lördag 18 juli 2009

Allt som går att göras med datorer...

Ingen skulle kunna komma in i mitt hem och städa undan böcker i bokhyllan. Det skulle vara hemfridsbrott, eller hur? När bokhyllan är digital finns möjligheten och Amazon utnyttjade den och vittjade sina kunders digitala bokhyllor på litteratur som de redan köpt. Förvisso fick kunderna pengar tillbaka, men ändå. Känslan av att någon annan bestämmer över det du betalat för och tar det ifrån dig är obehaglig. Vem äger boken, vem äger innehållet i datafilen? Du har betalt för båda. Vem är tjuv här?

Det är New York Times som uppmärksammar oss på att Amazon dragit tillbaka redan sålda exemplar av George Orwells böcker. Folk blir förbannade och skriver om detta, självklart.

Detta är ännu ett exempel på att våra datorer och vårt digitala liv måste skyddas från intrång av utomstående, det gäller såväl särintressen som statlig intervention. Vi talar mycket om vådan av att avlyssna alla i stället för att jaga specifikt efter den som begår dumheter. Det enda tecknet på brottslighet är inte onlineverksamhet, då tar man nog för lätt på det hela. Det handlar mer om traditionellt polisarbete som naturligtvis också måste kunna ske i den digitala världen, det är självklart, men inte utan brottsmisstanke. Som det känns idag kan man anses skyldig innan man blir fälld. Det är en obehaglig utveckling och handlar mer om att använda möjligheter för att man kan än för att det är bra att göra det om man ser till det större perspektivet.

Man kan verkligen fundera över ordningen, är det en licens när man köper en onlineprodukt som när som helst kan hämtas av tillhandahållaren. Är det äganderätt när man köper en fysisk produkt. Det finns mycket att fundera kring här. Nicklas Lundblad utvecklar tankar kring detta på sin blogg.

Men att någon utomstående bara går in i datorn och plockar bort sådant de inte tycker är lämpligt är helt otroligt obehagligt. Det visar bara på att det finns alla anledning att se över hur det kan gå till och hur det inte får gå till. Tänk om någon gick in i ditt hem och spanade på dina grejor och sen tog bort det som inte ansågs vara lämpligt? Hur skulle man känna sig då? det vore hemskt.

Scaber Nestor menar att ett köp är ett köp och att detta nu är ett exempel från USA. Men att det är nog så allmängiltigt, för möjligheterna finns även här. Bloggen Bent undrar hur de tänkte där på Amazon. Copy me happy har samma funderingar. Bloggtidningen påpekar att boken 1984 finns för gratis nedladdning i Canada, Australien och Rysslan ty där har upphovsrätten gått ut. Märklig ordning. eller hur?

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

David sa...

Amazon bör väl betraktas som internationellt. Jag köper filmer och böcker därifrån, både den brittiska och den amerikanska sidan. Ibland så vill jag liksom bara ha den perfekta utgåvan. Som exempel, när Buffy the vampire slayer kom i komplett box så beskar man bilden till 16:9 i de europeiska och australienska utgåvorna. Så då fick det bli den amerikanska utgåvan som lät serien vara i originalformat. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om många svenskar köper e-böcker via amerikanska Amazon, leveranstiden och fraktkostnad är ju ändå lika med noll.

(Jag har aldrig köpt en e-bok dock, min förkärlek till dött-träd-formatet är nog min enda konservativa sida... Men trots att jag är konstnär så tycker jag att heltäckande bokhyllor smockfulla med böcker är långt vackrare än en vägg med tavlor.)

Anonym sa...

Ganska egendomligt att så många verkar vara upprörda över detta när de i nästa andemening påstår att allt på nätet ska vara gratis och kunna brukas som det behagar !!!?.

NetRunner

Mary X Jensen sa...

Anonyma Net Runner - det är bara de som inte lyssnar som hör ordet gratis. Det är inte vad det handlar om men är förstås det enkla tricket om man inte vill försöka förstå.

I det här fallet hade man ju faktiskt betalat dessutom.