Inom EU pågår det en hel del olika lagförslag som om de går igenom kommer att reglera internet och låta särintressen styra. Det är väldigt obehagligt. I synnerhet som man försöker gömma undan besluten inom "hemliga" ramar.
Läs här Janne Lindgrens genomgång av hur särintressen har försökt stoppa ny teknik genom åren. Det ger perspektiv till den fråga som nu är på tapeten. Tröttsam retorik menar Janne. Samtidigt så visar det på att tekniken på något sätt alltid överelver sina fiender, man kommer alltid fram till alternativa lösningar. Vilket pågår för fullt nu.
Det finns ett bra tillägg - nummer 138 som kan rädda internet från en hel del av de tokigheter som föreslås. Det ska röstas igenom imorgon och det är viktigt att engagera sig nu. Om det inte går igenom så innebär det att stora begränsningar slås fast. Att den som inte uppför sig ska kunna bli avstängd från internet till exempel. Ni kan tänka er - plötsligt kan ni inte betala era räkningar för att någon i er omgivning använt ert IP-nummer för illegal nedladdning av upphovsrättsskyddade filer på internet.
Internet används till annat än nöjen, det gäller att vidga vyerna lite grann. Isobel H-K skriver mer om det hela i sin blogg. Allt ska inte ske stillsamt enligt min uppfattning. Ibland får man göra som fransmännen - kasta ut lite blomkål på vägarna. Just i det här falletär det de som är värst och de största påivrarna av att stänga av internets frihetskoncept. Men vad kan man vänta sig av en nation som i alla fall tidigare hade restriktioner kring hur mycket musik på annat språk än det egna som fick sändas på radion. För att inte tala om den begränsning i möjligheterna att delta i demokratiska processer det kan innebära menar Emma. Man kanske rent av kan tala om förakt för sin omgivning som Göran W beskriver. Det är dumt, mycket dumt att underskatta sin omgivning är min syn på saken.
I DN finns en guide om vad EUs telekompaket innebär. Läs mer hos Daniel Risberg, HAX informerar.
Imorgon fattas beslutet om tillägget 138 som kan vara avgörande. Påverka era politiker och gör det nu. Hur man går tillväga kan ni läsa mer om på
Telekompaketet.se
Moderaten Cristofer Fjellner arbetar hårt för att 138 ska gå igenom. Läs senaste status på hans blogg. Gunnar Hökmark (som jag tänker kryssa i EU-valet) har också slagit fast att det inte är aktuellt med någon avstängning av internetabonnemang och det står också inskrivet i moderaternas EU-plattform. Farmor Gun har EU-kurs och har haft samtal med Bryssel och Helena Hånell som arbetar med Gunnar Hökmark, läs mer här.
Att internet är en het fråga visas inte minst av att Piratpartiet ökat sitt medlems/sympatisörsantal med cirka 15.000 de senaste två dygnen. Vän av ordning försöker förringa det hela och diskuterar huruvida man kan räknas som medlem eller inte. Ja, det kan ni göra era dumbommar. Det är bättre om ni lyfter blicken lite och tänker efter. De är engagemanget för internets frihetskoncept det handlar om, inte fildelning eller om grannens hund är medlem i Piratpartiet.
Jag är själv högst engagerad i frågan men tror att det är mer framgångsrikt att tjata på mina moderata kompisar som har erfarenhet av och vet hur man ska gå tillväga inom EU-administrationen för att uppnå resultat. Som synes ovan så agerar de också. Man ska minnas att EU är större än Sverige. En annan moderat som arbetar hårt för internets frihet och utveckling är Karl Sigfrid, jag följer hans blogg med stort intresse..
(DN) (CS)
(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, EU, Gunnar Hökmark, moderaterna, Hökmark, Telekommunikation, internet, bloggare
12 kommentarer:
det rimmar inte
ena stunden skriver du: internet är på allvar
i andra: ingen reglering
om internet på allvar ska kunna fungera på allvar som vilken annan samhällsdel som helst
så krävs det: respekt ansvar sunt förnuft ärlighet hederlighet
så länge det inte finns: så länge det begås internetbedrägerier så länge nätet är fyllt av spam och virus och så länge pirateriet och stölderna av upphovsrättsskyddat material fortgår
så länge måste nätet regleras: om inte gemene man skärper sej så kommer andra krafter förstås att ta över
och nätet blir antingen en tom språklåda där folk skriker åt varandra och förolämpar varandra - vad har det tagit åt bloggosfären: upphovsmän behandlas så ohyggligt ojuste att man faktiskt blir orolig - eller ett reklamfinansierat armageddon
risken finns ju att internet som bank och internet som källa för annat VIKTIGT - läkarkontakter jobbansökningar källa för information och bibliotek och som uppslagsverk - kommer att drunkna i skräpfloden och spamfloden och kriminaliteten
där borde kraft och verbalitet läggas: att säkra nätet för den goda användningen
inte på att försvara gratis-är-gott-pirateriet: på det viset kommer internet aldrig igen bli på allvar
Det är förfärande det som pågår inom EU inom ramen för Telekompaketet. Jag börjar undra om folket verkligen gjort sig förtjänt av detta.
embryo - det rimmar perfekt.
Hört talas om eget ansvar? Jag gillar inte kollektiv bestraffning och avgränsningar på grund ava tt vissa inte kan sköta sig.
men lagen i stort och lagboken i sej består ju av avgränsningar
på grund av att vissa inte kan sköta sej
har du gått och blitt anarkist full ut det undrar jag nu
det är förvisso jag med: utopiskt sett: jag tror på en framtid i framtiden då varje människa tar sitt eget ansvar och sköter sej och är ärlig och reko och kärleksfull och uppriktigt kämpar för varandra och inet för sin egen vinning eller lever på bekostnad av andra
så är det inte nu: samhället både inom och utom internet kryllar av girighet
du råder inte bot på den genom att följa piratideologerna i fotspåren
utopia kan aldrig bli till på bekostnad av det fria ordet och dom fria uttrycksmedlen: värna upphovsrätten
Anarkist? nej det tror jag inte. Lite kanske. Men däremot är jag ganska krävande.
Jag gillar inte att särintressen ska styra. Lag och ordning javisst. Polisen ska sköta ordningen enligt min syn
men tpb: är inte det särintressen
som styr över material som dom ej ens har rätt att styra över
att styra är att ha makt: eller tro sej ha makt
är det kanske en del av grejen en del av hajpen en del av svärmen av ruset: att genom att stjäla upphovsrättsskyddat material och ladda upp det på nätet
så tror man sej ha - lite - makt: man begår en revolt
det finns ju en gemenskap i det där också: det sekteriska: internet är revoltörernas
men detta vet historien: i revoltens virvel blir revoltörerna blinda
det är i sanning obehagligt att vara upphovsman och besöka internet dessa dagar: det är som om varje författare som gör sin röst hörd
det är som om varje upphovsrättsinnehavare som försvarar sina rättigheter
är villebråd och mobbningsoffer
är det det fria internet du vill ha: vems särintressen är det som styr och som ska styra
det undrar jag nu
Den som inte sköter sig ska definitivt kunna få sitt konto avstängt. Med din ISP har du tecknat ett avtal om användningsvillkor. Bryter du mot det avtalet tillräckligt envist, till exempel genom att skicka stora mängder spam, kan du till slut få ditt abonnemang avslutat.
Det är bra. Så måste det vara.
Det är fullt möjligt att det berömda tillägg 138 inte påverkar möjligheten att bryta abonnemang vid avtalsbrott - jag är inte jurist - men jag vill bara påpeka att i vår strävan att stoppa de halsbrytande franska förslagen får vi inte bli allt för entusiastiska.
Det jag protesterar emot är att särintressen ska ha möjlighet att stänga av folk från internet. Om det finns avtal som reglerar vad man får göra eller inte göra så ska det naturligtvis följas. Det är inte så att jag försvarar TPB däremot gilar jag inte att det är skivbolagen som ska bestämma om mitt IP-nummer har använts på fel sätt. Det behöver ju inte ens vara jag som har använt det. Ni vet det där.
Jag tycker inte att det är OK att ladda ner hur som helst, men tycker att kan diskuterasom upphovsrätten är OK som den är idag. Modern teknik bör användas, nya affärsmodeller tas fram innan man börjar jaga folk.
"Modern teknik bör användas, nya affärsmodeller tas fram innan man börjar jaga folk."
man ska vara varsam med att endast bejaka ny teknik in absurdum: då lämnas humanismen därhän
detta blev oppenheimer varse
detta visste redan jonathan swift när han skrev gullivers resor: många är dom som idag vrider sej i sina gravar när de ser vad människor gör mot varandra
i teknikens förbannade namn
svär du embryo
nej nej: bara kastar lite harry potterförbannelser omkring mej: det kanske renar luften
not
@embryo
En liknelse som jag tycker är rätt bra med tanke på vad som diskuteras i EU-kretsar.
Volvo tecknar avtal med PEAB och bygger en ny motorväg mellan Malmö och Göteborg. Man måste ha en Volvo för att få åka på vägen. Allt enligt marknadsekonomin. Konkurrenterna kan alltid bygga en egen motorväg och konkurrera om bilköparna.
Det är minst sagt lite lustigt att läsa ett inlägg med rubriken "Ingen reglering av internet tack" som till sitt innehåll pläderar för mer reglering av internet, dvs tillägg 138.
Henrik - hur förstår du nu?
Skicka en kommentar