söndag 14 juni 2009

Fel rubrik - det blir inte omöjligt att läsa upp betyg...

Uppdatering: Sanna Rayman påminner om att det som alla nu är så upprörda över är ett gammalt (s)-förslag. Jaså minsann. Minnet är kort.

Jag är ofta på kollisionskurs med skolminister Björklund eftersom jag tycker att pedagogiken är viktig i skolan och att hans inriktning är för snäv mot ordning och reda som i sig också är en viktig sak förstås. Men med bra pedagogik så löser man en del av detta med automatik. Idag håller jag dock helt med honom. Man behöver inte uppehålla en plats på KomVux för att läsa upp betyg. De flesta tror nog inte att det är sant - att man fått gå om gymnasiet fastän man redan har godkända betyg skriver den hälsosamme ekonomisten.

Tidningsrubrikerna är helt missvisande. Det som inte längre blir tillåtet är att läsa upp betyg som man har godkänt i genom att gå om kurser. Det är helt i sin ordning. Man kan dock tentera upp betyget genom att läsa på egen hand så ingen skada är skedd. Det är inte stopp att anstränga sig själv på något sätt.

Att läsa på universitetet är just att läsa på egen hand och vara självständig. så det blir en bra övning att tentera. Egentligen borde gymnasieskolan i högre grad vara mer lik att studera på högskola. I dag blir det en chock för många att få en jättetjock bok på 800 sidor och fem veckor och en och annan föreläsning till det. Att på egen hand ta sig igneom detta

Jag tycker alltså inte att det är rätt att säga att chanserna för att komma in på högskolan minskar för att man inte längre kan läsa upp ett betyg bara för att det inte är tillåtet att gå direkt från gymnasiet in på KOM-Vux och börja om igen med en kurs som man redan läst och fått godkänt på. Tentamensmöjligheten finns och det är inte någon dum variant. Inte alls. Så visst får man en andra chans även nu. Man får satsa mer själv. Men det är liksom det livet handlar om, att ta eget ansvar. Vi pratar om nästan vuxna personer, inte om småbarn...

AB SvD Expressen DN SDS Bm SmP HD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

28 kommentarer:

pson sa...

Min dotter har dyselexi som skolan totalt misslyckats att identifiera förän sen om sider, 9'an . Vilket har inneburit en massa för lorade år i skolan till dess vi själva beöjade lägga ihop ett och ett och förstått att den urspungliga undersökningen inte vra tillräcklig och helt missvisande. Personer med handikapp måste ha möjlighet att när de själva kan och har lust ta igen de förlorade år som gått senar i livet

JemyM sa...

Jag har nyligen uttökat mina betyg från 3.0 till 20.0 och är nu på väg in i en akademisk karriär. Jag har delvis tentat, delvis gått utbildningen.

Jag håller inte alls med dig.

En mycket vanlig anledning till trasiga betyg är sociala problem. Jag hade en far som var alkoholist och var mobbad. Jag har därefter levt som bidragsberoende och isolerad från omvärlden. Men min IQ nivå ligger på 133 och tillhör de översta 2% i Sverige.

Skolan behövs där för många skäl. Den behövs framförallt där för motivationen, för stödet, för att lära sig få igång rutiner igen. Den behövs för vägledning.

Komvux är en mycket viktig faktor till att hålla Sverige konkurenskraftigt till den ökade asienmarknaden. Vi har idag ett enormt behov av att stärka utbildningen för om rådande trend håller i sig kommer vi tappa fotfäste på världsmarknaden. Utbildningen är inte bara viktig för att engagera människor, den är också viktig för att hålla sociala problem så låga som möjligt. Utbildning är samtidigt av stark betydelse för att stärka funktionen i en demokrati, ett folk med låg utbildningsnivå är ohyggligt lättmanipulerat för de extremistiska agendor som vill slå ut systemet i sin helhet.

Johan sa...

Jag brukar nästan alltid hålla med Björklund men det här är idiotiskt. Jag har träffat så många människor på högskolan/universitetet som aldrig kommit in om de inte fått en andra chans på komvux.

Jag tänker exempelvis på en invandrarkille jag känner som nu är på väg ut med toppbetyg på ett civilingenjörsprogram. För 10 år sen var han fast i gängkultur och sket i skolan. Men han hade tur, fångades upp av en arbetsgivare, uppmuntrades ta sig igenom komvux och sen in på högskolan med högsta betyg.

Skulle han som skippat hela gymnasiet men ändå fått godkänt i en del ämnen klarat att plugga in några år utan lärare? Det är en befängd tanke.

Tvärtemot vad du skriver är det inte heller något man förväntar sig på universiteten. Där får man upplägg på vad man ska läsa och föreläsningar. Det är mest fristående kurser som enbart ger ett par föreläsningar i veckan och det är för att de har så lite resurser. Något som brukar kritiseras av såväl studenter, lärare som högskoleverket.

Det här är ett idiotiskt förslag som bara gynnar dem som har det väl förspänt under sin gymnasietid. Jag är förvånad av Björklund som jag brukar tycka är klok.

Leif Ekstedt sa...

KOM-VUX kunde väl jämföras med NKI och HERMODS ,som var igång och utbildade svenska folket.
Massor av ungdomar tog på så sätt t.ex. Realexamen - egen takt och sedan tentamen. Kanske en möjlighet för många.

Anonym sa...

I en rent teoretisk värld är människor är maskiner så hade både Björklund och Den hälsosamme ekonomen passat perfekt, men i en värld där vi alla har olika mognadsprocesser och har olika liv hemma så är faktiskt dessa människor rätt dumma.
Jag själv försökte ta hand om ett hus, min ms-sjuke mamma och samtidigt klara av gymnasiet. Det kanske inte är så vanligt i dessa hem som herrarna kommer ifrån men för mig med g rakt igenom förutom i matte så betyder det att jag aldrig kommer att kunna läsa på högskolan. Det hade varit bättre om jag hade hoppat av skolan eller om jag hade struntat att ta ansvar för mamma. Och så har dessa herrar mage att kalla detta flum. Nu kommer jag aldrig att läsa på högskolan ändå för att det finns ingen anledning att vidareutbilda mig. Det finns inget som lockar efter skräckhistorier från kompisar. Man ska leva på småsummor och bara okritiskt svälja allt som sägs åt en.
Men om jag i framtiden vill läsa på högskolan så ska det finnas en möjlighet att jag ska kunna det.
Dessutom ska ju erfarenhet strykas som positivt komplement.
Alla människor ska gjutas i samma mall. Hurra för den nya liberalismen.
/Daniel A.

JemyM sa...

Daniel A, jag rekommenderar att du läser ändå. Det finns många skäl till att få en utbildning, t.ex. i större medvetenhet, större självkänsla och större möjligheter.

Ja, det är inget rikt liv, men man lär sig. Vaddå okritisk? Är du kritisk och ställer bra frågor så är det faktiskt en fördel. Högre betyg har tillochmed krav på att du skall vara kritisk.

Joakim sa...

Bra skrivet. Många läser inte vad DN skriver ordentligt. Man hetsar upp sig utan att ta till sig fakta.

Mary X Jensen sa...

Det handlar bara om KomVux nu och möjligheten att läsa upp betyg man redan har godkänt i. Inget annat. Men det låter nu som om alla vägar är stängda och som att KomVux var det bästa. Jag är inte säker på det.

Det finns andra möjligheter och de akn användas. Hjälp ska alla ha. Jag vill ha en skola där man ser individen redan från början och att inlärningsmetoder och nivåer ska anpassas till det. Att lära är roligt och det är det viktiga.

Johan sa...

Vilka andra vägar då? Komvux är väl det enda sättet att läsa upp betygen?

Visst det finns högskoleprov men det är mycket svårare att målinriktat läsa in. Det finns folkuniversitet men deras kvot är i allmänhet så liten att det inte är ett realistiskt alternativ.

Faktum är att man stänger vägarna för de som varit tillräckligt duktiga för att klara G men inte tillräckligt för att täcka alla framtida önskningar om att läsa vidare.

Anonym sa...

800 sidor på fem veckor med ett par tillhörande föreläsningar...? Make that 800 sidor och ett par tillhörande föreläsningar på EN vecka.

LeoB sa...

Jenny, Johan o Anonym:

Tack, det ni säger pekar på ett enkelt sätt ut svagheten i Björklunds och "den hälsosamme ekonomistens" tänkande. De förenklar problemet tills det inte längre liknar verkligheten. (Raka motsatsen till t ex det Einstein sa, att man ska förenkla problemet så långt det är möjligt, men inte mer än att problembeskrivningen fortfarande efterliknar verkligheten.)

Genom att förenkla problemet så som de gör blir verklighetsbeskrivningen skev på åtminstone två sätt:

(1) Man tar inte hänsyn till alla relevanta faktorer, t ex att någon kanske skötte om sin sjuka mamma eller hade en besvärlig situation på andra sätt under gymnasietiden. I stället säger man att personen ju har gått gymnasiet precis som andra. Därigenom gynnar man i jämförelser den som har haft det bra under gymnasietiden och missgynnar den som haft problem.

Det, dvs överförenkling, är ett vanligt problem tycker jag i nyliberalt tänkande. (Yan Rand är t ex totalt olidlig för den som ser den överförenkling hon ägnar sig åt.)

(2) Björklund och "den hälsosamme ekonomisten" framstår som betydligt större tänkare än de är. Det ser ju ut som om de har förstått problemet och dessutom har en lösning på det.


Mary, jag är förbluffad över att du inte tycker att Björklund och "den hälsosamme ekonomisten" tänker fel här, med tanke på din bakgrund inom pedagogiken.

Andreas sa...

Utan att ha satt mig in i frågan och utan att ta ställning till vad som är klokt eller inte, så kan jag lite snabbt konstatera att jag hade tur som hann plugga klart innan den här ändringen infördes. Om jag inte hade läst upp ämnen som jag på grund av hög sjukfrånvaro fick dåliga betyg i under gymnasieåren, så hade jag haft mycket svårt att ta mig till den punkt där jag befinner mig idag. Komvux-studierna gav mig en andra chans som jag tog tillvara på väl och som vände mitt liv till det bättre. Det räddade sannolikt mitt liv, så spontant får jag en klump i magen av den här nyheten. Men som sagt, då är jag inte insatt i frågan heller.

Jag hoppas att det inte blir så bakvänt i praktiken som det känns utifrån mina egna erfarenheter och det lilla jag har läst, det skulle vara dumt. :/

Illwill sa...

Bloggaren: du är den första jag hittat (av de som bloggar) som faktiskt läst och förstått artiklarna. Skrämmande på många sätt, men ändå skoj att se att det finns en bloggare som inte är en komplett idiot (även om jag inte gillar dina censurregler).

Att man ska dalta med allt och alla, känna sig kränkt och förolämpad (och helst rasa lite) varje dag är något jag inte accepterar. Alla dessa små barn som förväntar sig att få samma utbildning två gånger, de kommer inte klara sig på en högre utbildning ändå. Man måste kunna studera på egen hand, man måste kunna ta eget ansvar. Kan man inte det så spelar det ingen roll vad för betyg från gymnasiet man har, man kommer ändå inte klara sig på en högre utbildning.

Pson, är dyslexi genetiskt? Min kunskap om handikappet är begränsad då jag inte känner någon med det, men det verkar som om även du har det (inte bara din dotter) och alltså bör du har mer kunskap om det än jag. Det låter lite konstigt att skolan inte lyckats identifiera det, eller snarare att du lägger ansvaret på dem? Om det är din dotter och du har samma handikapp, borde inte du förstått/sett det tidigare? I vilket fall, din dotter kommer ha möjligheten att ta igen det hela även om förslaget går igenom, dock säger förslaget att hon måste ta eget ansvar och studera på egen hand (något hon tjänar på att kunna vid högre studier).

Anonym sa...

Ja, preciiiiiis!!! Heja Godistanten. Hon bloggar på med den äran.

- Peter Ingestad, Solna

Mary X Jensen sa...

Ni låser er för mycket vid just KomVux som den enda anledningen.

Om man VILL plugga så kommer det att gå även i fortsättningen. Skolan i sig är ingen socialinrättning, även om det kanvara en del av att räta upp livet för många.

I min värld (när jag blir skolminister, haha) så ska det inte dröja ända till gymnasiet innan man får stöd och hjälp. Det är så dags då. Men exempel finns trots allt alltid. Vad man dock ofta glömmer är att skolan skolna är ett ställe där man ska få nödvändiga kunskaper. Inte ett ställe som ska ta hand om diverse sociala problem individer har. Det måste finnas andra insatnser för sån´t även om samverkan med skolan är nödvändig.

Personligen gillar jag inte att ordet flum används så fort det inte handlar om miltitärstuk på skolan. Skolor kan vara mjuka också.

Skatan sa...

När jag hörde Björlunds förslag på nyheterna blev jag först... då... spontant besviken på att vägarna till högre utbildning skulle stängas. Kanske inte stängas men göras svårare att nå för de studenter som har fått G ... (och det kan ju bero på många saker att betyget inte blivit högre)... och vill mer.Både min son (nej förresten han gick på Folkhögskola och gick om hela sista året, hela 9an) och en av mina döttrar som läste upp sina betyg (hon blev gravid och fick ta hand om sin flicka som föddes efter studentexamen ) men har efter att ha gått kurser på KomVux kunnat komma in på högskolan...
Men... efter din "fördjupning" och beskrivning av vad som egentligen sker... man stänger inte möjligheterna att "tentera upp" sina betyg i fortsättningen... är jag benägen att hålla med dig.. men inte riktigt...Jag tror fortfarande att det är olyckligt att stänga KomVux för elever som vill "läsa upp" sitt G... Min dotter hade säkert klarat upp sina betyg med plugg och tentor... och stöd av sina studievana föräldrar men många många har nog inte det stödet... misstänker jag. Man behöver bara läsa Andreas kommentar här ovan...
Men som sagt... jag "vacklar"...

PS: Förresten har jag lagt in dig i min blogroll eftersom du är en ny spännande bekantskap som jag vill ha "hära till hands" DS

Mary X Jensen sa...

Tack Skatan ;-)

Jag tycker att det blivit så låst kring just KomVux bara. Det är som sgat inte den enda vägen.

Anonym sa...

Om man tittar på summan av Björklunds förslag om skolan i år, så ska det införas skolk i betyget, man ska förbjuda folk att slippa undervisning av diverse anledningar, man ska hindras att läsa upp sina betyg och man vill införa sk. elitklasser. Man vill också ha möjlighet att kunna stänga av stökiga elever och sedan vill man slopa hemspråksundervisningen. Man vill ha en yrkesinriktad skola och en akademisk skola där man inte får byta bana om man märker att man gjort fel val och där man inte kan bli behörig till högskolan efter avslutad skolgång vid fel val, och man har skurit ner komvux med 600 miljoner sedan man kom till makten.
Man vill dessutom höja trösklarna för att komma in på högskolan och korta tiden för att vara där (max 4 år) och som sagt vill man att arbetslivserfarenhet ska man inte kunna tillgodoräkna sig.

Är det ingen inom alliansen som ser var utbildningen är på väg?
/Daniel A.

Johan sa...

Kan du berätta vilka fler vägar det finns. För mig är det oklart. Att förvänta sig att de som av olika anledningar inte var fokuserade på studier under gymnasiet ska bli mer studievana och mer disciplinerade än de som behövde lärarnas hjälp under gymnasiet tycks mig orealistiskt.

Om något har ju Björklund arbetat för att visa på vikten av goda lärare som förmår hjälpa eleverna. Varför skulle studieovana som vill ta tag i sina liv klara sig utan det när de som det flyter på för genom hela studietiden behöver det?

Illwill: Min erfarenhet är tvärtemot din. De av oss som det flöt på för under gymnasietiden har rätt blandad motivation när vi kommer till högskola/universitet. De som tagit tag i sina liv, kämpat två år med komvux är betydligt mer drivna när de kommer till högskola/universitet. Om något har de ju bevisat att de verkligen vill något.

Anonym: på vilket sätt skulle det vara nyliberalistiskt att fösa in folk i en fålla man måste följa? Om något är det väl socialistiskt, det är de som gillar att centralstyra människors liv. Det här minskar friheten istället för att öka den.

Anonym sa...

@Johan.

Jag skrev inte att det är nyliberalt, jag skrev att det är den nya liberalismen.
I.o.m. att folkpartiet har omdanat sig från Bengt Westerbergs tid men kallar sig fortfarande liberala så måste det vara en ny sorts liberalism, den numera välkända batong- och kravliberalismen.
Den kanske är rätt lik sovjet, men egentligen så hittar man samma tänkande i många stater oavsett ideologi. Ledarna vill styra folk i särskilda fåror så att det blir ordning och reda. Egentligen har Folkpartiet kontrollbehov. Du hittar nog inte samma kontrollbehov hos socialisterna hos vänsterpartiet (men därimot hos kd och s).
/Daniel A.

Mary X Jensen sa...

Glöm nu inte att det är de som har godkänt i ämnen som inte i fortsättningen får gå om på KomVux för att förbättra betygen!

Den som inte har godkänt och behöver omstart får ju fortfarande söka till KomVux.

Anonym sa...

@Mary

Precis. Vilket är bra faktiskt och det är redan nu så att vissa kommuner tillämpar det systemet (den kommunala självbestämmanderätten).
Men det är lite lustigt att det lönar sig att göra ett dåligt resultat och hoppas på IG och sedan läsa upp det, än att av misstag få G.

Dessutom är Komvux fortfarande kraftigt nedskuret.

Socker-Conny sa...

Jan Björklund är ju känd mytoman när han tex tar till statistik från OECD för att visa hur dålig den svenska skolan är.

Men jag håller med: det var ju ett fruktansvärt slöseri med samhällets resurser när Anders Borg i sin ungdom läste upp sina betyg på Komvux.

Jag tycker Anders Borg ska göra rätt för sig och betala tillbaka det som hans Komvuxutbildning kostade.

Mary X Jensen sa...

Vuxensaker som röka, kröka och göra barn är OK när man är 16-17, men inte att ta ansvar för sin skola och sina betyg. Är inte det konstigt?

Jag tycker att skolan ska vara mycket bättre än den är - i grunden. Björklunds disciplinskola är inte min kopp...

Nedtrampad sa...

Nå, borgerligheten har alltid haft ett djupt utbildningsförakt. Okunniga medborgare är lättstyrda medborgare. Det förvånar mig inte alls att Mary är positiv till att försvåra för folk att få en utbildning. Barnen med dyslexi eller alkoholiserade föräldrar ska få ett par örfilar och blir sen tillsagda att studera på egen hand samtidigt som de måste jobba.

Bättre att enbart de som har råd kan betala för detta genom privata lärare. Moderat politik har alltid handlat om att se till att enbart de med pengar ska ha rätt till utbildning.

Alexander sa...

Din länk till omtentamensmöjligheten är trasig. Är det möjligt att tenta upp sina betyg? Var då? Vilka är det som rättar?

Johan sa...

Det är väl klart man helst ska kunna ta ansvar för sin situation i 16-17 års åldern. Men så vitt jag vet anses inte kröka som något man kan ta ansvar för då?

Problemet är väl inte förväntningarna på att man ska kunna ta ansvar utan att man inte får chansen till ett nytt försök om man inte klarade det då. Det skiljer sig från hur vi hanterar både rökare och krökare, de får hjälp och vi uppmanar dem till ett annat beteende. Vi säger inte att eftersom du gjorde ett dåligt val när du var 16-17 får du leva med det.

Att man får ett G behöver inte heller betyda att man inte kan behöva en annan chans. Många får ett G trots att de inte fokuserar på skolan. Det är kanske först senare som de inser och klarar ta ansvar för att de behövde mer än så. Ska man då sätta upp gigantiska trösklar i form av att få plugga upp utan vare sig hjälp eller möjlighet att ha studiemedel.

Vem tjänar på det? Samhället lär ju inte göra det. Vi behöver så många studiemotiverade som möjligt. Visst är det att föredra om det sker i samband med gymnasiet men att det sker 10 år senare är att föredra framför att de inte utbildar sig alls.

Många ämnen är dessutom svåra att läsa in själv. Det går kanske att läsa in litteraturhistoria genom att läsa exempelvis men mer färdighetsbaserad kunskap som att skriva uppsats är svårt.

Det är ett dåligt beslut som hindrar människor från att ta ansvar för sina egna liv, precis det som borgare (som jag) brukar förespråka.

Niklas Kolhammar sa...

Men det går fortfarande att tenta upp ett G till högre betyg. Enda skillnaden är att du inte kan gå kursen med läarare och allt. Och handen på hjärtat, om man gått en kurs och fått godkänt, ja då borde man ha tillräckligt med kunskap och insikt i ämnet för att kunna handleda sig till högre betyg själv.