfs säger killarna på Pirate Bay - det måste gälla åt båda hållen förstås. Vad handlar det om då? Leo berättar. Uppdatering: SvD förklarar vad rättegången handlar om.
Läs även andra bloggares åsikter om politik, TPB, fildelningsrättegången, internet, Ipred,
4 kommentarer:
Jo, det fanns även annan media på plats som liverapporterade från presskonferensen.
Mest intressant i det sammanhanget är att Rickard Falkvinge (pp) vill fota från rättegångens fönster.
Alltså, är det bara jag som börjar bli trött på att se olika representanter för nyheter24.se i en massa kommentarsfält pusha för att "de minsann rapporterar/-de live" från TPBs presskonferens?
Det var ju liksom utsändningen via Bambuser som TPB/PB stod för som de återutsände - inte fan hade de nån egen utsändning vad jag märkte.
ge sig på de stora sökmotorerna direkt
Det hade fortfarande varit småpotatis jämfört med vad det egentligen handlar om (oavsett om kärandesidan inser det eller ej). Det handlar om att inte kunna göras ansvarig för tredje man handlingar. Jag håller helt med "Inkognito" i annan tråd hos dig som utvecklat den aspekten.
Tim N.
Jag inser också att Inkgnito har end el att tillföra, men man får ibland avgränsa sig. Det handlar om mycket det här...
Skicka en kommentar