onsdag 1 april 2009

OK Anders Borg vad händer nu...

Finansministern målar upp hemska siffror med hög arbetslöshet framöver. Jag mår illa, det är inte bara ungdomar som har svårt att få jobb utan även välutbildade med god erfarenhet som uppnått en viss ålder har små möjligheter att få jobb. Chanserna ökar inte precis i dagar som dessa.

Mina 5 poäng i nationalekonomi räcker inte till för att komma med några lösningar just. Men nu vill jag ha lite tips här. Bryr mig inte så mycket om statsfinansernas förhållande till omvärlden utan lite mer konkreta grejor. Lite nära möjligheter. Vad finns det att göra? Kanske kommer någon annan minister i morgon med lite nya grepp. Vad vet man?

Mitt i alltihop så lägger Byggnads strejkvarsel. Är det ett aprilskämt kanske eller ett tecken på att det inte är så farligt som det sägs trots allt? Man kan inte låta bli att fundera över det. För att lägga strejkvarsel nu mitt i krisen låter inte som det mest genomtänkta precis. Vad vet man?

Socialdemokraterna kräver åtgärder och det krävs att Borg öppnar plåboken nu säger Lena Melin på Aftonbladet. Mer pengar till AMS krävs. Ja, det är väl en sysselsättning så god som någon, men hur många har fått jobb genom AMS-kurser egentligen? Krohniskt kommer med en del idéer.

Men vad vet man? Ingenting just nu. Kanske att det varit kris förut och att det brukar ordna sig, även när det är som tuffast. Men just idag 1 april 2009 känns det som ett mörker, solen till trots. Kanske är det vårallergin, och kanske är det roligare i morgon. Som en i allmänhet glad och positiv typ även när det stormar så tror jag att det blev värre idag än igår. Tyvärr.

Uppdat: Min granne kom just in och sa att om det är 12% arbetslöshet så är det 88% som har jobb. Det där med halvfullt eller halvtomt glas alltså.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Strejk är väl helt underbar timing? Då får facket betala lönerna och företagen sparar lite pengar under tiden. Inga större incitament till att finna en snabb lösning direkt.

scaber nestor sa...

Det kommer nog att komma fler strejkvarsel.

På en del arbetsplatser använder ledningarna lågkonjunkturen som en ursäkt för att försöka sänka löner, när de inte lyckats försöker de säga upp folk för att ersätta dem med billig arbetskraft.

Inte för att det går dåligt utan för att de försöker öka vinstmarginalerna.

Nu tror jag inte att det är detta som skett på byggnads, men när (vissa) metall-arbetsplatser lägger sig på rygg så får andra ta i hårdare för att ens få behålla de gamla avtalen.

Alla ska hjälpa till vid lågkonjunkturer, men man ska akta sig för mindre seriösa arbetsgivare som utnyttjar det för att göra sig en extra hacka.

Nicklas Eriksson sa...

Midnattsvarg (fniss!), du har missat en sak: det är inte ett fack med offentliganställda som har lagt varsel... Det är bara då det funkar som du skriver, du vet.

"Midnattsvarg", ja jävlar!

Anonym sa...

Det hela är mycket mycket enkelt. I det ögonblick som politiker och människor inser att utbud hänger ihop med efterfrågan och en krona alltid är en krona, så kommer krisen att lösa sig. Sorgligt nog förstår inte 99% av jorden befolkning detta elementära och därmed befinner vi oss där vi är och därför kommer det också bara bli värre.

Och Scaber, i dåliga tider SKALL lönerna sänkas i normalfallet. Och vinstmarginalerna ska vara stora, helst gigantiska. Eller vill du se företag som går minus? Mycket märkligt resonemang du uppvisar. Det är en del i själva mekanismen i ekonomin. Om man frångår detta självklara, så bidrar man bara till att förvärra problemet.

Allt om Alliansen sa...

Jag tror på kraftfulla skattesänkningar för företag som första åtgärd. Vi har inte råd att skatta ihjäl företag!

Nils Dacke sa...

Det är i kristider vi ser om vi har ledare och denna kris visar att vi leds av ett gäng som är totalt befriade från visioner och ännu värre oppositionen är ännu sämre. De klarar inte av att säga 2 meningar utan att dra in alliansen och då kritik mot dom istället för att prata om va dom vill.

VAR ÄR VISIONERNA?

Anders Borg är ju utbildad till skillnad från tidigare ministrar men låter på pricken lika en KI ekonom eller någon annan ekonom och då varför ha politiker i toppen. De kostar bara en ofantlig massa pengar?

Anonym sa...

Om det är 12% arbetslöshet är det väl betydligt färre än 88% som har jobb. Räkna bort unga, pensionerade, studerande, sjukskrivna m.m.

Nu blev jag faktiskt sugen på att ta reda på hur många som är arbetande i Sverige...!

/Marie

Dick Bengtson sa...

Att sedan Byggnads strejkar för rätten att kontrollera icke medlemmars lön är en kvarleva som borde begravts med Berlinmuren.