Det där med tolkning är svårt. Väldigt svårt eftersom vi utgår från vad vi själva vet och utifrån det komponerar vår kunskap om världen. Vi plockar in nytt och anpassar efter vår verklighet. Vår hjärna är byggd efter att fylla i tomrum och vi gör det utifrån vår egen begreppsvärld. Vi gör tolkningar och de kan vara uppåt väggarna. Jag säger inte att tolkningar alltid är fel, det kan vara rätt också.
Detta slår mig särskilt när jag läser om Fredrik Reinfeldts inledningstal på årets partistämma i Västerås. Alla tolkar och försöker förstå vad han säger, vad han försöker dölja och vad han egentligen menar. Hur han försöker lura omgivningen in i någon slags fälla. Ingen tar det han säger för vad han menar, man söker efter nyanser. Så egentligen är det lika intressant att fundera kring vad analysen av det han säger försöker säga.
Min man sa till mig när vi var nygifta. Försök inte tolka in en massa i det jag säger. När jag säger att jag blir sen betyder det inte att jag inte gillar dig eller din mat längre. Det betyder inte att jag vill göra livet surt för dig för att såsen blir förstörd. Det betyder inte att jag inte bryr mig om dig, det betyder heller inte att jag försöker smita undan städningen, barnvaktningen eller vad. Det betyder att jag blir sen. Rent bokstavligt.
Jag har läst och hört tolkningar av statsministerns tal och förundrade mig över alla tankar av vad han sa och tänker. Han kanske menar exakt vad han sa? Vad sägs om den analysen? Det är lite ruskigt egentligen att vi alltid lägger in vår egen tolkning av vad andra säger, det kan ju vara fel. Kan vara bra att tänka på.
En av mina lärare på universitetet (för ett tag sedan) sa att hon lekte med tanken att komma in till föreläsningen och börja tömma papperskorgar och sudda på tavlan. Hur hade vi då betraktat henne? Som en doktor i pedagogik eller som en städerska? Bra att fundera så ibland. Vi är alla fångar i vår egen värld och det kostar på att ompröva den, eller hur? Det är rent smärtsamt.
Om vi nu tar statsministerns tal till moderaternas arbetsstämma i Västerås rätt upp och ned och utgår ifrån att han faktiskt menar precis vad han säger och inget annat så blir det också ganska spännande, eller hur? Man behöver faktiskt inte mena något annat än det man säger. Eller hur?
Intressant fundering, inte sant?
Lyssna på talet och tolkainte in något i det han säger, och utgå ifrån att han bokstavligen menar vad han säger. Det handlar mer om att göra fler till närande. Socialdemokrater vill gärna att grupperna sätts upp emot varandra.
Lyssna utan att tolka in något annat än det han säger och utgå ifrån att det är vad han menar. Som ett experiment bara. Nu tror jag förstås inte att man inte ska analysera vad som sägs, för det sagda ska naturligtvis sättas in i ett sammanhang och även de är olika för oss.
Uppdatering: Tro nu inte att jag inte själv analyserar och funderar över innehållet i detta tal och i andra. Tvärtom - jag älskar att analysera. Men just den här gången tänker jag låta det vara öppet ;-)
13 kommentarer:
Men herregud - han är politiker!
När talade en politker sanning senast?
Om du tänker att alltid tala sanning i Riksdagen (om du blir invald) är jag rädd för att du inte blir långvarig där.
Jag tror inte ens att du alltid talar sanning privat, Väldigt få människor gör det, och de blir oftast inte särskilt omtyckta.
Politiker LJUGER!
Dessutom tjänar alla på att denna debatt lägger sig! :-)
Det går strängt taget inte att låta bli att tolka allt det andra säger, som du säger utgår vi ifrån vad vi själva vet.
I ett förhållande är det förhoppningsvis lättare att inte lägga alltför mycket eller lite betydelse i vad motparten säger. Din man kan bevisa för dig att han verkligen bara råkade bli sen och inte tycker illa om dig.
Det gäller i och för sig Fredrik Reinfeldt också, han har ett visst utrymme om än inte lika stort, att visa att han menar precis det hans säger och ingenting annat.
Och är det inte just precis där haken ligger? Jag tycker nog inte det är så konstigt att alla letar tvetydigheter och dolda meningar.
Det är vad Fredrik själv lärt oss att göra när han säger saker.
Kanske skördar han i detta fall precis det han har sått?
Läs vad Henrik Alexandersson skriver på sin blogg den 2009-08-16:
"Om två veckor har moderaterna partistämma. Jag har just bläddrat igenom stämmohandlingarna. Om övervakningsfrågorna nämns inte ett ord, varken i motioner eller propositioner."
Per Hagwall kommenterar:
"Att det inte nämns något i motionerna beror knappast på att viljan saknas bland medlemmar och förtroendevalda. Det beror helt enkelt på att man inte fick motionera om de sakerna."
Sedan inledningstalade Fredrik Reinfeldt...
Det var nästan jag så jag fick en tår i ögonvrån när jag hörde det vackra: Fredrik Reinfeldt vägrade inordna sig i påbuden uppifrån partiet och talade ur hjärtat om integritet, frihet, okränkbarhet... :
"Moderaterna står för starka ideal om frihet. Vi strävar efter att människor ska komma till sin rätt. För att vi ska förverkliga det måste vårt arbete utformas utifrån viktiga utvecklingsprojekt och förhållningssätt och jag vill meddela dom fem utgångspunkter som jag tror adresserar Sveriges viktigaste samhällsproblem. Fem punkter som lägger grund för vägen framåt för förgångslandet Sverige. För det första: Vi måste vara en kraft för människans okränkbara värde."
Det är inte bara tomt tal heller:
- Man jagar en hel ungdomsgeneration
- Tingsrätter agerar som om det var Vilda Västern
- FRA ska övervaka oss alla
- Telebolagen ska registrera allt vi gör på nätet och på telefon
Visst är det stort att ingen får tala om dessa saker : frihet, okränkbarhet men Fredrik talar ändå...
"Varav hjärtat är fullt därom talar munnen"
Därför är vi pirater, Fredrik och jag.
Sgt Pepper - det är väl en hemsk inställning att utgå ifrån att alla politiker ljuger? Man kan väk inte säga att andra ljuger för att det inte blir som man själv tänkt sig ;-).
Ekferjan - du har rätt. Det blir en ända röra av alltihop. Eller hur?
Man kan vara för smart när man talar men det slår alltid tillbaka.
Jag tycker att det är den puckade sidan av politiken att man säger "saker" som man tror att andra ska gå på. Det är viktigt att inte underskatta publiken- Alltid.
Hans J. Ska vi alltid tro på HAX? Eller på mig?
Jag tycker att det är för trist att inte frågorna om personlig integritet kommer upp. Inte bara trist utan smått otroligt med tanke på vilken diskussion det finns om saken. Jag försöker förstå det här, men gör det inte.
Att Fredrik Reinfeldt inta ska tas på orden har stått klart för mig.
Hans undanflykt (lögn?) när det gäller "jagande av en hel generation" t.ex.
För mig är det bra att folk försöker tolka vad han menar. Mig gick det t.ex. helt förbi att han är för massavlyssning, massövervakning, att särintressen ska ha företräde i rättssamhället och att utpressning från privata intressen är ett godtagbart medel vid rättskipning.
Antagligen var han tydlig med detta, det var bara det att jag inte fick hjälp med tolkningen, utan tog honom på orden.
Jag har nu inte sagt att man SKA ta alla på orden, det är nog naivt i sig. Mer ett experiment om vad som händer om man gör det.
Vad gäller Personlig integritet och massavlysning etc. så är jag tydlig i min ståndpunkt, den går inte att kompromissa bort. Tror att alla vet det.
Jag har nu inte sagt att man SKA ta alla på orden, det är nog naivt i sig. Mer ett experiment om vad som händer om man gör det.
Det har jag testat, och resultatet är att jag numera klassar en stor del av allianspolitikerna som lögnare vars trovärdighet är noll värt. En av dem jag riktigt ser ner på är FR; vilken ... figur....
Det har inte så mycket att göra med vad jag förväntat mig, utan vad som sas före valet och hur det stämmer med vad som genomförts.
> Tänk om man skulle tro på vad han säger...
Hmm. "Vi skall inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration"
I dag har vi facit.
- Man jagar en hel ungdomsgeneration
- Tingsrätter agerar som om det var Vilda Västern
- FRA ska övervaka oss alla
- Telebolagen ska registrera allt vi gör på nätet och på telefon
Det är nästan så jag tycker synd om alla de som har beslutat sig för att ställa upp som moderatkandidater. De har fått all moderat trovärdighet krossad av själve statsministern och de kommer att få FRA, IPRED och teledatalagen slängda i ansiktet varje gång de yttrar sig. Det hjälper liksom inte att man har sunda värderingar för övrigt.
Vad tror du är bäst? Att försöka sig på att förändra, upplysa och informera och repetera inne i hagen.
Eller att stå utanför och skrika glåpord?
Jag tror att det första ger bättre resultat. Tid lär det ta hur man än gör. Jag gillar Reinfeldt.
@Mary
Jag hoppas att du inte tycker att jag står utanför och slänger glåpord. Det är inte min avsikt. Jag t tänker vara inne och rösta. Personligen kommer jag att kandidera för ett parti där man inte blir hudflängd för att man vill rösta nej till FRA, IPRED och Teledatalagen.
Nej då Jerker ;-) Inte alls. Jag menar bara att det finns många olika sätt att arbeta för en sak. Vi tycker liksom lika illa om saken.
Skicka en kommentar