måndag 27 april 2009

Kristallkrona blir bra...

Läser med lite småroad min hur socialdemokratiske Landstingsrådet i Sörmland har skaffat kristallkrona till tjänsterummet. Han uttrycker sig som så - "Rummet har sett ut som en östtysk tulltjänstemans rum" . Detta kan man läsa i GW Perssons Expressenkrönika. Han drar tanken ett steg längre än landstingsrådet själv tycks göra. Han ställer inköpet med kristallkrona för 19.000 kronor mot de högljudda socialdemokratiska rösterna mot alla nedskärningar i landstinget. Skulden läggs förstås på den borgerligt styrda regeringen.

Lite skojigt i sammanhanget är att bloggen Farbror Brommel utgår ifrån att landstingsrådet är en moderat och därmed hoppas att han ska få betala sin kristallkrona själv. Men sorry Brommel - landstingsrådet är socialdemokrat! Det här med fördomar kan slå lite hur som helst uppenbarligen. Min erfarenhet är att moderata politiker på hög nivå snarare är lite mer snåla än spendersamma. Vilket ligger helt i linje med vad den moderata politiken går ut på just nu. Att ta ansvar. Fredrik Reinfeldt påpekar vikten av detta hela tiden. Nu senast i sitt tal vid den kommunalpolitiska moderatkonferensen i Örebro.


Intressant det här hur olika man kan se på ekonomi i politiken. För (s) gäller det alltid att den andre, den rike ska betala. Men som Bosse Ringholm sa tidigare - det är mer fördelaktigt att ta en krona från den stora massan än att ta en tusenlapp från de rika. Man kan inte nog påminna om denna självklarhet.

Mona Sahlin et al har tydligen också gjort ett fastighetsklipp som heter duga på senare tid. Kampanjkassan fylls på med 124 miljoner enligt DI.se. Inget fel med att göra en bra affär, absolut inte. Men det är hyckleriet runtomkring som är besvärande. AMF-affären har upprört många, det framstår med tydlighet att det inte bara är de andra som ser till att skaffa sig fördelar på olika sätt. Återigen - det hycklas och det är där det tar emot. Trovärdigheten minskar i rask takt. Det handlar inte om vad andra gör längre utan mer om att vi gör också. Men det ska ni helst inte veta för vi behöver vår gamla argumentation om att höööögern bara skor sig på andras/vår /de svagas bekostnad.

Mona Sahlin är inte orolig utan tvärtom, hon känner stöd inom sitt parti. Det är bra för henne. Hon har egentligen fått stryk så att det räcker till och tycks tåla det också. Men socialdemokratisk politik haltar ganska mycket numera. Den raka linjen saknas. Det tycker även hennes mentor Ingvar Carlsson som tillsammans med andra ger råd i Aftonbladet. Även moderate Per Schlingmann ger Mona Sahlin lite råd på vägen, i all vänlighet. Jonas Morian analyserar också den socialdemokratiska politiken i sin blogg.

Lena Mellin vänder på stenen och som hon säger, med fara för att folk ska tro att hon står på socialdemokraternas sida, menar att det finns andra förlorare just nu och det är de små allianspartierna. Det är en klok synpunkt. Inte i något läger kan man slå sig till ro just nu. Det verkar dock som om moderate partisekreteraren Schlingmann har koll på det där och att det finns avsikter att ge de mindre partierna i alliansen större utrymme för egna frågor. Det är nog också klokt.

(intressant)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

arthur sa...

> Kampanjkassan fylls på med 124
> miljoner enligt DI.se. Inget fel med > att göra en bra affär, absolut inte.

Är det korrekt som DI påstår att socialdemokraterna i kommunfullmäktige sålt ut kommunala tomträtter till sig själva långt under marknadsvärdet så är det inte alls bra. Varför har vi vant oss vid att just sossar skall kunna göra så här? Vad hände med den utlovade PBL-översynen?

Aewheros sa...

"...det är mer fördelaktigt att ta en krona från den stora massan än att ta en tusenlapp från de rika. Man kan inte nog påminna om denna självklarhet."

Det är väl ingen självklarhet att de man menar med den stora massan är minst tusen gånger fler än de rika?