onsdag 13 maj 2009

Madeleine har gjort det igen...

Folkpartisten Madeleine Sjöstedt har gjort det igen. Skrivit en bra artikel om internet och kultur. Det är en insiktsfull artikel som beskriver det internet som finns utanför den "fula" delen, det som många har fastnat på och kallar stöld och allt möjligt. TPB-rättegången var en uppvisning i att inte förstå. Då menar jag inte lagen för den kan de nog juristerna. Framförallt upphovsrättsindustrin. Tack Madeleine. Du hade hjältestatus redan efter de artiklar du tidigare skrev i Aftonbladet.

Förståelsen för internet som samhälls- och kulturfenomen diskuteras alldeles för lite. Jag har försökt många gånger, andra likaså. Men det fastnar alltid i äganderätt, fildelning och finniga tonåringskillar som spelar Allan. Nu kan man idag läsa att den olagliga fildelningen minskat efter Ipredlagen. Särskilt bland unga män! Jag tror att man ska ta de här siffrorna med en nypa salt. Man kan också undra om försäljningssiffrorna ökat på dessa så åtråvärda produkter. Om man skulle gå på de siffror som utmålats så borde musikindustrin själv kunna ta hand om hela finanskrisen och i princip återställa ordningen igen.

Jag tycker att det är så oerhört olyckligt att internet har kommit att handla om musikindustrin som huvudledare i det hela. Internet är något helt annat och måste lyftas ovanför tingel och tangel. Internet är en infrastruktur och en kulturbärare av aldrig tidigare skådat slag. Internet är inte en kopieringsmaskin för att reta musikindustrin. Det är synd att frågan så sällan lyfts ovan den nivån. I Frankrike har de fått fullständig spader och vill stänga av internet för människor som fildelar. Men vad kan man vänta sig. IFPI tar å sin sida nya tag och tänker sig att teledatalagringslagen ska kunna användas den också för deras syften enligt HAX.

Jakten på fildelare tycks överordnat det mesta. Även Aftonbladet tar upp minskningen av fildelning, de unga slutar på grundav rädsla att åka fast. Sjäv är jag egentligen inte ett smack intresserad av den här typen av fildelning efetrosm jag inte sysslar med det, men däremot mycket intresserad av hur rättsskipningen kring det hela går till.

Det finns många bottnar i det här. Men den viktiga tar folkpartisten Sjöstedt upp i sin artikel. Internet som bärare av oändlig kultur och den infrastruktur kring olika samhällstjänster som byggs upp på internet är elelr borde vara vida överstigande i betydelse än den roll som nu underhållningsindustrin fått genom Ipredlagen.

3 kommentarer:

scaber nestor sa...

om man får tro branschen självt så plussar de något enormt.

Det är därför jag ska begära in årsredovisningar efter årsredovisningar och skulle någon av de som nu påstår att de plussar helt plötsligt gå back, ja då blir det en intressant anmälan till skattemyndigheten.

För antingen ljuger de i media, eller också ljuger de för skatteverket.

Om nu resultatet blir sådant.

kouya sa...

om man tänker efter så är ju resultet rätt roligt om man ser till svaren. Folk slutar att ladda ner för att dom är rädda att åka fast, inte för att dom anser att det är fel. att skrämma folk i schack är diktator stuk, en lag skall ha folkligt stöd...

Anonym sa...

Den kriminella generationen kanske kan få upprättelse!

Glädjer mig att möjligheterna saluförs från allianshåll istället för regler, mössa på, straff mm.
Internet är framtiden. Vi måste inse att om samhället kunde ta tillvara den kraft, potential och kreativitet som finns bland alla unga i sverige. Och de finns alla - såväl tjejer som killar, svenskar med och utan invandrarbakgrund, troende eller icke troende, straight, gay eller queer - där ute på nätet.

Via spelsiter, ungdomshemsidor mm når man idag 85-90 % av alla ungdomar i Sverige. Tänk om våra politiker vågade öppna upp för en dialog med dem om framtiden! Inte om förbud eller stöld utan om vad vi vill med vårt land.

Min 14 åriga son sa för inte så länge sedan när det kom på tal om 60-,70- och 80-talister att han tillhörde den kriminella generationen. Han förklarade att det fanns ingen av hans kompisar som inte laddat ner, fått en låt överförd från en kompis mobil, sett en nedladdad film hemma eller hos en kompis och allt detta innan de kunde ta till sig vad imateriella rättigheter är och innebär. Ja ni vet att det man inte får spela musik på en festival utan att betala till stim om inte kompositören varit död i mer än 50 år. Så att spela lalala-musik (han kallar klassisk musik så) är ok men inte Rock, Punk eller R&B. Nu vill man dessutom att rättigheterna skall sträcka sig längre (hur uppkom den rättigheten). Samtidigt så dundrar vuxenvärlden om att det - att lyssna och njuta musik - är stöld. Samma musik som man kan kompiera lagligt på ett sätt från radio men inte ladda ner via internet (om det då inte är just streamad radio man laddar ner).

Efter sonens korta konsisa och väldigt tydliga lilla föreläsning satt jag förstummad och funderade över det han sagt. Vad innebär det att en hel generation börjar sitt intåg i vuxenvärlden med att stämplas som kriminella? För det är ju de som vi vuxna och samhället säger att de är.

Man i GBG