torsdag 2 april 2009

Vem bestämmer vad som ska stå i tidningen...

När jag tidigare var sysselsatt i branschpressen var det vardagsmat att personer från olika företag ringde och talade om vad man skulle skriva, hur stor bilden på dem själva eller deras produkt skulle vara, gärna på förstasidan dessutom, kanske överst så att det syntes bäst. De hade ju betalt dyra pengar till PR-företaget för att de skulle skriva ett klatschigt pressmeddelande och räknade nu med att de därför kunde tala om för tidningarna hur det hela skulle framställas. Nåja, med åren blev man luttrad och lyssnade artigt och gjorde sen som man själv ville i alla fall, trots att de sedan ringde missnöjda och hotade med att dra in annonseringen i fortsättningen. Det var bara att skicka dem vidare till annonsavdelningen, eller hur.

Idag berättar Politikerbloggen om hur LO försökte styra innehållet och tysta kritiska krönikörer i Aftonbladet. Här är det större krafter igång än i mitt exempel, men det är också ett uttryck för det mänskliga att försöka fixa till sina egna fördelar. Den där riktigt oskyldigt fina människan finns bara i drömvärlden. Det handlar mer om hur man ska hantera saker och ting än att låta sig indigneras.

Nr det gäller dagspress är frågan om fri press utan påverkan så mycket viktigare. Fri press under påverkan - hur låter det? För tillfället pågår diskussion om huruvida Aftonbladets innehåll styrs av LO. Expressens Thomas Matsson gör en intressant reflektion kring detta delikata ärende idag. Även Anna Dahlberg kommenterar lite småcyniskt det hela. En bisarr syn på det fria ordet anser hon att Wanja Lundby-Wedin har. Okunskap spelar säkert in.

De senaste dagarnas turbulens kring LO-ordföranden Wanja L-W har säkerligen förstärkt funderingarna kring hur det fungerar. Fler än jag reageradde på rubrikerna Wanja har fått revansch och Hon har klarat sin värsta kris som stod i Aftonbladet direkt efter den fabulösa nattliga presskonferensen i söndags. Den första rubriken tror jag ändrades och innehållet i artiklarna är något annat och inte lika översvallande till Wanja L-Ws fördel. Man undrar vem som lurar vem här? Inte för att rubriker alltid stämmer så bra med det som skrivits. Det är inte någon ovanlighet att det skiljer där.

Så jag tror faktiskt på Aftonbladets chefredaktörer när de säger att påstötningarna inte hade någon effekt. För helt okritiska till en här AMF-affären kan man inte påstå att Aftonbladet varit. Verkligen inte. Sen att LO kanske gör sina försök är en annan sak och kanske rent av lite mänskligt om än inte så himla smart. De borde veta bättre. Rolf van den Brinck förklarar hur det förhåller sig med den politiske chefredaktören Helle Kleins relationer till LO i en artikel på Newsmill. Man vet inte vad man ska tro.

Det allra viktigaste är att själv som läsare skaffa kunskap om olika perspektiv och inte okritiskt gå på allting som står i tidningarna. Det är sannerligen ingen lätt uppgift för någon, men man kan ha det som inriktning i alla fall och fundera - Kan det här stämma? Ofta gör det inte det eftersom det alltid finns flera perspektiv på allting. Dessutom finns det de som tror att omgivningen alltid är dum och inget begriper- det brukar bli deras eget problem i slutänden.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Wanja forsoker bestamma vad vi far lasa i tidningen.

Las www.politikerblogge.se I dag. Wanja anvande LO;s ekonomiska makt for att tysta journalister.1. Detta ar en skandal att Wanja utnyttjar LO;s ekonomiska makt for att tysta ned journalister.
Nar sadant hander i Nord Korea, Kuba och Zimbabwe reagerar pressen har haftigt.
Varfor ar dom sa tysta nu?

Media bor gora sin rost hord gallande detta, det ar en grundlaggande fraga for demokratin att ha en fri press.

Arbetarrorelsen anvander sin ekonomiska makt for att tysta journalister, man tar sig for pannan,

cnab sa...

Kanske just därför att centralstyrda S-bloggar ser ut och fungerar om de gör, megafoner åt partistryrelsen? Men visst, det finns självständiga sossar som bloggar bra och tänker själva!

Och det är väl antagligen okontrollbarheten av nätet och bloggvärlden som skrämmer politiker i alla läger och som gör att mycket, mycket tunga majoriteter beslutar om införande av FRA, IPRED, ACTA, Q6/17, datalagringsdirektiv m.m, m.m. för sin egen makts skull. I alla fall definitivt inte för demokratins skull.

Gammelmedia utan politiskt kontroll och styrning (jodå, presstödet är en variant!) är precis lika läskiga för politiker oavsett färg som en icke av dem politiskt kontrollerbar bloggvärld (eller för den delen hela Internet!)

Intressant läsning om fransk sturighet och starka fiendskap mot Internet och EU-påverkan finns att läsa hos Anais:

http://ledomainedanais.blogspot.com/

Anonym sa...

Kenneth Björkman, ordförande för LO-distriktet i Skåne, var en av de fa som krävde Wanja Lundby-Wedins avgång efter att pensionshärvan i AMF uppdagats.
Nu ar han inte dar langre.
Ar det Wanja eller magon av hennes bulvaner som ligger bakom utrensningen? Det ar tydligen inte bara obekvama journalister som skall bort.
Vet hon ingenting eller har hon blivit grundlurad igen?

Magnus Carlbring sa...

riskdagen: värsta embryoismen

fast han kallrar den krisdagen

Anonym sa...

Det här är inte så farligt tycker jag. Ägare påverkar tidningar ganska ofta. Tänk om t.ex. GP skulle börja skriva israelkritiska artiklar på ledarsidan. Då kan man vänta sig att det sätts munkavel på den skribenten.
Eller visst ja... det har ju redan skett.

Sedan så finns det ju också ett ganska avlägset minne om den annonsbojkott som sattes igång av Göteborgs Köpmannaförening mot Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning för deras Tysklandskritiska artiklar under 30-40-talet. Tidningars åsikter är hela tiden under påtryckning. Det är inget specifikt just för LO utan det är alltid så att dom som sitter med pengarna också sitter med makten. Och det är så vi vill ha det.
/Daniel A.

Anonym sa...

Man slutar aldrig att förvånas,så jag tror egentligen att uppggifterna i media stämmer.

Anonym sa...

Det man ska komma ihåg vad det gäller Aftonbladet är ju att det är arbetarrörelsens tidning. Och arbetarrörelsen ägs av Wanja och Mona (medlemmar? gräsrötter? inrätta er i ledet!).

Att förvänta sig oberoende granskning av LO och / eller SAP i Aftonbladet verkar ganska märkligt, men förhoppningsvis inser folk att det finns flera tidningar. Aftonbladet kan förhoppningsvis vara bra på att granska borgerliga partier och de storbolag som fortfarande inte ägs av LO ...