torsdag 25 juni 2009

Finns inga gränser uppenbarligen...

Som moderat är jag självklart för fri företagsamhet och äganderätt. Som moderat är jag också för att människan ska ha möjligheter att slippa inblandning från statlig överhet så långt det går. Som moderat vill jag att den som behöver ska få hjälp. Som moderat tycker jag dock att det är jäkligt konstigt att den personliga integriteten kommer i andra hand och skyfflas bort för alla, bara för att det finns några som sysslar med illegal fildelning. Det finns andra typer av brott som ska beivras men då blir inte hela världen inblandad i det. Dessutom är man då inte skyldig innan man är dömd.

Nätmedborgaren och Lunarstormgrundaren Rickard Eriksson menar att nu har musiken tystnat i alla fall hemma hos honom. Han hänvisar till dagens dom i Ephonemålet som ger underhållningsindustrin rätt att begära att internetleverantörerna ska ge dem information om sina kunder. "Det är oschysst att njuta av betalinnehåll utan att betala för sig. Tyvärr är det hundrafallt taskigare att undergräva en hel nations grundläggande behov av integritet" säger Rickard på sin blogg. Emma skriver också om Ephone.

Jag håller med om honom om det. Verkligen. Det behövs mer kunskap om vad som är vad i fildelningens områden. Gränserna är hårfina och flera företag börjar nu se sig om för att kunna kräva skadestånd och de är inte små.

Lars Gustafsson vd för skivbolagens branschorgansiation Ifpi säger "att nu kör vi". "Vi tänker inte vänta på att domen överklagas". Han gjorde tidigare liknande uttalanden och sa att han även hade för avsikt att ge sig på den som bara fildelat lite grann, vilket justitieministern tidigare sagt inte var meningen. Hur det blir med historiska nedladdningar återstår att se säger Gustafsson. Jag har för mig att Beatrice Ask tidigare var bestämd på den punkten. Att historiska fildelningar inte var på tapeten. Skånska Dagbladet skriver också om detta och i en kommenatr ställs frågan - Hur har man fått reda på IP-adressen till en lösenordsskyddad server? Kan det vara fråga om dataintrång menar frågeställaren. I Danmark har industrin tagit itu med hårdhandskarna och det har blivit fel, ty skärmdumpar och IP-nummer är inte helt säkra identifierare eller bevis nog. Däremot kommer det att ställa till mycket trassel för enskilda, oskyldiga eller ej.

Nåväl politiker kan stifta lagar och de kan också ändra lagar och till och med ta bort dem. Vi får väl se hur det här slutar. Det verkar inte klokt just nu i alla fall. Det finns ingen logik eller helhetsbild. Svensson påpekar att man kan ladda ner böcker från bibliotek idag. Ska man också avkräva skadestånd från biblioteken? Eller är det så att det finns en betalningsmodell där som kanske skulle fungera även för andra?

Kulturbloggen kommenterar (hon är inte moderat ;-). Tommy K Johansson kommenterar också.
Begreppen behöver redas ut, vad är vad egentligen när det gäller länkande och ned/uppladdningar. Alla vet inte det. Inte minst visar väl diskussionen om GBgräddglass juridiska fikonspråk på sin sajt detta. Det pågår en livfull diskussion om detta här. Många olika infallsvinklar. Får man länka överhuvudtaget? Ja, snart kan man undra. En kille har krävts på skadestånd av Canal+. Oscar Swartz reder ut turerna kring detta. Satmaran har också synpunkter.

Piratpartisterna Andersdotter och Mattias Bjärnemalm avger sin syn på det hela på millan.

Vi måste få fram en annan typ av upphovsrätt - det här duger inte... Världen forsar fram runtomkring oss, det är inte önskvärt att sitta fast i det gamla. IMHO. Internet är en del av den framtida samhällsutvecklingen och ska snarare uppmuntras än begränsas.

Uppdatering: Läs Mårten Schultz åsikter om rättssamhället. Han har en doktorsexamen i juridik och må betraktas som kompetent i det han skriver. Ord och inga visor kan man säga.Aftonbladet SvD SvD SvD SvD Expressen

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

14 kommentarer:

Juristen sa...

Bra skrivet, men du lider trots allt av ett visst trovärdighetsproblem eftersom du alltjämt bekänner tillhörighet till det parti som avskaffade demokratin.

Jag har själv varit Moderat i hela mitt liv, men sannolikt aldrig mer. Moderater som talar om demokratiska fri- och rättigheter känns mest som det gamla "Good cop/Bad cop-tricket". Några få "goda" Moderater ger legitimitet åt resten av partiet som inte delar frihetstänkandet.

Nu menar jag inte att det nödvändigtvis är på detta sättet, men känslan finns där ändå.

Mary X Jensen sa...

Jag vill ju jobba inom moderaterna för förändring. Jag tror på att det är där man till slut kan få något att hända och då blir det ändring. Som det ser ut idag.

För övrigt finns det inget annat parti heller som egentligen står för integritetsfrågorna, utom Piratpartiet förstås. Jag sympatiserar med dem i just denna fråga, men sen finns det så många andra frågor som är viktiga.

Man kan tycka att det finns trovärdighetsproblem om man vill. Själv kallar jag det mod att stå kvar och kämpa i motvinden. JAg delar mina åsikter med många moderater, jag vet det.

Staffan Strömbäck sa...

Här är en till moderat som vill att moderaterna ska stå upp för individens frihet och personlig integritet.

Många moderater kommer ihåg Gösta Bohman och hans tydliga ställningstagande mot staten och för individen. Fortfarande under den förra borgerliga regeringen hade moderaterna lätt att hitta rätt i frågor om personlig integritet.

Vad som händer nu, hoppas och tror jag, är en tillfällig felnavigering. Snart är vi på rätt kurs igen.

Johan Y sa...

Själv har jag svängt mellan moderaterna och KD och tycker det är bra att det finns de som försöker förändra partierna från insidan.

Dock tycker jag att man ska tala mindre om fildelning och mer om det paradigmskifte det faktiskt skulle innebära att förändra synen på information och kunskap.

Det intressantaste i debatten är inte egentligen några cd-skivor på mp3, det är snarare att MIT och andra stora universitet har börjat lägga ut sina kurser gratis på nätet.

Jag följde för ett tag sen en intressant kurs på 40 föreläsningar av den mest välrenommerade professorn i mitt gebit när han höll den på Berkley, gratis på internet.

Det är framsteg när det gäller fil- och informationsdelning.

Mary X Jensen sa...

Johan - om du har läst min blogg så kanske du sett att det är precis det jag tycker också. Dels handlar det om personlig integritet, men det har fastnat i fildelning på något konstigt sätt.

Jag har skrivit massor om utbildning, utveckling och pedagogik här. Min akadameiska grund finns i pedagogik/beteendevetenskap och IT-

Bibliotekarien sa...

Från biblioteken kan man ladda ner e-böcker som sedan raderas så fort lånetiden går ut. Och självklart betalar biblioteken för detta. Rätt mycket faktiskt. Ljudböckerna man lånar brukar vara strömmade och inte nedladdningsbara. Även författare och översättare får ersättning för att deras böcker lånas på biblioteken, vilket inte många tycks känna till.

Mary X Jensen sa...

Bibliotekarien - tack det där var ny kunskap för mig. Hade någon liten aning om att biblioteken betalade men inte hur det gick till.

Det är verklgien en djungel därute. Tänk om man ändå kunde reda ut den innan man bestämmer sig för metod.

Anonym sa...

Nonnullus Habenae quisnam sceptrum hodie mos sino cras pro illic ignarus.

Civis

LeoB sa...

Mary, det stora problemet gäller väl synen på äganderätten, vad den egentligen ska innebära. Som det diskuteras nu gäller det främst äganderätt mot personlig integritet, men som jag påpekat ett par gånger under diskussionerna här och på andra stället så går det egenligen mycket längre. Det gäller - och det är ingen överdrift fast jag inte har lust att ge konkreta exempel just nu - även liv och död, rättigheten till information som rör vår hälsa. IP (intellectual property) finns nämligen med i bakgrunden. Rätten att sprida information som kan äventyra affärsintressen. Det handlar alltså inte om att sprida felaktig information, inte om rätten ljuga. I alla fall inte för den svagare parten. (Den med mer makt och pengar har i praktiken rätt att ljuga som det nu ser ut. Ja, faktiskt även konkret, när jag tänker på vad som är på gång.)

Som du säkert förstår (du brukar inte så ofta svara på det jag skriver) så är jag inte moderat. Jag hoppas ändå att ni moderater tar ert förnuft till fånga och börja diskutera själva grundfrågan på allvar: Vad ska äganderätten egentligen innebära? Vad är personlig äganderätt? Hur skiljer sig den från äganderätt för juridiska personer?

Jag tror att skiljelinjen mellan höger och vänster i politiken går just där. Och att detta är själva kärnfrågan (som just nu kommer upp till ytan igen under namnet "IPRED"). Just därför är den svår. Men också nödvändig att diskutera (om vi nu tror att politik har någon mening).

Mary X Jensen sa...

Leo B - brukar jag inte svara på det du skriver? Oj då. det finns ingen baktanke med det är nog mest en slump. Så förlåt.

Jag håller helt med dig om det du säger. Jag strider mest för den personliga integriteten och tycker inte att man kan hantera den hur som helst. Äganderätten är förstås viktig men den får int egå före här.

Att det hela mest handlar om fildelning är ganska sorgligt. Fokus har stannat där från en sak som är så mycket viktigare.

Man ska förstås värna om upphovsrätten, men det måste diskuteras om den är relevant i sin nuvarande form.

Nej jag ser framför mig när uppgifter om oss enskild akommer på villovägar, eller än värre tolkas av tredje person och blir fel. Dessutom så är inte IP-nummer den bästa identifieraren heller.

Det måste till mer kunskap på alla håll helt enkelt.

Magnus Carlbring sa...

"bara för att det finns några som sysslar med illegal fildelning"

Kom igen.

Några.

Not.

Ett av piraternas argument har ju hela tiden varit att det är något som "alla" (inte jag!) gör och att det är för att "alla" (inte jag!) gör det som man måste få göra det. Jag fattar inte den där logiken, fortfarande. Om alla kör för fort (inte jag! jag kör inte alls), ska det därför vara tillåtet?

I övrigt är det utmärkt att den som laddar upp och ned ljudböcker storskaligt åker dit. Maken till oförskämdhet har man inte varit med om. Jo, det har man ju.

Anonym sa...

Var står Ask politiskt? Vad har hon för idéer som hon utgår ifrån? Det är lite flummigt ibland när det gäller moderaternas politiska tillhörigheter. Vissa är uttalade Smith-liberaler, men alla är det inte. Vad är Ask? Såsom hon agerar är hon ju Anarkokapitalist.
Men en anarkokapitalist är ju faktiskt emot det demokratiska samhället och då borde hon ha varit registrerad av säpo (som om dom någonsin skulle registrera något annat än frihetliga folkpartister och vänstermänniskor).

Jag tror att en del moderater i regeringen behöver gå en grundkurs i den moderata ideologin.
Hur det är att vara moderat och det moderata tankesättet och inte anamma Björklunds Batongfrihet där Badlands Hyena ibland verkar användas som manual.
/Daniel A.

Mary X Jensen sa...

Embryo - vi är ganska många som int ehar anledning att blii nblandade i ifpis jakt på fildelare. de sitter ju och skannar av nätet. vidrigt ;-)

Dessutom skulle det aldrig falla mig in att ladda ner en ljudbok - jag läser fortare än jag lyssnar.

Magnus Carlbring sa...

Men: vi har blivit stoppade i poliskontroller och dom har kollat att ungarna sitter rätt i baksätet och att föraren inte har druckit.

Är det fel att på det viset scanna av vägnätet?

Även om det är en viss kränkning av den personliga integriteten att en snut sticker in huvudet i din bil? (Men trafikpoliser är väldigt trevliga.)

(Nej jag tycker inte heller att det här är en optimal situation. Men vad ska man göra när folk inte begriper hur illa dom beter sej på nätet. Ladda upp ljudböcker. Jag kan FORTFARANDE inte begripa hur man kan vara så mean, så snål, så illvillig, så gemen, så orättvis, så destruktiv, så ... ja ja ja.)

Det här är ju ett fungerande land. Hyggligt. Vi lever i en cool demokrati där man kan/måste/bör lita på myndigheterna (men givetvis med vaksam blick!). Men man kan inte lita på dom medborgare som beter sej sisådär sådär mot varandra.

Tyvärr.

Jag skulle aldrig ladda ned någon annans jobb och titta på det lyssna på det läsa på det utan att skämmas.

Men det är kanske det man/dom gör. Det kanske är därför man har reagerat så ilsket, ibland.

Nätet ska vara en glad - och glassig - plats.