onsdag 6 maj 2009

Blev det en Björntjänst...

Jag vet vad jag vill och vad jag inte vill med internet och det är inte utan att man blir provocerad av alla tankar kring övervakning och rättslöshet, nedläggning av internet och liknande. Ett fritt internet ska vi ha, och man ska inte kunna bli avstängd hur som helst och framför allt inte hur lättvindigt som helst. När man hör resonemang som att internet likt en bokhandel inte kan ha allt hemma kan man gå bananas för mindre. Men samtidigt är frågan större än så. Det är bara att inse. Inte heller ska särintressen styra internet.

Idag satt jag dels med Twitter öpppet och kvittrade med andra och dels följde jag omröstningen i realtid. Det är en sådan där häftig upplevelese man ha på internet... ska inte underskattas. Mycket spännande. Gunnar Hökmark har sedan tidigare fått fram en kompromiss som innebar att människor inte utan rättslig prövning skulle kunna stängas av från internet. Andra var inte nöjda där, utan ville ha annat. Hade kompromissen gått igenom hade telekompaketet varit färdigsnackat, men nu ska det förhandlas vidare och då vet man aldrig vad som kan hända.

Gunnar skriver på sin blogg om det hela:

Björntjänsten till Internet

Så fällde en allians av gröna, vänster och liberaler ett förslag till telekomlagstiftning som hade minskat monpolens makt, öppnat upp konkurrens och gett enskilda användare stärkt frihet.I telekompaketet finns inga förslag om att stänga av användare. Däremot finns det dem som har velat föra in dessa förslag. De hade fram till idag misslyckats. Istället fick vi en portalparagraf som klargjorde att frågan om avstängning måste bygga på en rättslig process förenlig med Europarådets deklaration om mänskliga fri- och rättigheter.

Frågan om hur medlemsstaterna i EU hanterar sina legala system faller under deras suveränitet. Därför gick det inte att komma längre än det förslag som fanns i dag, som var i inledningen av en rapport som handlar om avreglering, öppna frekvenser och konkurrens över gränserna. Alla åtgärder som stärker den enskilde användaren. I den rapport som fälldes finns överhuvudtaget inget med som handlar om innehåll eller operatörers ansvar förutom kravet på att det måste finnas en skillnad mellan operatörers ansvar och rättsliga myndigheters ansvar. I portalparagrafen har vi lyckats få in denna tydliga regel, att ingen avstängning får göras utan rättslig process.

Allt detta fälldes nu. Det innebär att den europeiska telekommarknaden kommer att stå stilla i en tid av förändring, där investeringar dröjer och ekonomisk kris rådet och behöver mötas med en offensiv.

Men mer paradoxalt än så. Den portalparagraf som vi uppnått är nu förlorad. Bättre än den kan jag inte se vi kommer få. Men de som vill annat har nu ytterligare tid på sig. I dag hade vi kunnat stänga dörren för dem som vill avstänga användare på godtyckliga grunder. Nu ikväll är den dörren öppen.

De som tror att man gjort friheten på Internet en tjänst har gjort sig själva en björntjänst.

Var det så himla bra egentligen? Vissa tycker det. Men andra är mer tveksamma, tycker till och med att det är dumt. Henrik A är det full rulle på som vanligt. Ola Larsmo skriver i DN. Torstensson trodde att kompromissen var förankrad. Det var den säkert också. Men vad betyder det om det finns flera agendor? Lite har nog omgivningen påverkat också tror Isobel.

En annan fråga som dyker upp då och då är hur man egentligen hade tänkt sig att stänga av folk från internet. Sanna Rayman brukar fråga det. Ja, man kan undra faktiskt. Men förmodligen så tror vissa att det räcker med ett stänga av abonnemanget. Precis som när man inte visste att internet verkar över landsgränserna vid tidigare ideéer. Farmor Gun skriver om bokhandelsmetaforen som även den är lite väl korttänkt, fast nog mest okunnigt.

En grej har jag lärt av det här - att man inte ska låta dra sig ner i mörkret av olika amendments med olika innehåll. Man ska vara lite kallare helt enkelt. Och avvakta lite, det går som det vill i alla fall när det sak kompromissas. Det måste man göra i politiken, även Piratpartiet kommer att få erfara detta i EU, för in lär de nog komma. Just nu har de fler medlemmar/sympatisörer än centerpartiet! Det politiska intresset finns, nu också på nätet. Läs Mildner om realpolitik kontra realtidspolitik. Tänkvärt.


Lite humor får man alltid med i svängen. (Tack för tips Daniel Ch)

Och mitt i all sin bedrövelse så tjänar våra fattiga artister mer pengar än någonsin.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

SvD 2 3 DN, 2, 3, 4, 5, City, SydSv, Exp, AB

6 kommentarer:

arthur sa...

>... Det innebär att den europeiska
> telekommarknaden kommer att stå stilla
> i en tid av förändring...


Varför tror Hökmark att marknaden hindras i sin utveckling av att EU *inte* reglerat den? EU-krångel brukar sannerligen inte vara en motor i framsteg, dynamik och skapande. Vad hände med den gamla moderata idén att regleringar är ivägen och frihet ger utveckling?

Anonym sa...

Kompromissförslaget som röstades ner innebar ju att

* en tribunal, dvs specialdomstol (känns det igen? ger det rätt vibbar?) får i uppgift att ta hand om ärendena.

* avstängningen sker efter summariska processer (något som efterfrågats i ACTA-förhandlingarna)

* det räcker att göra det i efterhand, dvs du får försöka bevisa din oskuld *efter* att du blivit avstängd. Kom ihåg att franska kulturministern ju menade att "du kan ju alltid skicka in din hårddisk till HADOPI för att försöka bevisa din oskuld" (!)


Jag kan inte för mitt liv förstå hur man vill öppna upp för detta. En förhandsprövning i *riktig* domstol är att grundläggande anständighetskrav.

Att Hökmark inte förstår det, och därmed äventyrar resten av telekompaketet genom att vägra ta till sig parlamentets åsikt, samt bidrar till mixtrandet med röstningsordningen, tja, det är faktiskt något han kanske borde fundera igenom själv.

Mary X Jensen sa...

Var och en får svara för sitt här...

Anonym sa...

"Frågan om hur medlemsstaterna i EU hanterar sina legala system faller under deras suveränitet."

Hade Hökmark kunnat få in en sån skrivning så hade kanske 138'an varit överflödig. Men sanningen är ju att dessa frågor aldrig tidigare betraktats som suveräna frågor, immaterialrättsrelaterade frågor i sin helhet har alltid drivits mellanstatligt. Ett förslag att garantera suveräniteten i dessa frågor hade kastats ut så fort att klockan skulle gått baklänges.

Säkerligen kommer ACTA, om inte nästa lobbybeställda paket, införa överstatliga krav på HADOPI motsvarigheter. När WIPO baxnade för monopolägarnas krav så gick man till WTO. När inte ens WTO kunde svälja kraven längre startade man ACTA. Vi har sett det förr, vi kommer se det igen, och efter allt från TRIPS till IPRED finns ingen trovärdighet alls kvar för möjligheten att dessa frågor kommer behandlas demokratiskt eller på lokal nivå.

Jag vet inte om Hökmark är uppriktig eller inte; jag hoppas han är det, det jag sett av honom tyder på det, men om han faktiskt tror på det han säger så har han idag besparats en dolk i ryggen. Och inte från 138 förspråkarna då.

Som bara ett exempel kan man ju fundera över hur arbetet med att 'harmonisera' upphovsrätten pågått i 120 år nu, men lustigt nog är det alltid något land som förlänger den efter 'harmoniseringen'. Varefter nästa runda 'harmonisering' (givetvis bara i ena riktningen) påbörjas igen. Monopolrättslobbyns uppskattning eller respekt för suveränitet sträcker sig enbart till deras fördel.

Så även om man kan ha förståelse för Hökmarks arbete och position så är han undergrävd av ett århundrade av historia, för att inte tala om de senaste femton åren. Att i ena andetaget överlåta skyddet av medborgarna till medlemsstaterna när vi vet att det i nästa andetag kommer komma överstatliga direktiv som påtvingar oss motsatsen är tyvärr inte längre acceptabelt.

Jag beklagar att telekompaketet i sin helhet fälldes, men i slutändan är det inte de folkvalda som fällde det, utan ministerrådet. Hökmark kan ju fråga dem om i vilken utsträckning innehållet i ACTA tar hänsyn till subsidiaritetsprincipen. Ja, om det inte var hemligstämplat då.

Mary X Jensen sa...

Jag utgår inte från annat än att Gunanr är uppriktig - självklart inte.

razor sa...

I HAPDOPI ingår det att man efter att man blivit avstängd:

1) Ska fortsätta betala räkningen för abonnemanget
2) Inte ska få teckna annat abonnemang
under avstängningen (rätta mig om jag har fel, hittar ingen källa)

http://www.dn.se/kultur-noje/musik/franska-nedladdare-kan-stangas-av-fran-internet-1.841608

För en barnfamilj eller student så blir det nog ganska effektivt. Att säga att det inte går är inte helt rätt.