Nu när valet är avklarat finns det tid för lite reflektion och eftertanke. Jag känner en viss glädje äver att Piratpartiet fick sitt mandat i alla fall. Inte minst för att jag hoppas att frågorna kring personlig integritet även på internet nu kommer upp på banan på allvar. Att de etablerade partierna verkligen tar tag i frågan och vidgar sin syn så att den inte fastnar i unga väljare som bara vill fildela upphovsrättsskyddat material gratis. Det är inte bara så, även om det också är en aspekt. Viktigare är dock att gemene man inte ska behöva bli inblandad i underhållningsindustrins oförmåga att anpassa sig till modern teknik och moderna distributionsformer. De har inte gjort sitt jobb helt enkelt. Klart att upphovsmän ska ha betalt för sina alster, men även detta behöver ses över och moderniseras. Finns väl ingenting som säger att det måste fortsätta vara likadant som förr. Å andra sidan så kommer det alternativ nu i rask takt och det hade det gjort utan den där lagen.
Nåväl de politiska kampanjerna då. Jag brukar hävda att politik är en åsikts- och framförallt en förtroendebransch. Den går inte att instrumentalisera. De som gör det förlorar alltid på något sätt. Man kan väl ta Marit Paulsen som exempel på det - hon har hittills fått 38573 (64305! klockan 12:23, 71155 klockan 14.00) personröster! Hon fick ta utrymme i ensamt majestät, man lyssnar på henne. Hon har en egen politisk röst. Det är såna politiker vi väljare vill ha. Alf Svensson har fått drygt 10000 personröster trots att vi knappt sett till honom i valrörelsen. Han finns där och han är trovärdig. Spännande. Lite "age before beuty" kanske man kan säga. Då jag själv passerat 50-strecket så uppskattar jag särskilt detta och ser en ljusning för oss bortglömda med den erfarenhet som också behövs. Man kan alltid hoppas. "Det är individernas personlighet, kunnande, energi och engagemang som avgör, inte deras ålder enligt kalendern." säger Dick Erixon. Eller som Platon sa (ungefär) - det är först efter 50 års ålder man är danat att inträda i statens högre ämbeten.
På moderaternas lista så klättrar Anna Maria Corazza Bildt upp och blir förmodligen andra namn. Provvalsresultatet gav henne en hög placering. Partiets strateger flyttade ner henne och det visade sig vara emot väljarnas önskan. Anna Maria tog upp fighten och vann den. Bra jobbat och en anledning till viss eftertanke hos andra. Man kan inte manipulera med hjälpa av strategiska förändringar mot omgivningens vilja. Publiken ska aldrig underskattas.
En sak jag reagerade över var att våra m-kandidater kom i andra hand sista veckan och fram kom ministrararna, inget fel på dem i sig men det är ju inte de som ska sitta i EU-parlamentet. Det blev lite konstigt faktiskt. Och dessutom väldigt instrumentellt. Marit, Alf, Gunnar och Anna Maria CB blev uppmärksammade för att de gav av sin personlighet, sånt gillar väljarna.
Förvisso är det bra och viktigt med finanser i balans och så vidare men för människor i allmänhet är det vardagsfrågorna som berör och som också avgör var man lägger sin röst. Det är sånt man hör när man pratar med andra och lyssnar på vad de säger. Det handlar om miljön, det handlar om vardagspraktiska saker som påverkar oss i det närliggande. Det verkar som om politiker har lätt att glömma det. Makrofrågor är naturligtvis viktiga men det är på mikronivå vi lever vårt liv.
Nu måste vi ta Piratpartiets fråga på allvar, miljöpartiets likaså och dessutom fundera kring varför det gick så bra med Marit Paulsen och Alf Svensson. Jag tror att det är så att enskilda politiker i egenskap av sina personlighet kan göra skillnad. Därför är det viktigt att släppa fram dem och mer betrakta dem som de tillgångar de är för ett parti istället för att fundera kring om "rätt" person får uppmärksamheten eller inte. "M hade kanske gjort ett bättre val om frihandelskämpar som Hökmark och Fjellner hade fått prata fritt ur hjärtat i stället för att följa en strategi fastlagd på partihögkvarteret i Stockholm." menar Corren.
Ta ett tag med det som skapar inspiration i politiken - vardagsfrågor. Tänka efter ordentligt som Peter J skriver i Kvällsposten. Förnekelse är inte bra menar han. Dick Erixon har gjort en ordentlig och läsvärd genomlysning av hur olika medier analyserat valet. Johnny Munkhammar kommenterar också valet.
Tänk så här - Shit pommes frites - det gick inte så bra det här. Nu får vi bryta ihop och ta nya tag inför nästa val och då ska detta inte upprepas, vi lyssnar på väljarna och bryr oss om det vi hör, tar deras frågor på allvar och konstruerar inte egna eller hittar på massa ord som blir utvattnade med tiden. Säger någon ansvarsfull, ansvar, ansvarstagande igen som kommer jag att skrika. Högt. OK.
Läs även andra bloggares åsikter om politik, eu-valet, EU, moderaterna, piratpartiet, valanalys
8 kommentarer:
Reinfeldt grundade PP!
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3035253.svd
Faktiskt så stämmer det, inte bokstavligt talat naturligtvis. Men Alliansens och främst Reinfeldts iver att införa ett övervakningssamhälle är i särklass den största orsaken till Piratpartiets existens. Men man får inte glömma att Bodström är en lika stor bov i sammanhanget.
Sedan Alliansen tillträdde har allt blivit sämre. Littorin kan tala i tungor om "skitår" så mycket han vill. Men sanningen är att Reinfeldt och hans anhang har sålt sig till amerikanska intressen. Lägg därtill att deras "sparka-på-de-svagaste"-politik kommer att straffas hårt nästa val.
Man kan inte dra några som helst slutsatser av EU valet. Folk teströstar och chansar. Men nästa val är annorlunda.
Alliansen ska ut. Med arslet före. Hej då Reinfeldt, hej då Littorin, hej då Schlingmann. Ni förtjänar ett ordentligt med kok stryk för vad ni gjort med Sverige.
Kändes det skönt? Att få kräka ur sig allt detta. Jag tror att du tillskriber politkerna för stort inflytande över eländet faktiskt. Det finns ganska många externa faktorer.
Mary:
Vilka "externa faktorer" har tvingat fram FRA, IPRED och försäkringskassans hetsjakt på sjuka?
Jag förstår att Alliansen (liksom du) kommer att skylla på just "externa faktorer" inför valet. Men jag tror absolut att folk i allmänhet kommer att genomskåda dessa taskiga bortförklaringar. Några kommer ju dock gå på den bluffen. Men majoriteten kommer att komma ihåg vilka som införde de punkter jag räknade upp i början.
Jag tror också många har sett att Reinfeldt är minst en lika stor bov, buse och mobbare med storhetsvansinne som Göran Persson en gång var som statsminister. Minns bara när Karl Sigfrid (M) tänkte rösta nej till FRA. Det är den största politiska skandalen på många årtionden, men har effektivt tystats ned av Moderatmobben med Reinfeldt i spetsen med rena nazi metoder. Ingen vågar ju "tjalla" efter vad Karl Sigfrid fick utstå på de där gruppmötena.
Fast du kanske naivt tror det berodde på andra "externa faktorer" att Sigfrid aldrig röstade om FRA också?
Jag pratade om finanskrisen som extern faktor. Vad gäller FRA, ipred mm så vet alla som läser den här bloggen vad jag tycker om det. INTE.
Personligen så ser jag början på en stor generationsklyfta.
De äldre generationerna har valt parti efter hur de känt för en enskild persons utstrålning. Alf Svensson, Marit Paulsson och naturligtvis Gunnar Hökmark. Argumenten har varit i stil med Alf ser så snäll ut, Marit är en trygg kärring(obs. den goda sorten) och Gunnar har erfarenhet och är född samma år som jag(nu retas jag. jag vet :-) )
Analysen över vilka frågor personen har drivit / kommer att driva. ideologisk förankring sant trovärdighet saknas i de flesta fall helt.
Den yngre generationen har många gånger helt struntat i delegaternas ålder, religion, sexuella läggning, längd, vikt, ögonfärg och övriga persoliga attribut. Här är det frågorna som är det viktigaste. Vem representerar bäst mina åsikter? Hur stor är trovädighetern i det han säger och hur stor chans har personen att få ett resultat i Bryssel?
Personligen ser jag den här klyftan som djupt tragiskt och inte till den äldre generationens fördel. Men man är ju som bekant inte äldre än man känner sig.
Klart att upphovsmän ska ha betalt för sina alster?
Förutom om ingen vill köpa dem, då.
nu när sista affischen är nedtagen så är det dax att vila... något man normalt sett inte brukar göra under valrörelser som aktiv, i den mån man kanske borde alltid.
Dock brukar ett viss tomrum uppstå... som går att åtgärda till nästa val 2010, som vi ska vinna igen.
Jerker du vet att jag när det gäller internet är mer ung och liberal i själen än de flesta ;-)
Tro nu intett jag lagt ned mitt engagemang emot diverse lagar. Men jag ser ju att Gunnar kan var en av dem som kan göra skilland här. Som sagt tidigare när det komemr till Riksdagsvalet så får vi se hur det blir. Där har jag int eutlovat någon lojalitet om det inte blir en ändring som jag kan acceptera.
Aewheros - vill ingen köpa så blir de utan stålar.
Skicka en kommentar