lördag 27 juni 2009

MinaModerataKarameller finns också i Almedalen...

Många är de bloggare som kommer att finnas i Almedalen den kommande veckan. DN har en del av listan. Vi är dock många fler. Ska bli kul det här.

Vi som är vana och ihärdiga bloggare upplevde en hel del nya fenomen under EU-valet. För egen del gjorde jag via twitter Gudrun Schymans bekantskap. Vem trodde att jag som moderat skulle utbyta trädgårdstips med henne? Hon är väldigt trevlig och sympatisk person. En annan som också har en otrolig närvaro och visar och bjuder på sin personlighet är förstås piratpartiets Rick Falkvinge. Det är väldigt uppfriskande och bra att de sociala medierna fungerar så positivt att det blir möjligt att föra samtal över partigränserna. Alla vill gott på sitt eget sätt, det märker man när man börjar tala med varandra. Att vara personlig men inte privat är nog hemligheten för de flesta av oss. Men vi har olika gränser för det.

Utöver att socialisera med både bloggare och andra mysiga personer, skapa nya kontakter och återupptäcka gamla så är jag särskilt intresserad av det seminarium som Microsoft kommer att hålla kring följande intressanta ämne. Hur kan ett modernt synsätt på IT och datorer skapa förutsättningar för livslångt lärande, öka effektiviteten i skolan samt höja statusen och minska arbetsbelastningen på lärarna?

Som kanske bekant är pedagogiken min akademiska grund och hur vi använder IT överhuvudtaget en av de riktigt stora utmaningarna framöver. Jag har sedan tidigt 80-tal befunnit mig i dessa gränstrakter på olika sätt. Microsoft har bjudit in Bruce Dixon från Anytime Anywhere Learning så det kan bli riktigt spännande det här. Det är oerhört viktigt att vi kommer vidare i skolfrågorna så att pedagogik, nya individbaserade sätt att lära. Det är oroväckande om skolpolitiken bara fatsnar i ordning och reda diskussionen. MEn orsak och verkan behöver också in i ett sammanhang här. Här kommer att diskuteras lärarutbildningens roll och inte minst kring hur den kan utvecklas med hjälp av IT. Seminariet hålls på Gotlands Museum. Torsdagen den 2 juli mellan 8.30-11.30. Det bör bli en inspirerande höjdare.

Intressant är att fundera idag kring hur skola och lärande ska se ut. Kanske inte alls som idag. Klassrum blir onödig, vi möts online och i verkliga världen också förstås.
Universitetsföreläsningar ligger redan idag på Youtube. Här finns en tvåtimmars föreläsning om Introduction to Copyright Law till exempel. I Sverige har vi inte kommit lika långt alls. Här vill vi helst förbjuda den typen av initiativ. Att anpassas skolan utifrån ett individperspektiv är viktigt, blir kanske lite dyrare i initialläget, men kommer säkerligen att löna sig på sikt.

Hoppsan det blev en utvikning, men jag ville bara tala om att här ska bloggas - på plats i år. I Almedalen.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vara personlig men inte privat?

Visst kan det vara angenämt att möta en socialt kompetent människa, men är det inte den renhåriga/e som har modet att vara privat och uppriktig?

Mary X Jensen sa...

Renhårig ska man väl alltid vara. Vad jag menar med attvara privat är att vara allt för öppen med privata saker som kan skada en själv eller andra. Det är ändå helt onödigt.

Lite intergitet är alltid bra.

Anonym sa...

Dina svar är koncisa.

Detta fick mig att inse vad jag verkligen saknar i politiken - uppriktighet, transparens och en äkta vilja att låta väljare förstå hur man resonerar, vilka avvägande man gör och varför. Såvida huvudparten av ditt partis väljare inte består av Svensk Damtidningsläsare blir du förhoppningvis invald.
Moderater som inte personifierar de tre E´en - Egoism (t.e.x. egenval på andras bekostnad vilket Corazza Bildt vädjade till när hon vill skaffa sig en EU-parlamentsplats ) Ekonomiska modeteorier och Enfald är en bristvara! :-)
Jag kommer förmodligen att fortsätta att basha vissa moderater (moderater bashar socialdemokrater mer urskillningslöst), men vill egentligen bara passa på att nämna att jag finner det mycket stort och mycket roligt att du kandiderar!

Lycka till!

Mary X Jensen sa...

Tack Hilary2. Nu gjorde du mig riktigt glad.

Jag vill satsa på att vara en inspirerande politiker som lyssnar på och lever med andra. Den instrumentella synen behövs också, men den behöver inte i alla sammanhang ha företräde.

hillary2 sa...

Den instrumentella = den förhärskande "manliga" synen?
Komplement till denna syn är kanske klarsyn, sunt förnuft och överslagsberäkningar. Det senare är något som de flesta människor sysslar med dagligdags.
Låt dem inte (you know who) sänka dig. Numera står t.o.m. Kadaffi på kvinnornas sida :-) Låt dem (you know who) tydliggöra varenda siffra de skriver (ofta främst för att få bokslutet att gå ihop och uppnå s.k."ansvarsfrihet" dvs acceptans hos det egna könet). Vi kvinnor bidrager med vårt oavlönade och avlönade arbete till tillväxten, men vi har av olika skäl obetydligt inflytande över hur den eller annan ekonomi används. Personligen vill jag gärna lära mig den instrumentella synen - inte för att det hågar mig, utan för att förstå hur de (you know who) tänker.

Glad Sommar önskar
Hilary :-)

Dennis Nilsson sa...

"Intressant är att fundera idag kring hur skola och lärande ska se ut."

Ex-vis finns MVgroup.org som är dedikerad till "education i P2P".
http://www.mvgroup.org/

Många föräldrar och lärare hittar många bra dokumentärer inom utbildning inom alla områden, som barnen/ungdomarna kan titta på.

En förälder skrev att hans ungdomar, som var i tonåren, har fått en helt annan syn på sig själva och omvärlden, efter att ha utbildat sig själva, på detta sätt.

Etabliessamenget anser att Internet/P2P är farligt för att det skapar kunniga och engagerade medborgare, som kan ställa krav.

Som makthavare och beslutsfattare är det jobbigt med en "fårhjord" som ställer krav, och har synpunkter på de beslut man fattar.