lördag 9 maj 2009

Funderar lite på det här med upplagor och betydelse...

Bloggar har inte så stor betydelse, det är traditionell media som har genomslagskraften. Ja, så är det nog. Men jag funderar över engagemangsdjupet. På en blogg vet man exakt hur många som läst varje dag, man vet till och med vem det är på ett ungefär. Ty det går att läsa ur loggarna.

Om en stor tidning har en upplaga på 200.000 ungefär kan man då säga att ALLA artiklar i tidningen läses av 200.000? Eller fler, ett tidningsexemplar läses ofta av flera personer. Man vet inte det. det kan ju tänkas att enskilda artiklar i en tidning inte läses överhuvudtaget. Förvisso exponeras de stort, men vad får det för genomslag? Egentligen?

Tidningar är ofta PUSH dessutom och saknar den interaktionsmöjlighet som bloggarna har. Tidningars journalister har också bloggar allt som oftast, men många verkar tycka att det är jobbigt och lägger ner efter ett tag. Det har sina olika skäl förstås. Tidsbrist, ointresse för engagemang, kontakten med andra är inte så kul.

Vad betyder det egentligen? På lite sikt?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske är det så, att vissa bloggare är mer lästa än de stora tidiningsdrakarnas ledarsidor.

Själv läser jag ett fåtal bloggare regelbundet mest för att få hjälp med att formulera mina egna åsikter. Tidningarna läser jag med mer skepsis - ledare och artiklar är ofta vinlade - alltså även nyhetsartiklar.

Bloggarna har oftast källredovisning och underbygger åsikter och uppgifter med argument, som gör bloggarna mer förtroendeingivande än vad dagspress och andra media gör.

TV:s Debatt med Janne Josefsson uppfattar jag som ett nöjesprogram och inte som ett debattprogram. Medias debatt och insändarsidor får mer likhet med underhållning medan bloggarna blir mer och mer åsiktsredovisning. Och det är ett nödvändigt inslag i vars och ens förmåga att bilda sig uppfattningar om sakernas förhållanden.

Per Kjellén

Christian Engström (pp) sa...

Tidningarna gör regelbundet undersökningar av hur stor del av läsarna som är intresserade av de olika delarna av tidningen.

Så som jag har förstått det brukar det vara runt 1% av läsarna som uppger att de läser ledarsidan. (Om det sedan verkligen är så många är ju en annan sak. Det är ju "fint" att läsa ledarsidor, så man kan spekulera över om till och med den siffran kanske egentligen är lite högre än vad som är sant.)

Om det här sättet att räkna stämmer, skulle till exempel Dagens Nyheter, med en snittupplaga på 339.800 exemplar enligt Tidningsstatistik, ha runt 3.400 dagliga läsare av just ledarsidan.

Det är i så fall ungefär lika många dagliga läsare i snitt som jag har på min blogg, enligt Wordpress' statistik.

Är det här ett vettigt sätt att räkna, och är siffrorna jämförbara på det här sättet? Det vet jag inte riktigt, så det låter jag andra svara på.

Men jag tycker tanken är intressant.

PS. Obs att siffran 1% gäller just ledarsidan. På nyhetsartiklar är det mycket högre procentsats som läser, så där kan jag inte tänka mig att det finns någon politisk blogg som kan konkurrera med DN om antalet läsare.

Andreas Krohn sa...

Christian: Det är betydligt fler än så som uppger att de läser ledarsidan. Dessutom har de stora tidningarna en rejäl mängd tusen läsare på nätet. En snabb googling ger en bild av mellan 20-45 procent som läser något på ledarsidan.

Du ska nog upp i flera tiotusental innan du jämför dig med SvD:s eller DN:s ledarsida.

Mary X Jensen sa...

Intressanta svar. Jag känner inte att jag vare sig vill eller kan identifiera mig med ledarsidor, men det är inte helt tokigt att ändå fundera till lite, eller hur. I synnerhet nu när man börjar tala om att högtalarjorunalistik är på väg bort och in kommer deltagarjournalistik och jorunalisten blir saatalsledare.

Magnus Carlbring sa...

men: tre av dom största dagstidningarna hamnar bland dom tio mest besökta sajterna på nätet

efter msn är aftonbladet mest besökt i sverige med nästan 4 miljoner unika besökare/vecka

expressen 6:a

dn 10:a

svd 19

osv

Mary X Jensen sa...

embryo - undrar hur det ser ut omman bryter ner tidingssajterna per artikel?

Jag tycker att det är spännande med den här mixen av allt. Undrar hur det ser ut om något år?

Magnus Carlbring sa...

ja bryter du ner det i artiklar blir bloggarnas genomslagskraft ännu mindre

dom enda privatbloggar som kan konkurrera i antal träffar med dom stora dagstidningarna på nätet är några unga tjejers modebloggar