måndag 13 juli 2009

Det finns en stor skillnad mellan Google och statlig övervakning...

Varför ska man vara rädd för statlig övervakning när Google och Facebook ändå vet allt om oss ändå. En artikel skriven av författaren Stefan Lindberg i DN har fått igång diskussionerna rejält och många vinklar dryftas.

Att Google till och med kan vara farligare än FRA-lagens medgivande till statlig kontroll av vårt digitala liv funderar Andreas Ekström kring. Han menar att allting om oss finns redan där och är möjligt att hantera och de som säger att man kan välja bort Google lurar sig själva. Många intressanta kommentarer finns på Andreas blogg - kolla dem. Självklart kan och ska man fundera kring Googles kontroll av de digitala avtryck vi lämnar på internet och hur den informationen kan användas. Likaså allt som finns på Facebook. Att informationen också kan lämnas ut/säljas till andra aktörer är förstås också oroande. Det skulle då vara ett argument för att det är mindre obehagligt att staten övervakar oss.

Men där finns en stor skillnad. För den tolkning som staten gör har ALLTID tolkningsföreträde. Det blir allvar och på riktigt då. Man kan inte tacka nej till statens övervakning, men man kan välja bort att vara med på Facebook och trots allt så väljer man själv vad man vill delge via nätet. Det är en större medvetenhet om vad som är vad som behövs.

Läs också Simon Sundéns insiktsfulla analys av Stefan Lindbergs artikel.

Om Google säljs - ja, då vet man aldrig förstås.

(intressant)

Andra som bloggat om detta är: Isobel, my markup, den hälsosamme ekonomisten, Jan Nilsson,

1 kommentar:

Zac sa...

Sitter de verkligen och jämför ett kundavtal mellan en kund och dess leverantör med en massavlyssning av hela befolkningen?
Jag skäms... ;o)


//Zac