onsdag 1 april 2009

Första nedladdningsfallet inlämnat...

Ljudböcker handlar det om nu. Förlag har begärt namn på uppladdare. Har alla dessa böcker som laddats ned gjort det sedan midnatt? Lagen skulle inte gälla retroaktivt! Hur vet man att det funnits mer än 2000 ljudböcker på enskild server sedan igår? Hur har man kommit åt den? Det vill man inte tala om, men Antipiratbyrån har varit behjälpliga. Jag utgår ifrån att Tingsrätten håller koll på detta förstås. Gammal bevisning ska inte gälla är det sagt. Intressant att se hur det här utkristalliserar sig då. Är det inte ett slags intrång att sniffa nätet?

Det är inget aprilskämt Lisa, tyvärr.

Magnus Andersson uppmärksammar det hela på sin blogg och var dessutom med och diskuterade i TV4-debatt på morgonen.

Eva Franchell säger att det hade varit önskvärt om den tekniska kunskapen som finns i landet hade fått ägna sina krafter åt att bygga fram positiva lösningar för internet istället för att som nu använda sin kunskap till annat för alla destruktivt arbete.

Om det kan vara av intresse för herrar och damer författare så läser jag helst böcker och köper därför i mängd. Men i fortsättningen ska jag ha större urskiljning när jag väljer vilka jag ska läsa. Det lovar jag. Bakåtsträvare göre sig ej besvär här.

(SvD)


(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

11 kommentarer:

Gun Svensson sa...

Håller helt med att bakåtsträvare ska vi inte offra energi och ödsla våra pengar på. Jag förstår hur det gått till att trigga igång denna hätska utveckling, men det positiva är att det öppnar ögonen på allt fler att vi behöver en översyn av lagarna när det gäller upphovsrätten.

Dick T sa...

Jag är liksom du en stor konsument av böcker i pappersformat, men har infört min egen "censurlista" numer. Skulle vara bra med ett ställe på nätet där alla bakåtsträvare (lite finare ord än det jag har i mitt huvud) stod samlade, så att man inte "köper fel"! Har däremot infört ett totalstopp på inköp av film, musik och datorspel. Tja, på en konsert där artisten säljer sina egna alster, kan jag göra ett undantag.

Jag kommer inte rösta på dig i EU-valet. :)

Dick Thorén
Kommunledare Köpings kommun för Piratpartiet

Muntligt sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mary X Jensen sa...

Hej svejs muntligt - vem av er det nu är. Micke, Mikael, Christian och anton. Kul att det det där projektet fortgår. Jag borde kanske aldrig hoppat av det ;-)

Gun Svensson sa...

Unt skriver också
http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=16-AV_ID=889034,00.html?from=puff

Muntligt sa...

Jag kunde tydligen inte redigera inlägget. Så jag började om.

Jag hellre sänkta priser för digitalt distribuerat material (musik, film, eböcker och ljudböcker) både när det gäller inköps- och utpriser, än en Ipredlag.
Bokrean är ett tydligt exempel på hur köpviljan hos konsumenterna stiger i takt med att priserna sjunker.
En digital produkt utan dyr produktion av cd-skivor, omslag, kartonger och frakter borde kunna bli mycket, mycket billigare.

Hälsning från en f.d. klasskamrat (Micke).

Kul att det går bra med bloggen och jag kryssar Mary (om det går så långt)

Anonym sa...

Då är det slut med grattis reklam för dessa snåla företag. Dags för dom att betala milarder i reklam igen för att sälja sina prod. Vilka idioter.......

Stocken sa...

Om jag fattat saken rätt så låg ljudböckerna på en ftp-server. Om vi förutsätter att den kräver inloggning med användarnamn och lösenord så borde väl förläggarföreningen gjort sig skyldiga till olaga datorintrång medans innehavaren av ftp-servern inte kan bevisas vara skyldig till någonting, oavsätt om inloggningsuppgifterna finns på diverse hemsidor eller inte.

Dennis Nilsson sa...

Skulle inte förvåna mig ifall det är ljudboksförlagen själva eller någon till dom närstående som arrangerat det här för att få gratisannonser i medierna. Här får man både gratisannonser för sina ljudböckerna och IPRED-lagen. Tala om att slå två flugor i en smäll.

“IPRED-böterna” är i detta sammanhang småslantar, jämfört med vad motsvarande annonsering i media skulle ha kostat. Som företagsam “entrepenör” får man inte ha vara dum!

Magnus Carlbring sa...

jag tror att det är först nu när gemene man ser vilka oerhörda kränkningar av upphovsrätten som har gjorts - tusentals ljudböcker - som man inser vidden av pirateriets destruktion

det är fasansfullt att man kan bete sej så egenmäktigt gentemot något som någon annan har ägnat arbetstid åt och har rätt till inkomst för

sorgligt att lagarna måste till för att få folk att begripa och att uppföra sej som folk

men förhoppningsvis återtar nätet nu sakteliga sin rättmätiga plats som kommunikativ och fri arena

heja framtiden

Anonym sa...

http://blog.seattletimes.nwsource.com/mariners/