torsdag 14 maj 2009

Men hallå - detta var väl inte meningen ändå...

Skjutsade maken till Arlanda och lyssnar på nyheterna på hemvägen. Hör då att universitet stänger av studenter som enligt amerikanska filmbolag fildelar. Men hallå - har det inte gått lite för långt nu? Ska amerikanska bolag få bestämma om vilka verktyg studenter ska få ha för att sköta sina studier på grund av att de anser att det används på fel sätt?

På frågan om man vet att det handlar om upphovsrättsskyddat material svarar man på Linköpings universitet så här enligt SR. "Det vet vi inte, vi går på klagomålet som kommer in" Riktigt scary faktiskt. De vet inte de bara gör som de blir tillsagda. Kan det vara riktigt?

Det börjar absolut bli dags att förbjuda film- och musikindustrin att snoka på nätet. Det får helt ansurda konsekvenser. Tänker man ett steg längre sedan kan det här börja fungera på flera olika plan det här. Ändamålsglidningen kommer som ett skott på posten. I synnerhet nu när datalagringslagen är på ingång och man kan se fradga av upphetsning i mungiporna hos dem som vill ha tag på uppgifterna om oss alla.

Sanna Rayman undrar hur regeringen tänker kring teledatalagringsinformationen? Det gör jag också. Mitt tips till statsministern är att ge alla riksdagsmöter inklusive regeringen ett exemplar av boken "Välkommen till övervakningssamhället" skriven av Kristoffer Gunnartz. Bara 35 spänn för en pocketbok. Mycket läsvärt...

Det börjar bli dags att lagstifta om att skydda vårt privatliv på internet nu. Inte tvärtom. Boken handlar om hur vanliga människor drabbas av övervakningsmetoder, hur försäkringsbolag som kringgår patientsekretess med mera. Det finns anledning till oro eftersom man med datorers hjälp kan få fram i princip vilka uppgifter som helst om människor. Det riktigt läskiga är att de inte ens behöver vara rätt. Man kan tolka uppgifter precis hur som helst... Helt efter eget intresse. Skrämmande.

Uppdatering: Leif Nixon är insyltad på Linköpins universitet och beskriver i en kommentar det hela så här: "Mary, det är inte alltid så lätt med intervjusituationer, och journalisten var ute efter att sätta dit Johannes.Så här går det till; om det kommer klagomål skickas de vidare till studenten med ett påpekande om användningsreglerna. Om det inte kommer någon reaktion från studenten och det kommer fler klagomål stängs studentens tillgång till det trådlösa nätet tills frågan är utredd. Det är allt.Och det här handlar alltså bara om det trådlösa campusnätet, inte studentens tillgång till universitetets övriga system eller hans privata internetuppkoppling (som universitetet inte har något att göra med).Men om journalisten berättat det hade det såklart inte blivit en lika bra story."

Jag håller med Leif. Men det som upprör mig är att amerikansk film- och musikindustri är inblandade i det hela. Sen att studenterna ska sköta sig är en annan sak. Det bör de förstås göra.

Uppdatering: Jag gillar fildelning, men inte den illegala det bör poängteras. Sanktionerna mot den har tagit alldeles för stora proportioner IMHO.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

9 kommentarer:

Gun Svensson sa...

Som vanligt bra tänkt och väl formulerat. Själv är jag just nu mest förb-d och vill ge alla etablerade partier en rejäl spark i baken. Har f ö skrivit om detta på NT-bloggen
http://www.norrteljetidning.se/blogg/2234/147/id/8367

Leif Nixon sa...

Det där var väl kanske ett aningens något vinklat inslag från SR.

Studenterna har skrivit på ett användningsavtal om vad de får använda nätet till. Det är naturligtvis uteslutet att man får använda en statlig myndighets nätverk för att begå brott. Eller hur?

Och jag lovar att LiU:s säkerhetspersonal inte är robotar styrda av skivbolagen, utan att de kan fatta kloka och avvägda omdömen. I de fall jag sett har det varit rätt jäkla uppenbart vad det handlar om.

Studenter som känner ett behov att utföra olaglig fildelning kan lämpligen göra det från sina privata Internet-anslutningar.

Anonym sa...

"Det börjar bli dags att lagstifta om att skydda vårt privatliv på internet nu."

Ja! Helt rätt tänkt, vi behöver *aktivt* skydd.

Sen vill jag inte vara elak, men jag KAN inte låta bli att ge en liten gliring: Hökmark tycker ju alltså *inte* det behöver lagstiftas om sånt. :-P

Mary X Jensen sa...

Nixon - att studenterna skrivit på ett användaravtal är en sak och då ska de följa det. Även när det gäller fildelning så klart.

Men när universitetet svarar att det inte VET om det är fildelning som gäller utan lyssnar på underhållningsindustrion har det gått för långt.

Men dessvärre så är det inte helt enkelt att veta att man stänger av rätt person.

Mary X Jensen sa...

Mikael var elak du ;-). Vi har alla olika ingångar i den här problematiken som bekant... var jag står vet du. Men Hökmark kan inte förkastas på grund av en fråga. Han värnar om ägenderätten som alla moderater gör och har faktiskt uttyrckt önskemål om en moderniserad upphovsrättslag.

Leif Nixon sa...

Mary, det är inte alltid så lätt med intervjusituationer, och journalisten var ute efter att sätta dit Johannes.

Så här går det till; om det kommer klagomål skickas de vidare till studenten med ett påpekande om användningsreglerna. Om det inte kommer någon reaktion från studenten och det kommer fler klagomål stängs studentens tillgång till det trådlösa nätet tills frågan är utredd. Det är allt.

Och det här handlar alltså bara om det trådlösa campusnätet, inte studentens tillgång till universitetets övriga system eller hans privata internetuppkoppling (som universitetet inte har något att göra med).

Men om journalisten berättat det hade det såklart inte blivit en lika bra story.

Mary X Jensen sa...

Leif jag lyfte upp din kommentar i texten. Det finns alltid flera sidor...

Anonym sa...

Nej du Mary detta duger inte alls. Internet skall vara fritt åtminstånde lika fritt som samhället i övrigt. Därmed så har faktiskt även filmbolag rätt att "snoka runt där".

Litet lustigt blir när man yrkar på lagstöd att fritt kunna bete sig utan insyn från andra pritpersoner på ett offentligt forum. Någon sorts statsstödda reservat för anarkister mao.

Mary X Jensen sa...

Anonym - vi har lite olika ingångar i det här förmodligen.

Jag vill betrakta internets förmedling av meddelanden som brev på posten. De brev som är ställda till mig öppnas inte av någon mellanhand och kollas på innehåll. Det är vad jag vänder mig emot.

Jag är övertygad om att det sänds en hel del "olämpligt" via posten också. Men än så länge så får de adresserade kuverten inte öppnas.

För övrigt så applåderar jag inte olaglig fildelning men det är väl bekant vi det här laget. Jag applåderar inte olagligheter överhuvudtaget. Inte åt något håll. Därför tycker jag att det är fel att skivbolagen är de som sitter och snokar på nätet för att kunna anmäla exempelvis studenter.