Kanske att det är så att man inte ska ta alla dessa opinionsundersäkningar på allvar men likt förbaskat så går analyshjärnan igång direkt hos många av oss. Den senaste visar att både SD och Piratpartiet har möjlighet att komma in i riksdagen 2010 och att det går sämre för C och KD. Man kan tycka vad man vill om det.
Personligen vill jag att alliansen ska hålla i sig och att moderaterna ska fortsätta vara störst. Men nog finns det ett och annat frågetecken. Den kommande valrörelsen kommer att bli spännande och inget är givet. Vilket det iofs nästan aldrig är i politiken. Via Farmor Gun hittar jag en fundering från Norrtelje Tidnings politiska redaktör om huruvida det är bra att C och Fp slår sina påsar ihop för att bli större exempelvis. Erfors på Expressen har också haft tankar åt det hållet. Man vet aldrig hur det kan gå. Det blir spännande inför nästa val den saken är klar och Kent Persson tror att PP-frågan kommer att leva kvar. Det tror jag också. Och min önskan är att moderaterna tar tag i frågan om internet och integritet innan valet för att stärka upp sina chanser framöver. Det kommer att bli rafflande ändå. För alla partier.
När man läser Johan Westerholm och Anders Widéns bloggar idag kring FRA-lagens tillkomst så kan man undra om det inte är dags att börja uppskatta väljarkåren efter sin kompetens. De är inte nådiga mot något parti. Att agera som om andra utanför den egna kretsen inte vet något alls blir mest fånigt. Att vänskapliga länder samverkar med varandra och byter information känns väl ändå ganska naturligt, men att utbyta personinformation om medborgare är vanskligt inte minst mot bakgrund av att den tolkas och värderas olika beroende på vilken kultur man ugtå ifrån. Varje land har sina lagar och att vara homosexuell i Iran betyder i princip dödsstraff. Läskigt. Det var inte avtalen med USA som användes som argument för genomförande av lagen som för att blidka omgivningen kompromissades fram med många tillägg. Ändå verkar det som om dert var där skon klämde. I alla fall så som jag ser det - rätta mig gärna om jag har fel.
Att integritetsfrågorna fått stort utrymme det senaste åren beror just på att internet finns och att det blivit lättare än någonsin att samköra uppgifter ur olika databaser och genom avlyssning. Många är frågorna som behöver diskuteras kring detta och då inte bara ur särintressen som underhållningsindustrins. Övervakningssamhället som sådant diskuteras inte bara i Sverige utan det sker i hela världen. Bruce Schneier är ständigt aktuell och värdefull att följa i dessa frågor.
Många vill att moderaterna ska förlora nästa val, det vill inte jag. Men däremot lever hoppet om att internetintegriteten får ett större utrymme, att vi återgår just i den frågan till Gösta Bohmans tankar och idéer kring en värld där staten inte lägger sig i enskildas liv hur som helst. Dessa tankar är fullt kombinerbara med andra moderna idéer kring moderaternas politik. Att underskatta omgivningen kan stå oss dyrt. Tyvärr. Här har även centern och folkpartiet en läxa att göra. Erik Hultin utvecklar sina tankar kring detta på sin blogg.
(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, oinionsmätningar, alliansen, united minds, moderaterna
(SvD)
7 kommentarer:
Tyvärr (eller jag är V-sympatisör sedan barnsben, så för mig är det kanske inte så tyvärr; för dig är det och det respekterar jag) så håller jag inte med dig. "Alliansen" har blajat ner sig å det värsta. Jag känner mig förbanne mig nedsmutsad efter att ha vuxit upp med högerspöken som kladdat "frihets"-appeller på mig (jag skrev i skoltidningen så jag var offentlig s a s, och? Vad för gott gjorde de någonsin? Vi startade elevcaféer medan de körde MSU-propaganda och ville driva solans elevråd som en bankstyrelse, eller Nordkorea. Kräks!)... Särskilt C som har prostituerat sig för "regeringsdugligheten" och det syns i senaste opinionsundersökningen. Ja, V kommer dessvärre att åka dit på samma sak efter nästa val (dålig taktik eller hur) och jag vet att V har förlorat röster till pp de också (bl a min i EU-valet; inte i riksdagsvalet) men V, mp, och pp står på din sida i de viktiga frågorna. Vem FAN bryr sig om *lite* lägre skatter i ljuset av FRA, IPRED, datalagring, Stocholmsprogrammet, osv osv..? - och *tro* mig, jag är extrem höginkomsttagare, och i integritetsfrågor extrem-"liberal".
Jag gillar iaf din blogg och hoppas du fortsätter oförtrutet!
mvh, och peace,
/Pastorn
Jag är den envisa typen...
Undrar när jag bytte namn. ;-)
Hoppsan Erik - Förlåt. Jag har ändrat.
Hur kan man då påstå sig värna om detta folk som i en katastrofal arbetslöshet , utanförskap , ekonomisk misär , övervakning av den enskilde medborgaren mm som har ökat markant sedan denna Alliansregering tog över ändå mot allt sunt förnuft påstå att man stöttar denna regering.
Är du redan så köpt i denna kampen mot orättvisorna så du nu gör sorti och ansluter dig till det som borde bekämpas !?.
Du har gjort ditt val och det lär nog många läsare också göra.För min del är det slutskrivet på en webbsida som man förmodligen kan lita lika lite på i framtiden som denna sittande regering.Tack för ordet.
Anonym - varför skriver du anonymt? När man har så starka synpunkter borde man kunna stå för dem öppet. I lågkonjunkturer ´är det alltid trist oavsett regeringsalternativ.
Jsg tycker det jag tycker och det har inte förändrats på senare tid. Och jag står för det. Så därför kämpar jag för mina ståndpunkter fram tills de avgörs.
Envis? Det är jag med. :-D Måtte vi få genomslag!
Peace,
/The Rev.
Skicka en kommentar