lördag 29 augusti 2009

Cristina Husmark Pehrsson bryr sig - tro inget annat..

Uppdatering: Det skrivs mest om de som fastnar mellan stolarna och allt elände kring detta så jag tänker här berätta en annan historia. En ung kvinna runt 30 blev plötsligt sjuk på jobbet, hon är undersköterska. Föll bara ihop åkte till doktorn och röntgades och undersöktes på alla ledder. Det var något konstigt med lungorna men ingen visste vad. Hon blev mer och mer svag. Blev sjukskriven och undersökningarna fortsatte. Hon passerade strecket och höll på att bli utförsäkrad. Livet var verkligen pest. Men precis på sluttampen så kom en läkare fram till att besvären berodde på hennes P-piller. Hon slutade med dem och så blev hon pigg och alert igen. Det är en sagohistoria och den är sann. Vad hade hänt tidigare, då hade hon kanske fortsatt vara sjuk och kanske rent av sjukpensionär redan i 30-årsåldern.

Det bekymrar mig dock att många inte tycks uppleva att de får den hjälp de ska ha rätt till. För alla som kan ha minsta arbetsförmåga bör få utnyttja den. Det finns få saker som gör att man mår dåligt som understimulans. Sen att sjuka ska få hjälp är självklart. Synd att de ansvariga genomförandeorganisationerna inte mäktar med att få till det här.

37 kommentarer:

FDRESURSARE sa...

Vart ända ord är LÖGN...det pågår UTRENSNING!

FINNS ingen REHABILITERINGSKJEDA!

Fint att säga så..att folket var bortglömda tidigare...LÖGN förbannade LÖGN!

Allt går ut på att RENSA ,så att folk ska köpa PRIVATA försäkringar!

Bara det att de som är sjuka idag FÅR ALDRIG köpa en....!

De kommer heller inte ut på arbetsmarknaden!

Idag får man gå till socialen med ett läkar intyg på att man är sjuk och inte kan jobba, så även till AF...FÖR MAN KAN INTE SKRIVA I SITT cv ATT MAN ÄR 100% ARBETSFRISK!

Sluta propagera för att allt är HUMANT och går rätt till...för det gör det inte!
Folk UTFÖRSÄKRAS och ingen BRUR sig!

Ingen plan för hur allt ska bli/vara...INGEN att tala med överhuvudtaget!

Tidigare fick man samtal med både hanläggare och läkare samtidigt...men när man har kommit så långt att det inte går att jobba...ja då kastas man ut i skiten!

Sluta ljug...SE FELEN I SYSTEMET ISTÄLLET...ERKÄNN att SYSTEMET inte FUNGERAR...Gör något istället för att beskylla gamla REGERINGEN...för det är ALLIANSEN som GENOMFÖRT ETT IKKE FÄRDIGT SYSTEM!

oIGENOMTÄNKT RAKT IGENOM!

huga

Anonym sa...

Hejsan

Tänk vad mycket bra hon säger.
Tänk vad synd att inget av det fungerar i verkligheten
Tänk vad praktiskt att frågorna ställs av en - hmmm ja vad då --- journalist - eller av moderaterna betald intervjuvare.

Visst stämmer statistiken - det har blivit avsevärt mycket färre människor som är sjukskrivna, har sjukersättning (förtidspension)

MEN gör bara inte den slutsatsen att det har blivit fler människor som därför blivit frisk och arbetsföra... NEJ NEJ de syns inte längre i statistiken som medlemmar av utanförskapet - faktum är att de ju inte knappt längre syns alls i statistiken.

Betyder det att de inte finns?

Och varför ser vi inte statistik på hur många av alla som inte längre är med i sjukstatistik eller förtidspension som faktiskt tycker att de är friska? Kan det vara så att de inte heller finns.

Och då får vi fråga oss själva.
Om jag blir sjuk, genom olycka eller kanske arbetsskada. När är jag då frisk?
Är det när jag mår bra igen och känner mig frisk? Eller är det när en handläggare på FK (oavsett vad läkaren säger) stämplar ARBETSFÖR i mina handlingar.

För kära läsare så är det idag - den som bestämmer när du är frisk är en handläggare på FK, satt att följa regler men utan krav att t ansvar för din hälsa.

Så om du fortfarande tror att en läkare. eller kanske 2, 3 läkare kommer att bestämma när du är frisk och kan jobba är du numera helt felinformerad.

Så bestäm dig - Vad tycker du?

AnnA

Kajsa Warg sa...

Hej Mary!
Jo, nog tror jag faktiskt att hon bryr sig. Men vi har nog lite olika uppfattning om hur lösningarna bör se ut ;) Och också vad som är möjligt.

Sedan tror jag att det finns - som även tidigare - en stor skillnad på vilja och sedan på hur viljan tillämpas. Hur regler och ideer förs ner i systemet. Fjädern som blev en höna, kan man ju också kalla den processen.

Men jag kan också tycka att det är synd att du också får vissa nästan obehagliga kommentarer. Även om man tycker och tänker olika. :)

Mary sa...

Kajsa Tack!

Politiker drar upp riktlinjer och sätter mål. Sen är det faktiskt upp till myndigheter att följa dem utifrån de resurser som finns. Jag läste tidigare om att FK fått en väldig massa miljoner till rehabilitering som de inte använt!!!
Kan det handla om annat än dålig organisering?

De som skriver som de gör och använder begrepp som utrensning och liknande behöver nog skriva av sig. Jag tar det så.

Kraxpelax sa...

Hon bryr sig nog, men det är inte det som är problemet; problemet är strukturellt i form av ett obönhörligt systemfel som fungerar med grym automatik. där ett stort antal aktörer drivs av kostnadspress, som i sin tur kan motverkas av dem som är kapabla att göra motstånd, vilket ju i sin tur omfördelar trycket till dem som INTE kan det. Med denna systemets onda och självgående mekaniska logik blir det de svagaste som krossas. Så vidrigt är det.

- Peter Ingestad, Solna

Kraxpelax sa...

Ja, beträffande rehabilitering, som en tidigare kommentator drog upp, får man ju granska verkligheten bakom politikernas skönmålande floskler. Den här kvinnan Aftonbladet berättade om, fick bygga en fågelholk som "arbetsträning", vilket varit vettigt om ändamålet var anställning på t ex nåt slags skjyddad fågelholkverkstad inom ramen för en genomtänkt och samordnad satsninge, men i själva verket var dert ju bara helt på måfå i det blå, och sen får hon väl ta sin fågelholk och försöka söka vad jobb som helst jobb med fågelholken som merit, vad fan är det för något?

För det första är det Inkompetens.

För det andra är det Förnedring.

För det tredje är det Cynism.

För det fjärde är det Rena rama larvet.

Det är fullständigt avskyvärt!

- Peyer Ingestad, Solna

Mary sa...

Bygga fågelholk är ju ren trams i sammanhanget.

Och visst är det mycket som blir fel här och man kan undra varför.

Det finns goda exempel låt oss leta efter dem och ta efter.

Ingela sa...

Om Christina Husmark bryr sig så är hon inkompetent, för oj, så fel allt blivit. Vet inte vad som är värst - att ha inkompetent folk på en så viktig post eller folk som inte bryr sig? Resultatet blir detsamma, d v s katastrof för tiotusentals sjuka.

Hur hade systemet sett ut om DU haft posten Mary? Hade du tyckt en "bäst före datum" var en bra lösning?

Mary sa...

Ingela - det är ingen som pratat om "bäst-före-datum". Det är ett konstruerat uttryck. Det finns de som har klarat sig bra och lyckats komma tillbaka.

Om jag hade haft posten hade jag försäkrat mig om att rutinerna fungerade. Bland annat en position där man fångade upp de som ramlar mellan stolarna.

Pengar har man fått. Över 100 miljoner till rehabilitering har fryst inne pga. att de inte använts! Det tycker jag är häpnadsväckande och undrar varför.

Cristina Husmark Pehrson har gjort ett bra jobb och lyssnar man på henne så förstår man att hon menar väl. Hon har gjort många besök och fått bekräftat folks glädje över att ha kommit vidare. Det skrivs dessvärre mycket lite om det.

Mats Eriksson sa...

Verkligheten i korthet;
Amatörer utan medicinsk kunskap på fk friskskriver bevisligen sjuka, konstaterat sjuka, konstaterat av flera riktiga läkare och annan expertis t ex rehabiliteringspersonal!
Därefter har den sjuke valet att arbeta tills denne säckar ihop lr bli utan inkomst! Soc.bidrag? Nej då måste du stå till arbetsmarknadens förfogande!
Själv kanske jag snart är inkomstlös och därmed snart bostadslös, detta är verkligheten idag!
Mats Eriksson, Sandviken

Kajsa Warg sa...

Nä, Mary, bäst före datum finns faktiskt nu.

Det finns slutdatum i försäkringen. För bl a dem som är som jag. Och det finns inga åtgärder att förbättra med.

För dem där det går att förbättra. En grupp där förbättringen inte kommer inom stipulerad tid, och där de ännu inte klargjorda åtgärderna då skulle behöva fortgå under lång tid, kanske flera år.

Kommer det att kunna bli så?

Jag hoppas fortfarande ha en möjlighet att komma upp i 100% i NÅGOT jobb. Ja, jag tror det. Men jag har ingen aning om när. Och vilken åtgärd skulle hjälpa mig dit? Jag vet inte. Jag skule inte heller vara aktuell för något av det kommande förslaget. Jag är redan utförsäkrad. Men nu frångår vi min situation. Den är som den är.

Men för dem där återgång är oklar, men som inte är tillräckligt sjuka för sjukersättning, men nått förbi sista sjukpenningdag (bara de som är mkt sjuks fär obegränsat antal dagar, för de mitt-emellan så tar dagarna slut), men ändå skulle behöva lång tid i åtgärder eller kanske inte ens orkar åtgärder. De faller emellan, tyvärr.

Tänk om jag kunde förstå. Ja, det låter ofta bra när Cristina pratar. Men tänk om jag kunde förstå varför det inte funkar då! Om det nu är så bra. Men det är väl mig det är fel på antagligen.

Jag skulle önska att man hade ersättning så länge som man behövde det. Och att det mer är behovet, individens, som bestämmer, än tidsgränser.

Gränser för försäkringen behövs, för att få processen att flyta på. Det fanns innan med. Men då sknades också det som tar kraft och resurser. Att se individen och bedöma enskilt. Tid för samtal och planer, planuppföljningar. Många av de jag känner har saknat just detta. Och det saknas även nu. man får oftast bara ett besked - om - inte hur fortsätta.

Men det tar kraft, personella resurser, samordning, inte bara ett överlämnande möte som i dag mellan FK och AF.

Jag tror att uppdelningen i arbetslivsrehab och medicinsk rehab är olycklig. För ingen vill "ta i en" utan övelämpar på nästa instans. Man är ett kostnadsställe för alla. Och en "orsak till ännu ett möte som tar tid från övrig verksamhet". Och vart går gränsen?

Jag vill tänka vidare. Jag vill veta hur andra tänker att det är tänkt att se ut. På de olika nivåerna. STämmer talet? Stämmer reglerna - hur var det tänkt - hur blev det/blir det?

Mitt huvud är för närvarande inte tillräckligt organierat för detta tyvärr. Och även om det vore det, skulle en sådan diskussion inte kunna föras. Jag tror nog att de flesta vill väl. Men. Vi har olika uppfattningar om hur - och kanske ibland också om vad, som är problemen.

Men nu är kvällens tankeförmåga definitivt förbrukad ;)

Mary sa...

Jag önskar att slutdatumet kunde vara mer flytande Kajsa. Jag avskyr stelbenta regelr som finns till för sinegen skull.

Magnus sa...

Det verkar råda viss begreppsförvirring i ditt exempel, nämligen skillnaden mellan korrelation och kausalitet.
Något som förvärras ytterligare av att två separata instutitioner blandas samman, sjukvården och Försäkringskassan.

Kan du peka på ett enda skäl till varför sjukvården inte skulle kunna ställt samma diagnos om regelverket hos FK vore annorlunda?
Skulle hon helt sonika nöjt sig med att bli sjukpensionär och struntat i något så elemäntärt som sin hälsa?
Inte ifrågasatt något och inte sökt hjälp inom vården pga. "systemet"?

Precis som alla andra så skulle hon säkert prioriterat sin hälsa, sett till att hon fick svar på vad som var fel.
Gå till nya läkare och genomgå nya undersökningar, oavsett Försäkringskassans regelverk och beslut.
Vilket, förutsett att hon träffat en läkare med rätt kompetens, hade inneburit en diagnos och en lösning på hennes problem.

Gällande systemet kan jag skriva mycket, men jag nöjer mig med ett konstaterande och en följdfråga.
När handläggare (med viss hjälp av försäkringsläkare) kan friskskriva personer baserat på en papperslapp är något fel.
Personligen anser jag att man åtminstone måste göra en egen undersökning innan man kan ta ett sådant beslut, varken journaler eller läkarintyg ger en fullständig bild av en patient.
Sen är ju frågan också om försäkringsläkarna alla gånger har den kompetens som krävs för att kunna fatta ett beslut.
Är det rimligt att exempelvis en allmänläkare som aldrig träffat patienten kan rekommendera avslag, detta samtidigt som läkare eller t o m docenter/professorer (som har träffat patienten) anser att patienten är för sjuk att kunna jobba?

Mary sa...

Magnus - det är många människor som tror på det den första auktoriteten säger och nöjer sig med det. Tyvärr är det så. Nu blev det här en lycklig historia och det är bra.

Personligen har jag aldrig fattat hur FKs tjänstemän kan sitta och göra bedömningar som de gör. Det är iofs inget nytt med denna regering så har det väl varit ganska länge? Knäppt.

Mats Eriksson sa...

Om jag skulle säga något positivt också, så gillar jag Dagens citat
"Hellre häckla än hyckla" :)
MvhME/Mats

Mary sa...

Magnus jag läste ditt inlägg slarvigt. Den unga damens problem hade naturigtvis inget med det nya systemet att göra. Ville bara påvisa att det finns lyckliga sjukdomshistorier också.

Den som följt min blogg vet att jag inte tycker att rutinerna kring det nya sjukförsäkringssystemet är bra. Det saknas en helhetssyn. Jag tror dock att det finns de som kan jobba lite grann men det kräver också att det finns jobb.

Däremot tycker jag inte att det är rätt att man döljer arbetslöshet och annat i sjukförsäkringssystemet.

Mary sa...

Magnus jag läste ditt inlägg slarvigt. Den unga damens problem hade naturigtvis inget med det nya systemet att göra. Ville bara påvisa att det finns lyckliga sjukdomshistorier också.

Den som följt min blogg vet att jag inte tycker att rutinerna kring det nya sjukförsäkringssystemet är bra. Det saknas en helhetssyn. Jag tror dock att det finns de som kan jobba lite grann men det kräver också att det finns jobb.

Däremot tycker jag inte att det är rätt att man döljer arbetslöshet och annat i sjukförsäkringssystemet.

Anonym sa...

Mary! Gå och lägg dig!
Dina sirapsaktiga tankar stämmer inte med verkligheten för de som är utsatta för politikernas iskalla regelsystem.
Stasi hade inte kunnat göra det bättre och den människosyn ni delar hoppas jag ni lämnar på golfbanorna.

Många människor lider idag av ett inhumant och mer än stelbent regelverk som faktiskt tar död på en del.
Mig har det lämnat utan pengar och mat pga av att privata konsulter och coacher fått miljarder nedstoppade i sina fickor av sina kompisar politiker, chefer och tjänstemän.
Inte blir det bättre av de lögner som den borgerliga tankesmedjan sprider om svenska folket.

Och du ber om gulliga 'nickname'! Skäms! Moderaternas översitteri och människosyn förnekar sig aldrig.

Mary sa...

Anonym (den siste) nu är du rent oförskämd här. Jag är mycket missnöjd med hur rutinerna kring sjuka verkar skötas. Det är därför jag engagerar mig i det här. JAg tror dock på rehabilitering och uppföljning och tycker att man missat en bit här. MEn samtidigt känner jag till perosner som är sjukpensionörer och vid sidan om driver städbolag med 40 anställda. Så det finns många aspekter på sjukförsäkringssystemet.

Att dra alla över en kam är dumt.

Vad menar du med "nickname" - jag fattar inget.

Anonym sa...

"Sen vore det kul om du inte skrev anonymt, kanske ett litet smeknamn (=nickname)..."

Engelska, Mary. Vanligt folk talar så.

Anonym sa...

örlåt jag skrattar...Dina Blåögda Karameller ter sig mer än cyniska för mig. Medan ni moderater sitter trygga bakom era häckar och kör en golfrunda på fd allmän mark, är jag är hungrig och har inte pengar till mat.

Du vet om folk som har ett större företag i städbranschen och drar därmed alla andra över en kam. Förmodligen har dina väninnor utnyttjat deras tjänster och varit nöjda med sina billiga pigor. (Du kan säkert påminna dig ett finansborgarråd i Stockholm, Cederskiöld)

Förmodligen är de som sköter firman män och tidigare straffade enligt statistiken om vilka som fuskar.
Den lilla procenten kan gott få vara, det har vi råd med om vi drar tillbaka den öfvre klassens skatteflyktsmiljarder.
Logiken är iskall och enkel. De som redan äger och har kan också fuska mer.

Svea Rikes lag är skriven av den som äger och har något att förvalta, men lämnar också medvetet kryphål för att vårt land inte ska bli en totalitär kontrollstat.
De högervindar som blåser nu är livsfarliga för de bäddar för k-pistbeväpnade kontrollanter (läs f-kassans handläggare) a lá nazityskland och ett sådant samhällssystem smyger sig sakta på. Man märker det först när det är försent.

Du och dina blå karamelldamer tror av hävd att ni är förmer än andra. Ni brukar idka välgörenhet för att lätta på ert dåliga samvete och sedan kallar du mig för oförskämd!
Med det system du förordar och stöder kommer du och dina väninnor att få ert lystmäte vad gäller soppkök. Synd att de som inte orkat med era inhumana regler och tagit livet av sig inte får smaka.

Anonym sa...

"Jag vill på intet sätt ha ett övervakningssamhälle, därför vill jag motarbeta detta, oavsett vilken regering som sitter vid makten".

Och sedan var det något om personliga integritet mm...

Dina egna ord, Mary. Se kolumnen till höger under rubriken Mina hjärtefrågor.

Robert Andersson sa...

Det har blivit extremt farligt att vara en ihärdig arbetare i det här landet eftersom du inte kan räkna med att bli omhändertagen när du går sönder. Skyddsnätet är fullt av hål.

Mary sa...

Det var en rejäl dos med fördomar som anonym har kläckt ur sig. Känns det bättre?

Hur som helst det blir bättre livskvalitet att vara lite blåögd och hoppfull än att vara cynisk och elak.

Mina exempel är inte vare sig sämre eller bättre än de domedagsprofetior som målas upp av andra. Det finns nämligen flera aspekter här.

Har svårt att förstå att man inte vill få hjälp med att bli frisk. Det är vad det handlar om. Det är rutinerna kring rehab och FK som inte tycks fungera. Så det kanske vore bättre att lägga sin frustration där, än att lägga den på mig.

Jag kan bara påverka detta genom att upplåta plats här så att det som är tokigt kommer frma i ljuset.

Anonym sa...

Ber om ursäkt för mina hårda ord men när vanmakten stiger och våra förtroendevalda pådyvlar folket att de skulle vara lata, inte vilja bli friska och fuska anser jag att måttet är rågat.
När det dessutom bygger på rena räknefel och statistiska lögner är det riktigt illa.

Vi står på olika värdegrunder, du och jag. Din hävdar den starkes rätt och min värnar om medmänsklighet och allas lika värde. En förståelse för att livet ibland bjuder på överraskningar vi inte önskat.
Det går inte att gömma sig bakom klyschor om att tänka positivt för verkligheten ser inte sådan ut för oss gräsrötter. Det handlar om överlevnad, tak över huvudet, att bli bemött med respekt och att få ha ett anständigt liv, trots att man är sjuk.

Det är enbart ni politiker och era hantlangare tänstemännen som hävdar att människor inte vill bli friska. Var har ni fått den befängda idén ifrån?!

Ett gott råd, Mary. Höj perspektivet, lämna din kokong och ta reda på fakta. Låt dig inte luras av den medvetna falska propaganda (=medveten styrning av information) som matas ut med hjälp av media.

För att bryta ditt ensidiga perspektiv, läs gärna Computer Swedens utmärkta grävande artiklar om hur skattebetalarna luras på 10 miljarder kronor av en konsultfirma, Accenture som f-kassan anlitat.
Riksrevisionsverket och JO har granskat den olagliga upphandlingen.
OECDs rapport om de höga sjuktalen bygger på oriktig statistik och f-kassan själv har erkänt att de inte klarat av rehabiliteringskedjan. Alltså är det inte de sjukas fel.

Dessutom är sjukförsäkringen inte ett bidrag! Det är en transferering som vi betalar skattepengar till när vi är friska och arbetsföra. Vid eventuell sjukdom har vi rätt att få åtnjuta denna sjukförsäkring. Ja, åtnjuta! Det ordet sticker i dina ögon, vet jag.
De borgerliga propagandaapparaten förvränger sanningen med hjälp av språket och ord. Lyssna inte på dem. Tänk själv!

Mary sa...

Anonym - jag kan förstå frustration. Jag har inte ett ensidigt perspektiv. Om du läser min blogg så ser du det. Försöker sätta mig mitt emellan någonstans och öppna upp för flera perspektiv.

Jag är mycket kritisk till hur dåligt rutinerna verkar fungera och har varit en hård kritiker till FKs sätt att arbeta. Jag är beteendevetare och ser den mänskliga aspekten i det här och tycker att man missat den helt och hållet. Det är inte bra.

Mats Eriksson sa...

Jag vill bara instämma i Anonyms sista inlägg!
En friskskriven sjuk får inte hjälp någonstans ifrån idag och soc. kräver att man står till arbetsmarknadens förfogande, samt hänvisar till fk (sjukpeng) om du har läkarintyg!

Är man sjuk så är man och då har man rätt att få del av den FÖRSÄKRING man själv betalat till i alla arbetsföra år! Är man ung och sjuk, lr nyinvandrad så har man också rätt att få vara sjuk, solidaritet kallas det!
Sjukdom är inget man väljer, det är ett faktum!
Och att ens tro att det skulle gå att trolla bort sjukdom genom att halvera sjuktalet, DET är sjukt!

Mary sa...

Jag tror att det behövs fler beteendevetare i Riksdagen. Den siffror och regler i alla ära. Men trots allt så finns det en begränsad pott att ta av. det kan man inte komma ifårn. Att fler sak få chansen och hjälpen att fortare bli friska är också bra. Men strängen till dem som är sjuka verkar ha brustit någonstans. Enligt Husmark Pehrson så ska sjuka inte behöva oroa sig. Jag kan förstå att man gör det ändå eftersomd et inte komemr några riktiga besked.

Mats Eriksson sa...

Mary
Visst det finns en pott, men hur stor lr liten den är bestämmer ni politiker!
Ni bestämmer också om Sveriges lag, vilket ni inte följer alls idag, för enligt grundlagen skall samhället trygga rätten till hälsa, och bostad med mera! Det skulle innebära att Sverige inte skulle ha några bostadslösa om grundlagen följdes!

Det är också ni politiker som bestämmer om folk som är sjuka skall ha valet att välja mellan att arbeta tills de faller ihop lr bli inkomstlös, eller något annat mer humant!

Ingela sa...

Mary, utan att veta något om "Anonym" och hans/hennes bakgrund eller personlighet, så borde kommentarer och hårda ord som dessa visa väldigt tydligt vilket samhälle som dagens sjukförsäkringspolitik håller på att leda fram till.

Frustration, vanmakt och ilska fullkomligt kokar hos desperata människor utan försörjning och i större utanförskap än någonsin, och det är inte underligt om det snart brister helt för någon!

Antingen kan ni moderater följa er hårda linje när ni bekämpar denna nya typ av brottslighet som lätt kan bli följden av den politik som nu förs. Alternativt måste roten till det onda, d v s hela utförsäkringslagen rivas upp! Hjälp oss få CHP m fl att förstå detta!

Snälla, missförstå mig inte nu. Om det jag skriver tolkas som ett hot så är det absolut inte min mening. Men desperationen jag ser runt omkring bland långtidssjuka människor skrämmer mig faktiskt mer än det faktum att jag själv steg för steg blir utförsäkrad, utan försörjning och utan rehabilitering eller annan hjälp från samhället. (50% "frisk" nu och resterande 50% i januari 2010.)

Mary sa...

Jag tar inte illa upp. Det är bra att saker kommer upp i ljuset. Den intelligente förstår...

Mary sa...

Jag tar inte illa upp. Det är bra att saker kommer upp i ljuset. Den intelligente förstår...

Anonym sa...

Jag (anonym) är kvinna med universitetsexamen (3,5 år) i socialt arbete. Socionom.
Den 'klassresa' nedåt jag är med om, pga av fysisk sjukdom, är helt absurd och skrämmande.

Handläggare, vars jobb jag skulle kunnat ha, sitter på fullaste allvar och försöker ta ifrån mig min värdighet som människa. De lyder bara order, säger de och verkar ha svalt den nyliberala, borgerliga propagandan med hull och hår.

Deras "hjälp" består numera enbart av att kontrollera, fostra och de följer inte ens den socialtjänstlag de ska arbeta efter. De tycks ha glömt att de är till för mig och att de inte enbart är maktens hantlangare.
Handläggarna håller hårt i penningpungen som om det vore deras egna pengar. Budgeten och statistiken är viktigare att hålla än en människa i nöd. Det är mina rättmätiga socialförsäkringspengar och jag ska inte behöva höra från någon dam på F-kassan att "det är pengar du f å t t från oss". Helt absurt!

Mary, i praktiken fungerar saker på ett annat sätt än i teorin. Speciellt när man har med människor att göra. Och jag har haft med människor att göra. Inte suttit i en stol och ätit sega, sötsliskiga moderatkarameller. Människor är irrationella varelser som inte fungerar enligt borgerligt ensam-är-stark-man -kan-bara-man-vill-alla-kan-lyckas-bli -president-koncept.

Har du någonsin hört någon Allianspolitiker tala om transfereringar?!
Alliansen skriker ut ordet "bidrag" vilket är en direkt lögn och förvanskning av verkligheten. Den medvetna valda strategin är ett mycket cyniskt drag, då det egentligen handlar om strukturella problem och internationella finansbubblor som i förlängningen drabbar de sjuka och utsatta.

Ta och läs några poäng till i sociologi, och t ex ekonomisk historia, istället för att oreflekterat hylla den politik som nu banar vägen för ett fascistiskt samhälle. Eller varför inte ge dig ut i verkliga livet för att pröva dina teorier.
Pundarna, småtjyvarna och alkoholisterna i parken har mycket att lära dig.

Mary sa...

Sista Anonym - du vet inget om mig utan drar egna slutsatser. Jag har också en akademisk examen och har tillbringat 5 år på universitetet. Jag är beteendevetare och har 30 års yrkeserfarenhet så ta det lugnt med fördomarna. På universitetet lärde jag mig att se saker ur många perspektiv.

Jag kan förstå din bitterhet och synnerhet när man träffar "idioter" som följer reglerna och är fullständigt hopplösa att diskutera något överhuvudtaget med. Där finns det verkligen behov av förändring.

Däremot kan jag faktiskt inte se något fel i grundprinciperna att varje människa ska få möjlighet att komma till sin rätt på arbetsmarknaden utifrån de förutsättningar man har.

Arbetsmarknaden är stentuff idag och det är där saker måste hända och det är också vad regeringen försöker göra något åt, eller hur?

Anonym sa...

Måste också säga att det är bra att du försöker ha ett öppet sinne. Umgås nu inte bara med blåögda partikolleger i blogg -eller twittersfären och träffar du någon från Riksrevisionsverket eller Jo så fråga varför F-kassans ansvariga inte avgått.

Fråga också hur länge de ska behålla de privata IT-konsulterna från Accenture (som kostat oss 10 miljarder i onödan) och om det verkligen är riktigt rätt att samma konsulter ska utreda sina egna misstag tillsammans med tjänstemän från f-kassan?

Kolla också om det är sant att generaldirektören för f-kassan ska sitta med i den statliga e-delegationen (som ska se över statens IT-lösningar) och om Accenturekonsulterna har fått del av den upphandlingen. Också.

Accenturekonsulterna kom ju från Posten med en tidigare chef till f-kassan och det kan ju tänkas att det gått inte så lite svågerpolitik i saker. Korruption, kallas det med ett annat ord! Kanske är det därför politikerna skriker så högt om fusk. Man brukar anklaga andra för det man själv håller på med och vill dölja....

Anonym sa...

Jag är förbannad, förtvivlad och många med mig.
Vi håller på att få ett samhällsklimat som är mycket hårt och omänskligt.
"Arbeit macht frei" löser inte de strukturella problem som vår globaliserade värld ställer oss inför.
Omfördelningen av resurser går från det allmänna till det privata och samhällsproblemen individualiseras.
Medan staten delar ut miljarder i stöd till privata bankers lånebubblor och delar ut högre och högre löner till politiker, svälter faktiskt vanligt folk.

Människor vill inte bli 'åtgärdspaket' och sitta i meningslösa kurser (där, än en gång, privata aktörer skor sig på skattepengar) på AF för att lära sig skriva ett A4 ark med vad de arbetat med. Skrattretande, men ack så effektivt sätt att ta ifrån en människa hennes stolthet och egenvärde.

Människor som försätts i vanmakt blir tickande bomber av frustration. Det öppnar upp för missnöjespolitiker som t ex SD och den nynazistiska rörelsen de kommer från. Det öppnar upp för politikerförakt och att man vänder samhället ryggen. Svartjobben och laglösheten ökar.
En paradox men konklusionen blir att Alliansen får just precis det samhälle de säger sig vilja stävja.

Mats Eriksson sa...

Jag kan bara instämma i siste Anonym och känner igen den verklighet jag själv lever i (samt egna och många andras formuleringar)!
Jag önskar att politiker besökte de drabbades verklighet! Lr ännu hellre att dagens politiker byts ut mot folk som själva varit därnere, men då får man byta ut dem ofta, för det är oerhört lätt att glömma och själv sitta där fet och njutande bland den politiska överklassen!

Mats Eriksson Sandviken