Många politiska företrädare arbetar hårt för att synas på internet detta val. Ja idioter vore de annars för det är mycket av aktiviteterna som pågår här. Politik är en åsiktsbransch och på internet kommer åsikterna fram och mäts mot andras. De viktas mot varandra och alla kommer till tals. Det handlar om interaktivitet och det skapar enagagemang. Den som förstår att ta till vara på interaktivitetens möjligheter blir en vinnare. Politiker talar ofta om vikten av att komma i kontakt med väljarna. Det sker på torgmöten och allehanda turnéer och det sker också över internet. Facebook, twitter, youtube och bloggar - många politiker finns redan där och bygger upp sin närvaro. Det verkar som om de flesta partier har kommit på det här, även om det sker med lite olika intensitet och i olika former.
Den politiker som fortsätter använda internet på det gamla envägskommunikativa sättet kommer inte att lyckas. Nej, det gäller att föra samtalet hela tiden. Att öppna för interaktivitet. Annars blir det bara som vilket informationsblad som helst. Stendött. Piratpartiet ligger månår före de andra partierna i det här avseendet. Självklart med tanke på att de är nätborgare allesammans. Det sker en ständigt flödande kommunikation dem emellan. Alla bloggar, tycker, tänker, bygger upp varandras idéer med nya infallsvinklar och framförallt länkar de till varandra. De ställer frågor, de entusiasmerar varandra på individnivå, de organiserar sin verksamhet på internet. Deras bloggar ligger överst på alla listor. Tänk om alla moderater länkade till den här bloggen eller till varandras i större utsträckning. Vad skulle inte kunna hända då? Uppdatering: Karl Sigfrid berättar om ett interaktivt brainstorming möte, i USA alltså. Vi har en del att lära här.
Valsedelsutdelningen är ett annat exempel på hur piratpartiet organiserar sina medlemmar. Partiledaren är ständigt närvarande online. Det kanske man inte kan begära av Fredrik Reinfeldt förstås, men å andra sidan så kan Carl Bildt. Han har alltid haft en framträdande roll på internet, i många år nu. Ett bra exempel på när internet blir en del av och en förlängning av det politiska livet.
Ett av problemen som jag kan se idag är att många behandlar sin internetnärvaro som något udda, extra, som ska behandlas speciellt. Den som släpper loss från det tänket och använder internet på samma sätt som man använder sin telefon kommer att lyckas. Internet är naturligt och man når många.
Piratpartiet har lyckats komma samla 46521 medlemmar enligt hemsidan, där presenteras moderaternas siffra 54858. Vet inte vad som är exakt men nog ger det en indikation på att det händer grejor på nätet? Vi ska räkna med att piratpartiets medlemmar vet var man sätter kryss på valsedlarna. Jag är övertygad om att de tar minst en plats i EU-valet. Detta på grund av att de så effektivt använder internetkanalen. Det handlar om interaktivitet inte om att använda internet som en megafon på sedvanligt vis. Så öppna kommentarsfälten ni som bloggar. Kalla inte stendöd envägskommuniaktion för bloggar bara för att ni använder bloggverktyg. Lägg ner lite tid på att bemöta kommentarerna och satsa på att även ilskna kunder kan bli nöjda om man lyssnar på dem. De flesta kommentarer är dock mycket positiva.
Ett problem som man kan se hos partierna är att de tappar kontrollen över informationen, det blir inte alltid som de själva vill. Det är bra det. I en demokrati ska alla få säga sitt och det är viktigt för goda politiker att förstå det. Inriktningar och frågor måste kunna ändras om man upptäcker att kartan och verkligheten inte stämmer överens. Den som tillåter det stora grupparbetet att pågå, släpper prestigen kring sin egen tro på att visa duglighet kommer att stå som vinnare framöver. EU-valet är en bra början. Det politiska engagemanget är inte dött, men de hierarkiska stuprörsformerna är nog det.
Eftersom jag själv är en av de där personerna som har internet som en självklar del av mitt kommunikativa liv så ser jag vilka politiker som lyckas bra. Gudrun Schyman har kommunikationen i blodet och slår igenom. Jag delar inte hennes inriktning men man måste beundra henne som politiker. Anna Maria Corazza Bildt kör stenhårt med sin kryssningskampanj och är enormt deltagande. Hon twittrar om korvgrillning i Vallentuna, om inköp av mat i Norrland osv. Det är kul att delta i hennes framfart. Hennes enda chans att komma in i EU är att få många personkryss. Hon blev lite snöpligt nedflyttad från en topposition på moderaternas lista. Många stöttar henne och hon är en mycket populär person. Med all rätt.
Christofer Fjellner är också en person som har en tydlig och självklar närvaro på internet, han förstår mediet och tillhör internetgenerationen själv. Därför är hans ständiga närvaro en självklarhet. Duktig kille.
En annan moderat som är mycket synlig i EU-kampanjen är förstås moderatettan Gunnar Hökmark, du hittar honom här och kan följa hans turnerande landet runt där han berättar om sitt engagemang och de frågor han vill driva i nästa EU-period. Gunnar är den kandidat jag själv kryssat för. Det handlar främst om att jag uppskattar den erfarenhet han har och den politiker med egen stark röst han är. Ett kryss på honom betyder dels att chanserna ökar för att de olika frågorna skall passera igenom den krångliga administrationen, han kan de olika gångarna nu och vet hur slipstenen ska dras i EU. Att han sedan genom sin pondus också får gensvar är inte det sämsta. Man ska komma ihåg att ute i Europa har erfarenhet stor betydelse, större än här vill jag påstå. Men det gäller att få många kryss nu för alla. Detta val kan avgöras av kryssen som kommer från internetengagemanget. Inte tu tal om den saken.
En del EU-parlamentariker ondgör sig över sina som de kallar höga ersättningar. Jag skulle vilja påstå att om man sparar i ladorna på kostnadsersättningar så gör man inte gör rätt för sig som politiker. Man jobbar inte tillräckligt hårt. Pengarna är till för att man ska kunna ha assistenter och hjälpmedel som gör att jobbet ska flyta mellan alla resor och möten. Varför talar ingen om den sidan av saken? Vad kostar det att ha assistenter? Vad kostar det att följa med och vara uppdaterad? Att vara EU-politiker är inte som att pendla mellan Södertälje och Upplands Väsby på SLs månadskort. Jämförelserna haltar ibland. Klart att politiker ska ha bra betalt.
(SvD)
(Intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, eu, eu-val, hökmark, moderaterna, nätnärvaro, anna maria corazza bildt, Fjellner, internet, personkryss
3 kommentarer:
Gunnar Hökmark gör mycket stor nytta i Bryssel. Tveksamt om han skulle platsa i Riksdagen - på gamla meriter med Bosse och det gänget.
"öppna kommentarsfälten"
Ett alternativ är att använda sig av Intensedebate.
För exempelanvänding se http://realnewsmill.blogspot.com/2009/05/att-rosta-eller-inte-i-eu-valet.html
"Det politiska engagemanget är inte dött, men de hierarkiska stuprörsformerna är nog det. "
Det handlar om deltagande - http://emergenceofhumantouch.blogspot.com/2009/05/deltagande.html
As a pirate I look forward to be able to engage also Moderaterna on the internet. Such dialogue is key to a strong democracy. Lets hope the internet is still there to have opinions on for a long future.
Good article btw ;)
Best,
Mollemand
Skicka en kommentar