onsdag 13 maj 2009

I broschyren om äldreboendet är maten central...

Sjukhusmat i plastlådor diskuteras just nu. Det är hemskt hur hemskt som helst faktiskt. Man kan bli sjuk för mindre än att se de där portionerna med färglös mat. Tydligen innehåller de dessutom en massa tillsatser. Sjukhusvistelser är för detmesta int eså långa så man kanske kan stå ut. Värre är det då för gamlingarna på många ställen. Södersjukhuset lagar sin mat själva och det verkar vara en bra idé.

När man blivit gammal så är det inte så mycket annat man har att göra än att äta. Broschyren från äldreboendet menar att maten är en central del av deras verksamhet. Man illustrerar det till och med på bild. Vacker dukning, blommor på bordet och det talas om njutning. Det är rent lurendrejeri. I verkligheten ser det annorlunda ut. Maten kommer från storköket långtbortiväck i bruna plasttråg med uppvärmningsanvisning på etiketten. Inte varmare än 120 grader i ugnen ty då smälter plasten. det gör den ofta. Det blir korv till lunch och det blir korv till middag. De som jobbar gör nog vad de kan, men de som fattar besluten kring kvaliteten på maten bör skämmas rejält.

Det finns naturligtvis bra äldreboenden också och det är så det ska vara. Men de andra borde inte få finnas överhuvudtaget, de som tycker att det är OK att servera gamlingar dålig mat och utsätta dem för intellektuell vanvård dessutom.

Du det är inte särskilt muntert här sa en äldre dam på min gamlings boende till mig. Du ser själv hur det ser ut. Man kan tycka att det skulle vara självklart på ett sånt här ställe att få bra mat och sitta och njuta i lugn och ro. Istället är det rena utskänkningen. Inte muntert alls, det har hon helt rätt i.

Till och med de som sitter i fängelse får bättre mat än våra gamlingar och dessutom får de gå ut varje dag. De gamla får sitta på balkongen ett tag och nöja sig med det.

Skärpning vad gäller äldrevården... Bort med plasten i maten och tillsatserna.

Uppdatering: När anhöriga tröttnat på att se den dåliga maten köper de egen och tar med. På åldringsvården får gamlingarna betala drygt 3000 kronor (det skiljer sig säkert från olika ställen) för maten per månad. Mer än konsumentverket rekommenderar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 kommentarer:

Aewheros sa...

"Till och med de som sitter i fängelse får bättre mat än våra gamlingar och dessutom får de gå ut varje dag."

De som sitter i fängelse är frihetsberövade av staten. Att behandla dem något sämre vore högst olämpligt.

Gunnar sa...

Här finns det en artikel som visar Sodexhos anläggning och attityd, väldigt intressant

http://www.svenskbladet.se/stockholm/index.php?alias=vardmat_pa_lopande_band.html

Mary X Jensen sa...

Aewheros - jag föll bestämt för en fördom här. Men faktum är att det finns skäl till varför de som sitter i fängelse är frihetsberövade. Som dement är man också frihetsberövad och det utan att ha gjort något annat än att man blivit gammal och glömsk egentligen. Min gamling brukar säga, Hjälp mig härifrån jag har inte gjort nå´t och jag kommer inte ut.

Det minsta man kan begära är väl dock att de får lika bra mat på båda ställena...

Anonym sa...

Camilla Sparring heter vårdbiträdet i Dalarna som startade "Matupproret" - skriv på hennes namninsamling:

www.camillasmatuppror.se

Joakim sa...

Exakt VAD är det som är så dåligt med dessa maträtter jämfört med det som serverades tidigare?

Fakta tack.

Mary X Jensen sa...

Joakim - om du inte begriper skillnaden mellan att äta mat i plastförpackningar och hemlagad på tallrik har vi inget att diskutera. Det är fakta.

Det är möjligt att du betraktar fisk som djupfrysta block från Findus - jag vet inte.