onsdag 6 maj 2009

Hur kan man bli avstängd från internet...

Kloka Sanna Rayman ställde den frågan för ett tag sedan i ett annat forum, någon annan tog upp den i dag på Twitter. Hur kan man bli avstängd från internet? Tror man att det bara handlar om att stänga av ett abonnemang? Eller vad? Vet man hur det fungerar överhuvudtaget?

När vi började skrapa på FRA-lagen så trodde höga politiker på allvar att det gick att särskilja på svensk och utländsk trafik. Att internet hade landsgränser! På allvar troddde de faktiskt det. Jag hörde det själv med mina egna öron när jag ställde frågan till ansvarig minister. Han hade faktiskt ingen susning.

Går det egentligen att bli avstängd från internet?

Och kan ett samhälle som bygger sin administrativa infrastruktur på just internet stänga av sina medborgare från densamma? Var betalar man sina räkningar när Posten lagt ned? Kan ett samhälle stänga av medborgarna från sin internetmedicin av livsavgörande karaktär? Kan man utesluta människor från ett samhälle där myndighetskontakter byggs över internet?

Kan man förbjuda folk att ha mobiltelefon? Människor surfar från den också? Fasta telefoner med abonnemang blir mindre vanliga. Men i ett samhälle där man bygger opinionsundersökningar på svar från människor med fast telefoni kanske det är så illa ställt att man hoppar över vissa led och inte förstår att internet går att nå utan eget abonnemang. Kan man förresten stänga av folks telefoner hur som helst? Ta deras brevlådoroch vägra dela ut post?

Blev gurkorna rakare när EU bestämde hur de skulle se ut? Blev jordgubbarna lika stora? Blev det liv om dessa frågor? Ja. Men hände det nåt? Nej.

Bråkas det om fel fråga? Det slår mig att det kan vara så. Kan ha fel föralldel. Men lyft blicken i alla fall.

Kom gärna med svar.

Apropå valrörelser - så ska det bli oerhört spänannde att se hur Piratpartiet klarar sig i EU-valet. De har redan mobiliserat sympatisörer som till antal överstiger centerpartiets medlemmar. De bygger valrörelsen direkt på internet utan en massa gamla traditioner och inbyggd tröghet som kan stoppa upp det hela. Fast å andra sidan så gäller det att inte bli övermodig. För vem ska man då samverka med?

Whatch up ska man nog säga?


HAX skriver på millan. Farmor Gun. Bloggtidningen.


(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

12 kommentarer:

Janne sa...

Känner aktiva moderater som kommer rösta på Piratpartiet i EU-valet, så det är ok om du gör det med... ;o)

Mary X Jensen sa...

Jag känner också aktiva moderater som kommer att rösta på Piratpartiet. Mitt kryss kommer dock att ges till Gunnar.

grey sa...

Med det stora antal medlemmar och framförallt aktivister och sympatisörer som Piratpartiet har är det naturligt att det också finns ett antal kaxiga gaphalsar som mest förolämpar folk. Tragiskt, men nästan oundvikligt. Mest skadligt för piratrörelsens sak är dock de som hackar och attackerar "motståndarnas" internetsidor.
För om ingen vill ställa upp och debattera med piraterna, hur ska vi då kunna reda ut missförstånd som "enfrågeparti", "tjuvar", "bara snorvalpar", "generation gratis" och dylika totala missförstånd och fördomar?

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, internet betyder mycket mera än vad alltför många lagstiftare tycks inse.

Att det ska vara så trögt... trots allt har de assistenter och partikanslier SOM BORDE kunna ta fram fakta, så de har bättre grund för sina påståenden och förslag!

Samarbete. Att inte stödja ngn innebär ju inte att man spottar denne i ansiktet.
De i politiken yrvakna sympatisörerna till (pp), de har en del att lära. T ex att journalister inte ska stryka intervjuoffret medhårs. T ex att det är nyttigt med debatt, att en meningsmotståndare inte per definition är en idiot eller mörkermänniska. (OK, visst kan det vara så, men oftast inte.) F.ö. verkar det som en del gamla politiker borde inse detta också, alla "pirater" är inte som politikernas glåpord vill mena.

Man behöver inte dela alla åsikter hos en politiker, men givetvis bör man välja ngn som i stort ändå bygger på samma värderingar som man själv har.
Dessutom är det vettigt att välja samarbetspartner efter de frågor som är de mest aktuella, mest brännande, för en själv.

Historien (nu är vi där igen, Mary ;) ) visar att för att vara trogen sin egen grundsyn så kan man behöva byta samarbetspartner beroende just på vad som är de viktigaste frågorna, och att de skiftar genom tiden.

Anders Troberg sa...

Finns lagstödet för att stänga av någon från internet så kommer det ganska snart att byggas system där en person blir svartlistad, och därmed får inte internetleverantörer teckna abonnemang med den personen. Det kommer alltså att vara ganska lätt att blockera någon.

"Mest skadligt för piratrörelsens sak är dock de som hackar och attackerar "motståndarnas" internetsidor."Det där är långt ifrån specifikt för piraterna. Det är inte så länge sedan som SSU hackades av (om jag minns rätt) folkpartister.

Att hacka websiter har blivit den moderna motsvarigheten till att riva ner valaffischer, något man naturligtvis inte heller ska göra (även om jag får erkänna att jag rivit ner några för SD och deras kringrupper som Patriot.nu).

Det är helt enkelt baksidan av att folk är engagerade. När folk är engagerade så är det alltid några som driver det lite för långt. Jag ser hellre ett samhälle med engagerade medlemmar och en viss förekomst av illbattingerier än ett samhälle med politiskt likgiltiga medborgare. Man får helt enkelt ta det goda med det onda.

Mary X Jensen sa...

Att det går rent tekniskt att stänga av någon är väl en sak. Men vad säger att jag inte använder ditt abonnemang? MAn kan ju inte utesluta folk från samhället pga av fildelning av musik etc. Det är det jag menar nu.

Det blri liksom lika dumt som det där med att jaga IP-nummer, man vet inte vem som sitter bakom tangenten.

Unknown sa...

Du har nog rätt, anden är ur flaskan! Ju mer Ipredia-nät kommer desto svårare blir det dessutom. Det skulle innebära yrkesförbud bl.a (surfar på jobbet nu). Det är nog bara internering eller terminering av IRL som skulle funka...

Anonym sa...

Så här kommer det att gå till för att betala räkningar på efterföljaren till Kassaservice (f d Posten):

"Hej, jag vill betala min hyra."
"Okej, då ... sak vi se ... " klickar fra men sida, läser frågorna högt till kunden: "Har du, eller har du någonsin varit i närheten av någon i din omgivning, som fildelat?"
"Eh ... Det var en kille för ett tag sen ... "
"Lessen. NO RENT FOR YOU! NEXT!!!"
"Men ja blir ju hemlös då!?"
"Det skulle du ha tänkt på INNAN!!!"

Per sa...

"Whatch up ska man nog säga?" Varför skulle man säga det? Menar du "Watch out", eller mer "Whazaap!".

Jag kunde inte förstå hur amerikanarna kunde avsäga sig så många rättigheter när "kriget mot terrorn" började. Jag trodde i min naivitet att det aldrig skulle kunna hända något liknande här i Sverige. Man kan nästan förstå hur amerikanarna tänkte: "det är ju ändå för vårt lands säkerhet" kunde de säkert övertala sig själva med. Här skulle motsvarande vara: "jamen, de här företagen vill faktiskt tjäna pengar". Varför i hela friden skulle jag avsäga mig min rättighet till ett privatliv och yttrandefrihet för att gynna en kommersiell verksamhets särintressen? Att lobbygrupper kan köpa/muta till sig lagar gör mig spyfärdig och deprimerad.

Jag har alltid röstat M, men nu blir det Piratpartiet för hela slanten.

Mary X Jensen sa...

Jag menar det du säger. Men man kan väl säga Whatch up också? eller är det kanske ett helt eget påfund från mig? Jag vet inte alltså, kanske någon annan gör. Annars har jag lärt mig nåt nytt.

Jajajaja... fattarru vad jag menar brukar jag säga och le lite

Anonym sa...

Så eftersom det vore svårt att stänga av någon, blir det mer ok då menar du?

Läs Hadopi-lagen om du inte gjort det. Inte nog med att branschavtal förbjuder andra operatörer att ta en som kund, man tvingas betala det abonnemang kan inte kan använda. Annars vore det ju inget straff.

Jag tycker inte att du ska kryssa den hycklaren i EU-valet efter alla hans oärliga påhopp på oss väljare. Tanken är att på ett fult sätt lura alla de som inte orkat läsa EU-texterna att inte lyssna på oss som faktiskt gjort det. Så borde det inte få gå till.

Lillan sa...

Den här har du säkert redan sett men sugbloggarn raljerar om samma sak:

http://www.sugbloggen.se/2009/05/07/avstangning-fran-internet-fangelsevistelse/