måndag 15 juni 2009

Underhållningsindustrin - miljöbrott?

(SvD) AB

Människor blir varje dag misshandlade och råkar ut för egendomsbrott av olika slag, har inbrott i hemmen, blir bestulna på plånböcker i butiken och cyklar på uppfarten. Polisen hinner inte med här. Det anses kanske inte så viktigt? Däremot tycks fildelning vara ett oerhört allvarligt brott. Det sätts till extra poliser för att kunna utreda dessa brott.

Brott är brott det kan man inte komma ifrån. Men vad talar vi om för proportioner här egentligen? Vad är det viktigaste? Att mörda någon kan ge skadestånd på upp till ett par hundra tusen kronor. Att fildela kan ge skadestånd på många miljoner.

Borde inte underhållningsindustrin i stället få böta rejält för miljöbrott? De tillverkar plastprodukter som transporteras runt världen. Helt i onödan. Det finns moderna distributionsvägar som inte skadar miljön. Kan man inte ur miljösynpunkt förbjuda tillverkning av CD-skivor och plastfodral till dessa. De behövs inte längre.

Tänk på det ett tag ni...

Uppdatering: Jag blev påmind i en kommentar här nedan om forskningsgruppen TEM som skrivit om miljöaspekten och CD-skivor och platsfodral. Intressant läsning. Tack Pelle.

Bloggat: Tomas Jonsson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

(DN)

12 kommentarer:

Den förvånade pappan sa...

Och sedan undrar folk varför Piratpartiet får stort stöd?

Detta är ett skämt. Fildelning är värre än att röva bort barn, misshandla eller våldtå. Allvarligt talat. Detta är så dumt att man tror att det är 1 april.

Magnus Carlbring sa...

Men. Ni som propagerar mot IPRED tycker ju att det är polisen som ska jaga fildelare. (Ja det tycker npg jag också)

Och nu ska dom göra det, och då är inte det heller bra?

Unknown sa...

Värt att nämna i sammanhanget är att polisens barnporrgrupp består av 4 personer. Till skillnad från detta hemska brott, fildelning.

Mary X Jensen sa...

jag tycker att polisen ska ta hand om brottsligheten, oavsett. men tycker dock att det finns brott som är värre och som det inte finns resurser för.

sen tycker jag att upphovsrättsinnehavare ska ha betalt. det är en diskussion som borde vara mer högljudd nu. hur?

Magnus Carlbring sa...

"det finns brott som är värre och som det inte finns resurser för"

Det kommer det alltid att göra, hur man än prioriterar. Det är bra att man satsar ordentligt på just det här, just nu. Råder man någorlunda bot på dom illegala nedladdningarna öppnas fältet för legala och bärande lösningar.

Esse sa...

Först och främst så handlar det om omplaceringar, dvs de 15 poliser som nu ska arbeta med detta har tidigare arbetat med att utreda annan brottslighet. Vilket innebär att annan brottslighet nedprioriteras.

15 tjänster(plus de resurser som redan finns) är en mycket stor kraftsamling. Helt i linje med tidgare utredningsstyrkor, s.k "taskforces" som tidigare tillsatts för att bekämpa bla organiserad brottslighet.

Fredrik Reinfeldt sa före Riksdagsvalet att man inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration.

Han sa i partiledaredebatten före EU valet att det vallöfte hade man hållit, då jagandet tydligen i stället skulle skötas av intresseorganisationer på entreprenad.

Och nu detta.

Politikerna ljuger för oss. Det som håller på att hända nu är att vi skapar en övervakningspolis med fokus på de egna medborgarna,och samtidigt lagstiftar på löpande band för att göra det möjligt att legitimera omfattande integritetskränkande åtgärder från nämnda polis.

Det här är inget nytt. Men den som glömmer historiens misstag är förr eller senare dömda att återupprepa dem.

Mary X Jensen sa...

Socker-Conny - det du nu sagt om embryo diskvalificerar dig. På den här bloggen finns stort utrymme för att uttrycka sig i olika inriktningar, men att önska andra olycka är inte acceptabelt. Så nu ryker ditt inlägg. Du är välkommen du också och du kan alltid be embryo om ursäkt också för jag tror nog att du var lite snabb på tangenterna.

embryo och jag tycker inte alltid lika, nästan aldrig faktiskt, men han är en mycket välkommen och kär gäst här som varit med och kommenterat mina inlägg alltsedan jag startade MMK.

Pelle sa...

Mary, här har du forskningen som backar ditt påstående.

Distribution av CD-skivors miljöeffekt vs. digital distribution:

http://temfunderingar.wordpress.com/2008/01/18/ladda-ner-musik-och-film-for-klimatets-skull/

Mary X Jensen sa...

Pelle - kul att du hittade den. Jag har förmig att jag använt mig av den i tidigare bloggpost på samma tema. Jag lägger upp den i bloggposten. Tack!

Anonym sa...

Embryo skriver "råder man någorlunda bot på dom illegala nedladdningarna öppnas fältet för legala och bärande lösningar".

I själva verket är det precis tvärtom. Om "branchen" lyckas leverera legala lösningar så kommer den illegala fildelningen att minska. Spotify är till exempel en tjänst som suger på många sätt men *ändå* har tagit marknadsandelar från pirate bay.

Man kan jämföra med gamla fysiska objekt också ... Det finns många legala cyckelhandlare som det går bra för, trots att polisen rutinmässigt ignorerar / avskriver cyckelstölder.

Magnus Carlbring sa...

Hejsan kaj:

Det där går förstås hand i hand; Spptify uppstod i en tid då det blev hårdare tag mot den illegala fildelningen, och en möjlig marknad öppnades för lagliga alternativ.

Heja Internet!

Jerker Montelius sa...

Vore jag socialdemokrat så skulle jag dessutom fundera runt en helt annan linje.

Skivbolagen hävdar att de sitter på stora mängder intellektuellt kapital.

Vanligt kapital kan beskattas med kapitalskatt.

Varför finns det ingen intellektuellkapitalskatt?

Sitter ett företag på 1000 000 000 SEK i intellektuellt kapital så borde vi enkelt kunna kräva säg 10% i skatt. Skatten skulle vi sedan kunna använda för att finansiera den kommunala musikskolan och liknande.

Beskattas inte detta kapital på samma sätt som annat kapital så ser jag stora möjligheter till kreativ skatteplanering.

Vore jag dessutom finansiell rådgivare till maffian så skulle jag råda dem att satsa på intellektuellt kapital. Vilket toppensätt att tvätta svarta pengar. Ingen som helst möjlighet för ett skatteverk att följa någon som helst fysisk vara.