måndag 18 maj 2009

Det bidde knappt en tumme av EU-valsdebatten...

För oss som gillar politik var gårdagskvällen en höjdpunkt, en rejäl startpunkt för EU-valet var känslan. Vi satt bänkade framför våra datorer med twitter på skärmen. Här skulle twittras och åsikter bytas. Socialdemokraterna tog initiativet till hashtags och vi andra hängde på. Det blev som vanligt full rulle. Men inte på grund av EU-frågor utan för att det hamnade i en helt vanlig partiledardebatt. Snacka om att luras. Varför det blev som det blev är dunkelt. Vissa talade om att det var diskussionerna om att inte exemplevis Piratpartiet skulle få vara med som togs upp. Det ska bli spännade att se om Public Service förklarar sig...

Hur som helst oppositionen har jobbat ihop sig, Mona Sahlin lovade skattehöjning till ALLA. Bra då vet vi i alla fall det. Hon var vass igår Sahlin, även om man inte håller med henne. Efter att ha läst Isakssons bok I väntan på Mona Sahlin så har jag ändrat min inställning till henne. Hon är farligt erfaren och ska inte underskattas framöver. Hon har en intuitiv intelligens, den saken är klar och hon kan konsten att svänga mellan det instrumentella och det inspirerande. Här har motståndarna en del att lära.

Fredrik Reinfeldt hade tänkt tala om EU och hade till och med en strategi för detta. Kenta Persson beskriver det hela utifrån vad han läst på Schlingmanns blogg där det hela beskrivs lite mer utförligt. Glöm det där säger Mona Sahlin vi tänker inte låta jobben vara ifred bara för att moderaterna väljer en annan strategi. Detta problem kanske också ska lösas med höjda skatter, för det tycks vara en gångbar strategi. Kom ihåg vad socialdemokraten och dåvarande finansministern Bosse Ringholm sa en gång. - Vi får in mer skattemedel på att beskatta den stora massan än att ta från de rika. Det är en sann socialdemokratisk poäng samtidigt som den håller matematiskt. Om man skyller eländet på de som roffar åt sig så kan man bakom kulisserna beskatta sin väljarkår i lugn och ro utan att det märks. I socialdemokraternas värld är man rik med ganska små medel. Bara det går att beskattas så.

I gårdagens TV-debatt blev Reinfeldt utnämnd till segrare och det ganska rejält om man får tro på Aftonbladets lilla enkät. Det går inte att komma ifrån att jag gillar hans lyssnande stil. Det verkar dessutom som om Mona Sahlin anammat den om ni kollar på det.

Frågan om fildelning kom upp och det blir skapligt uppenbart hur enkelspårigt politikerna hanterar den frågan. Kreatörerna måste ha betalt säger man. Ja, men kanske inte på det sätt som sker nu är en annan viktig aspekt. Man börjar närma sig den med små steg trots allt. Det tar tid det gör det. Tålamod gäller.

Men som sagt - Synd att det inte blev någon EU-debatt igår. Varför ändrade sig svt?


Andra bloggar: Hökmark och Krohniskt


(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mary skulle vara roligt att höra en kommentar angående Reinfeldts förklaring på hans tidigare yttrande om att "Vi ska inte kriminalisera en hel ungdoms generation". För jag tyckte hans förklaring var en otroligt kass efterkonstruktion.

Anonym sa...

Bort med alla svenska partierna ut mana dem
Jag tänker all fall rösta på Libertas i Europa valet .
Nya partiet etablera sig i flera länder som vill stoppa ekonomiska korruption i politik .
Där för vi har nytt 30 tal i sverige allvarliga situation som leder till folk blir hemlösa utan jobb, mat priserna blir dyrare
Dags tycker jag att röster ut de gamla partierna får nya politiker som tar ekonomiska ansvarstagande mot befolkningen.
Dagens politik är för dålig . Ovarsätt vilket parti.
Politiker är Ekobrottslingar som har fallskärmsavtal bonus löner av skattpengar

skriven av Gabor34 se 1975 min blogg hos metro är mir Ja är dyslektiker.