lördag 11 april 2009

Någon jävla måtta måste det vara på dumheterna...

Socialdemokraterna tycker att gamla ska få önska sig extra fin mat fem gånger om året kan man läsa i Aftonbladet. Hör ni hur det låter "önska sig fin mat fem gånger om året".

Jag tror jag blir furiös alltså... På allvar.

Det senaste året har jag dessvärre varit i rejäl kontakt med åldringsvården tillsammans med en gamling som hamnade på demenshemmet aningens för tidigt. Han klarade sig inte helt själv men han behövde baske mig inte bli inlåst heller. Han ringer och säger att han är i Ryssland och med det menar han för er som bara läser bokstavligt att han känner sig instängd och vantrivs. Jag inser att han inte klarar sig själv, men det behöver finnas alternativ till denna ovärdiga behandling av gamla människor. Förvisso är personalen trevlig och gullig på alla sätt, de gör vad de kan utifrån de förutsättningar som finns. Men verkligheten ligger mycket långt bort från de tjusiga broschyrer som presenteras.

Så till maten då. På det för mig bekanta hemmet kan man få korvlåda eller pannkaka till söndagsmiddag, kanske en grönsakssoppa. Porslinet räcker inte och maten har (tills jag protesterade) värmts upp i ugnen i de transportlådor av mörk plast de levrerades i från storköket någon annanstans. Ugnen fick bara värmas till 120 grader annars smälte platsen. Vilket den ofta gjorde eftersom maten blev lite bortglömd beroende på att personalen var få och hade fullt upp med att få en del av de gamla till bords.

Så nog kan jag tycka att det finns en poäng i att det funderas över vilken mat som serveras till våra gamlingar. Men att larva med fem önskemåltider per år är i det närmaste absurt. Det självklara är istället att det ska serveras bra mat hela tiden. Det behöver inte vara sus och dus i köket, god mat kan lagas av för årstiden aktuella råvaror. Gamlingar är sällan ute efter lyx, det går bra med riktigt tillagad vardagsmat. Är det några som kan laga mat från grunden så är det dom. Det finns till och med anledning att lära sig av dom? Vet ni hur många oerhört goda maträtter man kan göra av bara potatis? Nu menar jag inte att det bara ska serveras potatsi, självklart inte, men det är ett exempel på en billig råvara, bland flera, som kan tillredas till något gott och välsmakande med enkla medel. Fråga gamlingarna, de kan. Det är faktiskt de som kan det här.

Önskemåltid, vad är det för dumheter egentligen? Låter som om den sista måltiden inna elektriska stolen och det är nog så många gamlingar känner det som på hemmet också. Vi sticker åt dem ett ben till här så blir det bra tycks socialdemokraterna resonera. Fast till viss delkanj ag hålla med om att någonstans måste man börja. Men det är inte i festen man ska börja när vardagen är så trist så att klockorna stannat för de flesta på de där hemmen. Se tilla tt få en fungeraden vardag i stället och satsa resurserna där.

En tomat ska räcka till fem gamlingar och en och en halv toarulle på fjorton dagar per person. Nej, räknenissarna måste bort från åldringsvården och in ska komma människor med empati och medkänsla och värdighetstänkande och bra mat ska naturligtvis vara en självklarhet. Varje dag...

Det ska vi inte vänta med, det ska göras nu. Med en gång. Så här kan vi inte ha det.

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

16 kommentarer:

Niklas Starow sa...

Vilka styr i din kommun?

Mary X Jensen sa...

Imin kommun styr moderaterna. Mina erfarenhter av åldringsvård kommer från annan kommun... S-styrd faktiskt.

Hade det varit här hade jag levt rövare som du förstår ;-)

Tyvärr så spelard et nog ingen roll vilken majoritet det är frågan om. Detta är en fråga som går tvärs igenom partigränserna.

Anonym sa...

Där min 93 åriga mamma är, är maten väldigt god. Den smakar hemlagad även om det bara är potatisen som kokats på stället och den andra maten kommer i kantiner. Det där lilla extra, färska grönsaker, kokta grönsaker, samt lämpliga tillbehör, inlagd gurka eller lingonsylt; god sås o.s.v. till lunchen. God middag och frukost i stort sett efter eget val. kaffe minst 3 gånger på dagen med kaka eller något som personalen bakat.

Det innebär ju inte att mamma inte längtar till tider som var när alla systrar, svågrar och svägerskor samt pappa levde. Hon är nog inte ensam om att känna sig ensam.

Drottningen sa...

På mitt jobb har de ju numera sk "fester" där de har olika teman.. t ex bröllopstema när personalen lagar maten och dukar lite fint.. det blir nog fem gånger om året ja. Man skulle ju kunna tycka att de kunde få ordentlig mat oftare.

Ja, och framöver lär det väl inte bli mycket sånt heller, för nu måste ju kommunen spara. Igen.

Anonym sa...

Är ju inget konstigt att sossarna kommer med konstiga saker. Var ju sossar inom socialstyrelsen som bestämde att man inte skulle vara för frikostig med morfin till, pga cancer, döende personer eftersom dom kunde bli beroende. :/

//ST

Anonym sa...

Det finns ett, som jag ser det, osvikligt sätt att se till att det blir bättre mat i det "offentliga": inför en bestämmelse att de bestämmande byråkraterna ska äta samma frukost, lunch och middag som de som de bestämmer över på sina arbetsdagar, dessutom naturligtvis betala för sig. Bara så de får kontroll över sina beslut.
el persson

Anonym sa...

Som arbetande på ett boende för äldre psykiskt funtionshindrade brottas man så gott som dagligen med olika problem där måltiderna är en av dessa.Alla gillar inte att dagligen sitta och äta med andra.I dessa fall försöker man naturligtvis att lösa det hela med att personen får inta sin måltid på sitt rum.Problemet är bara att när t ex sju boende som måste ha enskild hjälp med matning av ca totalt 13 boende där dessa sju befinner sig på sina rum för att tillmötesgå deras mat intag när personalstyrkan uppgår till tre vårdare kan man ju lätt förstå komplikationerna av detta när sex vårdtagare sitter i lunchrummet och kräver full uppmärksamhet där de två andra vårdarna snabbt som ögat sveper fram mellan vårdtagarna på sina rum där vårdgivarna försöker se lugna och avstressade ut trots att allt ibland måste vara genomfört på ca 45 minuter för att eventuellt huvudkök ska få tillbaka matvagn med kantiner mm i tid för att dessa i sin tur inte ska bli försinkade till en eftermiddagsfika som ska förberedas genast efter lunch.Då ska man inte förglömma att vårdandet med mediciner och såromläggningar mmm ska vara utfört för att ingen ska lida skada.Detta ska i sin tur enligt nya giv från kommunerna i Sverige dokumenteras till ren dumhet där detta skrivande tar en stor del av vårdarens tid som istället kunde lagts på den vårdtagande individen.Allt för att kommunanställda ska ha sysselsättning förmodligen när alla våra dokument dagligen vid givna intervaller ska kontrolleras.

Allt detta för en skämtsam lågt lön där de flesta i detta yrke menar väl och tagit yrket till sig för att de vill hjälpa människor.Rötägg finns det alltid och även i vårdyrket liksom i andra yrken.Men tiil de som aldrig provat på detta vårdyrke men bara gnäller över dåligt genomförda arbeten av personalen har jag bara en sak att säga.Ni är välkomna till en eftermiddagsrunda som sträcker sig till läggningsdags på kvällen där två vårdare på efternmiddagen ska serva dessa tretton vårdtagare med underhållning,mediciner,lagad mat utan kökshjälp på kvällen,läggning med diverse medicinsk apparatur inkopplad samt kvällsfika i sängen för de som inte orkar vara uppe där detta ska var genomfört av dessa två vårdare med ett evigt leende på sina läppar.Prova på detta vetja eller hör av er till er kommun och fråga varför de beter sig som de gör.Tack på förhand.Imorgon gör vi om allt igen med samma leende på läpparna !.Allt detta händer nu i en Allianstid men var exakt detsamma när Socialdemokratin styrde.De räknar bara pengar och skiter fullständigt i hur du mår.Bara vackert prat för att lugna massan.Tro mig.

Robert

Din vän sa...

Jag skäms över det dumma förslaget. Fem gånger?
En äldre människor borde respekteras och ha rätt att leva bra och få bra mat, om han/hon vill det.

Little Miss Splendid sa...

Att överhuvudtaget kvantifiera antalet "fina måltider" är löjeväckande. Att måltiderna ska hålla en viss grundstandard ser jag som en självklarhet. Att man sedan "lyxar" till det vid exempelvis jul med julbord är ett jättetrevligt initiativ, men att i egenskap av politiker uttrycka det som att det borde vara ett önskemål är snudd på förnedrande.

Mary X Jensen sa...

Just kvantifieringen är helt otrolig. Vi talr dessutom om myndiga personer/gamlingarna som betalar en rejäl summa pengar för sin mat och sitt uppehälle. Kommunerna drar i princip hela folkpensionen, det är mer än cyniskt.

Anonym sa...

Jag trodde det var aprilskämt men insåg att jag var på fel dag. Så ortoligt dumt. Hur ska maten vara på dom återstående dagarna. Gröt eller? elina

Leif Ekstedt sa...

Du får väl svara på "bortaplan" också. Se Laaksos Blogg

johan sa...

Men fy fan, hur tänker man när man sätter ett nummer på antalet "fina måltider"? God mat 5 ggr på ett år! Jag fasar för att bli gammal i det här landet det är ett som är säkert.

Nicklas Eriksson sa...

Mmm, ja, idiotiskt.

Lika dumt som att tro att det bolag som upphandlas för lägst pris skulle kunna stå med kalasmat året runt.

Cattis sa...

välformulerat!

Maten till barn och äldre måste prioriteras.
Det är fullkomlig skandal att det ska behövas en sådan här diskussion.

Men det gör det helt klart!

Min åsikt är att maten ska lagas på plats, var skola och äldreboende måste ha eget kök, där maten lagas med bra råvaror.
Varför inte ha hemkunskapsundervisning i anknytning till skolans kök? På de äldreboende där det finns boende som har ork och intresse kan man erbjuda medverkan i köket.

Nu finns det fåniga bestämmelser inom skola och förskola som gör att barnen inte får sätta sin fot innanför tröskeln till köket pga hygien (!?)
Har även hört att det finns äldreboenden där endast viss personal iklädd skyddskläder har behörighet att värma maten som levererats i kantiner.

Låter som en myt, men det är SANT

Hur har det blivit på det här viset och hur kommer vi till rätta med det?

/Cattis

Janne sa...

Det borde vara lag på att alla som sitter i kommunfullmäktige varje dag skulle tvingas äta samma mat som serveras inom äldrevården och i skolorna.

Precis som Cattis säger borde all mat lagas på plats och man borde använda råvaror istället för halvfabrikat, vilket blir både bättre, godare, näringsriktigare och billigare.

Tycker faktiskt att det är oanständigt att t ex biljetterna till det turnerande danskompaniet Norrdans subventioneras med 1558 Kr per biljett, medan skolmaten för en elev i en hel termin får kosta ca 600 Kr.

Det är dags att prioritera om!