söndag 19 april 2009

Internet är på allvar...

Piratpartiet har i skrivande stund 27927 medlemmar och det ökar hela tiden. Vän av ordning påpekar att det är en låg tröskel att bli medlem. Det är möjligt, men man kan tänka på ett annat sätt kanske - att detta är en yttring för att internet är på allvar. Det är bara att hoppas på att de etablerade partierna också ser det så och inte bara börjar diskutera formen för medlemsskap och om det kan vara giltigt eller inte och sedan konstatera att man nog inte kan räkna de här siffrorna som röster och ta dem på allvar. Man vet aldrig hur de tänker där i sina små "groups".

Aftonbladet säger att denna medlemstillströmning inte är likställt med antalet röster, där tror jag att man har lite fel, det kan bli många fler. Ty det kanske inte kan räknas som medlemmar enligt traditionella metoder, men röster kan det absolut bli. Under dygnet som gått så har många av mina vänner, vuxna sådana alltså, inte barn, tagit steget över till Piratpartiet. De häcklar mig för att jag förblir moderat. Nåväl nu är det så och jag tror på möjligheten att påverka hemma. Det kanske inte ger direkt effekt, men är man tillräckligt envis så. Just nu har jag bara lust att säga - Vad var det jag sa? Internetfrågor är viktiga. Det handlar inte bara om att ladda hem upphovsrättsskyddat material som vissa har isolerat sig kring och tror att det handlar om. Det är inte bara en ungdomsrevolt (iofs så smickrar tanken på att kallas ungdom numera, ungdomligt tänkande är därmot OK, att man hänger med alltså)


Det är så lätt att bli medlem i Piratpartiet menar statskunskapsprofessorn Bjereld, bara ett klick bort. Så lätt borde vara att bli medlem även i andra partier faktiskt. IMHO. Mycket mer sker på nätet än vad alla vet, den saken är klar. ProjO kritiserar professorn och visar hur krångligt det är att bli medlem i andra partier. Engagemanget finns och det är stort, men det är svårt att komma med i gänget. Det ska gudarna veta. Man ska inte vara jobbig, ha egna åsikter och man bör tänka rätt... Dock, i min ålder så bryr man sig inte så mycket om sånt där utan kör på, man vet vad man vill och vad man tycker.


Oscar Swartz skriver om partiet som gick om Folkpartiet på en helg. Folkpartiet har funnits sen 30-talet och Piratparitet sedan 2006. Tillströmningen till Piratpartiet beror till stor del på domen mot TPB och ytterst om fildelning av upphovsrättsskyddat material menar många. Det kan så vara men det handlar också om att rädda internet så att det får vara så fritt som möjligt även i fortsättningen, under alla omständigheter så skall inte särintressen styra det hela. TPB-domen var nog på många sätt droppen som fick det hela att rinna över.


Nu börjar det äntligen dyka upp nya alternativ, det borde det ha gjort för länge sedan. De flesta betalar nog gärna och i synnerhet om det blir bättre kvalitet på film och musik. Ett av problemen tidigare är att materialet inte funnit tillgängligt på annat sätt. Glöm inte att det var film-/musikindustrin som ville förbjuda videobandspelarna på 70-talet av samma anledning som nu. Det handlade även då om att skydda upphovsrättsinnehavares möjligheter till att tjäna pengar på sina verk. Det är ingen som har något emot det, men distributionen borde väl ändå anpassas till det som kunderna vill ha? Självklarheter.


Isobels kärleksförklaring till internet torde bli en klassiker.


Många bloggar förstås. Drottningsylt. Man kanske inte ska lockas med menar The Cautionary revelation of the apocalypse och frågar sig hur ett enfrågeparti skall hänga med i EU, vilka ska de alliera sig med och vilka ska de rösta med? Det är en viktig fråga. I min värld så är det önskvärt att mitt eget parti tar frågan på allvar nu. De etablerade partierna kan göra mer nytta om de bara hänger på nu. För att frågan engagerar kan väl ingen vifta undan nu?

Det finns möjligheter att verka för förändring även om man inte går med i Piratpartiet. Läs mer om detta här. Emma skriver om sitt liv på internet, det liknar mycket mitt eget. Relationen är naturlig och ständigt pågående. Man går förbi en uppkopplad dator och skriver ett par rader, kollar nyheter och kanske skickar ett meddelande eller skriver en bloggpost om aktuellt ämne. Internet är där man är säger Emma och jag håller med.

Uppdatering: Peter J Olssons tycker som jag. ta det härpå allvar, det är inte bara ungdomar som numera vänder sig till Piratpartiet. Läs hans senaste bloggpost här -det handlar om en som är arg.

(DN) (VA)

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

13 kommentarer:

ExModerat sa...

Nu håller PP på att nå 30000 medlemmar.

De etablerade partierna har troligen gjort en grav missbedömning, när man tror att det går att fortsätta att leverera snömos i frågor som människor glädjande nog tar på stort allvar.

Att sedan vissa medier försöker att leka "finn fem fel" för att slippa ta upp kärnfrågan är nästan lite gulligt.

För att ha något att jämföra med, surfade jag in på den gamla högerns websida och fann följande.
"Vill du inte bli medlem direkt via webben, kan du även ringa till 0939 100 30 00.
100:- läggs till på din telefonräkning."

Med tanke på att M av tradition riktar sig mot medel till höginkomsttagare, verkar inte PP's ansökningsförfarande och fria medlemsavgifter alltför oskäliga, beaktande att det är en yngre generation med en lägre köpkraft som man vänder sig till.

En generation som förmodligen kommer att visa sig vara mycket mer aktiv i politiska sammanhang än vad de traditionella partierna är vana vid.

Vad beträffar att PP för närvarande endast tar upp integritetsnära frågor så tror jag att det kommer att ändras med tiden pga. den spännvidd som finns hos medlemmarna, både vad beträffar ålder samt tidigare politisk hemvist.

Regeringens försök, att applicera gårdagens lösningar på framtidens problem mot medborgarnas vilja, är nog tämligen dödfött och kommer med största sannolikhet att visa sig i nästkommande valresultat.

Anonym sa...

Jodå, moderaterna kommer säkert att ta till sig Internetfrågorna. Allra senast år 2031.

Ken Rabelius sa...

Du skrev.

"Det handlar inte bara om att ladda hem upphovsrättsskyddat material som vissa har isolerat sig kring"

Piratpartiet är större än bara fri icke-kommersiell fildelning. Det handlar även om bevarad integritet, Verklighetsförändrad upphovsrätt,
Ändringar i patent.

För den som är intresserad att läsa om vilka frågor som intresserar partiet kan läsa här

http://www.piratpartiet.se/politik

Anonym sa...

Det är bra att du försöker påverka Moderaterna innifrån! Kanske kan de bli ett vettigt parti igen så småningom. Personligen är jag dock övertygad om att de inte kommer att bli det förrän de inte längre kan blunda för folkviljan.

Piratpartiet är Sveriges till medlemsantalet fjärde största parti. De gamla partierna kör på som vanligt, och hävdar att "det är så lätt att bli medlem i piratpartiet" och på något sätt "deras medlemmar är mindre värda än våra".

När Piratpartiet är bland de fyra största partierna i ett val kan de etablerade partierna inte blunda längre, men tills dess kommer de nog att göra det.

Jag vet inte om Piratpartiet kommer att få så många röster i EU-valet (även om jag hoppas och tror att det blir tillräckligt många för ett mandat i alla fall), men annars kommer de andra partierna att marschera vidare mot övervakningsdiktaturen, och då blir det fler piratröster nästa gång.

Så förr eller senare kommer nog både Moderaterna och de andra "etablerade" partierna att öppna ögonen.

Billy Gellerstedt sa...

Din "intressant" länk är broken.. det saknas ett W i www.intressant.se

Annars en bra blogpost. =)

Mary X Jensen sa...

Billy tack. Jag har fixat...

Anonym sa...

DN sluter upp på den nattsvarta kontrarevolutionens sida:

http://www.dn.se/opinion/signerat/parasiternas-paradis-1.847323

Budskap: folket skall berövas internet och kunskap reserveras för de rika. Det är brutal klasspolitik. Ingenting annat. Folket skall till varje pris förslavas, är agendan.

Peter Wolodarskis smutsiga illfundighet är solklar. Problemet definieras korrekt: ett bristfälligt betalningssystem, som underminerar värdefullt journalistiskt arbete. Boten kurerar sjukdomen genom att döda patienten och står dessutom för skamlöst samhällsekonomiskt resursförstöring genom utkrävande av marknadsmässig styckeprisersättning för en vara med fallande styckkostnader, vilket är nationalekonomiskt pristeoretiskt elementum benäget begravet av den nationalekonomiska vetsnskapens dödliga retrovirus: nyliberalismens intellektuella HIV.

Den korrekta lösningen, som Peter Wolodarski utmärkt väl själv förstår, är offentlig finansiering genom skatteuttag med kraftig progression. Peter Wolodarski har nu definitivt definierat sig själv som en skurk, en bedragare, och ett viljelöst redskap åt det despreata reaktionära monopolkapital som nu går till ursinnig attack mot folkets välfärd, frihet och medborgerliga rättigheter genom öppen destruktion av modern teknologi, avsiktligt underminerande av demokratins grundvalar; med all kraft skall utveckling, framsteg och tillväst vandas i8 sin motsats; klockans visare tvingas nu att att gå moturs. DET är Peter Wolodarskis agenda. Det är bara värt förakt.

Piratpartiet skall man inte lita på. Deras verkliga agenda är att dupera medelklassen för att likt Gudrun Schyman komma upp sig i smöret via ett nischatr parti i val med minimalt folkengagemang och på så sätt skaffa sig demokratiskt oåtkomliga sinekurer för att sedan leva i lyx utan varje spår av demokratisk insn samt systematiskt fortsätta dupera folket med symboliska utspel utan varje spår av verkligt inflytande eller ens engagemang i sakfrågan; spel för galleriet kallas denna bransch. I synnerhet Rick Falkvinge är en bara alltför pinsamt knullsugen karriärpsykopat och förrädare han med såsom nästan alla andra; t ex Christian Engström; båda är livrädda för mig, eftersom jag ensam genomskådar dem. Korrekt paroll:

SVERIGE UT UR EU!

- Peter Ingestad, Solna

Mattias sa...

minamoderatakarameller: Kommer du att rösta för moderaterna eller för piratpartiet i EU-parlamentsvalet?

Mary X Jensen sa...

Mattias - jag kommer att rösta på Gunnar Hökmark.

EU är stort och det handlar om många frågor då gäller det att rösta på en politiker som har möjlighet att påverka besluten på olika sätt. Då krävs erfarenhet och det har både Hökmark och Fjellner nu.

Piratpartiet kommer att försvinna i EU-organisationen. Så på så sät är det en bortkastad röst på dem. Däremot inte sagt att internetfrågan inte är en av de viktigaste för mig.

Däremot tjatar jag på Gunnar mest hela tiden ;-).

Mattias sa...

Okej, jag kan förstå det.

Men jag verkligen älskar att Piratpartiet lockar folk från olika delar av det politiska spektrumet. Står själv och väger mellan miljöpartiet och piratpartiet och kanske vänstern.

Känns som att de tilltalar det som är bra i både socialistiska och libertarianska ideologier.

I viss mån tror jag att den traditionella vänster-höger skalan har spelat ut sin roll, och då tycker jag att det är kul att se sånt här.

Anonym sa...

Piratpartiet som politiskt parti är ju som vanligt intressant när nya partier inte dyker upp alltför ofta.Frågan är ju var Piratpartiet står när det gäller vardagliga frågor som t ex barn och hyresbidrag , inkomstskatter , vägavgifter , pensioner , A-Kassan , Arbetsrätten mm mm !?.Eller man får lov att rösta på två partier i nästa val !?.

NetRunner

Stoffe sa...

Hej!

Det är fint att du står kvar för vad du tycker och håller vid din partilojalitet trots kompisarnas häcklanden - annars är man blott en vindflöjel. Törs man fråga vad det är som gör att du fortfarande helst är en moderat?

Anonym sa...

Någon här sa: en röst på PP är en bortkastad röst.
Jag är medlem i M, MEN:
Kommer att kasta bort MIN RÖST PÅ PP i stundande valet.
Man måste markera! Vi (jag) vill ha rättssäkerhet inte kompis- lobby- och monopolrättssäkerhet för mig, mina barn och barnabarn.