(SvD)
Nästan varannan svensk struntar i FRA-lagen är rubriken på en DN-artikel om SOM-institutets senaste opinionsmätning. Det är en missvisande rubrik ty i artikeln finns annat att ta fasta på. Förresten så verkar det som om varannan svensk struntar i det mesta vad gäller politik. Inte heller att förglömma. Det handlar inte om ålder nu - det handlar om att förstå eller inte förstå internets möjligheter och svagheter. Men å andra sidan kunde man ha vänt på det hela och sagt att varannan svensk bryr sig, Eller hur? Läs på Kulturbloggen, Öhman kommenterar också saken.
Det värsta är väl att många nu tar rubriken i artikeln för sanning och struntar i att sätta sig in i vad artikeln gör gällande. Nämligen att vi står för en språngartad kommunikationsteknologisk utveckling och att samhället därmed också förändras i rask takt. Det gäller att försöka förhålla sig till detta och inte hålla fast i sargen och det gamla. Man måste kunna ifrågasätta om det som gällde förr är det som ska gälla i framtiden.
Det finns en politisk konfliktdimension här som griper över partigränserna. Där har Piratpartiet fått fäste. Piratpartisterna har sitt starkaste stöd i de yngre väljargrupperna och åtta av tio är män står det i artikeln och det är också en allmän uppfattning som man brukar raljera med. Man ska inte här glömma att det också är den gruppen som vet hur internet fungerar till skillnad från många andra som bara tar en rubrik och betraktar den som sanning. Förstår man inte vilka oerhört stora möjligheter som finns för att systematiskt spåra människor på allsköns sätt med datorers hjälp så förstår man inte heller varför det finns de som protesterar. Ärendet är helt enkelt svårgreppat. Sen ska man inte glömma att vi är ganska många som passerat ungdomsåren som också är synnerligen kritiska. Det finns en stor grupp "vuxna" som har bra koll på internet och modern teknik och ser var det kan barka hän. Själv har jag varit i branschen sedan tidigt 80-tal.
Ulf Bjereld och Henrik Oscarsson skriver så här i sin artikel, det är tänkvärt:
"Piratpartiet har gynnats av att de etablerade partierna har sovit och inte förstått sprängkraften i de nya politiska sakfrågor om integritet och rätten till kunskap/information som följer i den kommunikationsteknologiska utvecklingens spår. Det är en anmärkningsvärd kollektiv brist på lyhördhet från partiorganisationer som har till huvuduppgift att artikulera och kanalisera medborgarnas önskningar och behov. Fredrik Reinfeldt undslapp en regeringskris med bara förskräckelsen.
Riksdagspartierna har sannolikt lärt av sina misstag och nu börjat försöka ta frågorna på allvar. Är det för sent med tanke på att det är så kort tid kvar till Europavalet? " (DN)
Mark Klamberg är jurist och belyser de implikationer som finns med avlyssningslagar på sin blogg. Senast FRA:s signalspaning ur ett rättsligt perspektiv. FRA-lagen är bara en av de lagar av integritetskränkande karaktär som varit och är på tapeten, en annan är Teledatalagringen som handlar om lagring av alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, MMS och internetuppkopplingar. Läs mer om detta hos HAX som också skrivit Teledatalagring för dummies.
Observera nu att ingen vad jag känner till har uttalat en misstro mot signalspaning i sig. Men däremot metoden med trålning som innebär att att alla fångas in i nätet vare sig det är riktigt eller ej. För mig är integriteten något att slåss för.
Uppdatering: Emma blev lika förvånad som jag över rubriken i artikeln och tar också upp det Sanna Raymna skriver om Piratpartiets politik och menar att det egentligen är underligt hur mycket alla koncentrerar sig på PPs politik i stället för de andra partiernas. Ja, det ligger nå´t i den saken, absolut. Jag vidhåller min förundran över att inte etablerade partier tar PPs fråga om integriteten på internet på allvar och plockar in den i det egna partiprogrammet.
Uppdatering: En av artikelförfattarna Ulf Bjereld kommenterar på egna bloggen. Nej, vi valde inte rubriken säger han. Det förstår jag. Egentligen ska man läsa artiklar baklänges eftersom rubriker så ofta leder fel. Calandrella gav mig tipset. Tack ska du ha.
(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, FRA-lagen, SOM-institutet, internet, personlig integritet , Peter J
4 kommentarer:
Annars kanske rubriken har rätt.
Det är väl det enda sättet att förklara opinionssiffrorna för alliansen.
Man inför stasilagar och folket jublar.
/Daniel A
Rätt, rätt, rätt, Mary.
Och fick just svar fr Annie Johansson (c) om hennes inställning till FRA-lagen 2.0.
Hon verkar inget begripa. Hur ung hon än är. I vart fall i förhållande till gubbarna (som ofta är yngre än vad jag är) i riksdagen. Hon menar att FRA 2.0 är "acceptabel" och "balans".
Usch, vad trött jag blir.
"För mig är integriteten något att slåss för."
Kanske dags att byta parti då.
Författaren till debattinlägget Henric Oscarsson säger att rubriksättningen av DN är fel, Läs second opinion http://www.second-opinion.se/so/view/436,
vänligen Maria Bjaring, Second Opinion
Skicka en kommentar