måndag 24 augusti 2009

Det ordnar sig alltid - på nå´t sätt...

Min personliga inställning till livet är att det alltid ordnar sig. På nå´t sätt. Kanske inte som man trott och tänkt sig från början bara. Men ordnar sig gör det och oftast till det bättre. Oavsett hur jobbigt det kan kännas när allt går en emot så uppstår det alltid möjligheter till någon slags lösning. Var inte så himla naiv säger många till mig. Du ser hur det går allt rasar, ekonomin, sjukförsäkringarna, invandringen, socialdemokratin, personliga integriteten, Aftonbladet, moralen, jobben, bostäderna.

Var inte så himla dyster svarar jag. Finns det inget som är kul? Allt det där har hänt förut och det har ordnat sig - på olika sätt. Det ser dock inte ut exakt som förut och vem har egentligen sagt att allt var bättre då?

Sanna Rayman har träffat Bryan Caplan som menar att politiken blir sämre om man röstar efter tradition i stället för efter vad man vet, efter kunskap om frågorna det handlar om. Han menar att lekmän inte borde ta ställning. Om ämnet ekonomi som exempel. Det blir bara värre och sämre om man röstar på något man inte har kännedom om och det är bättre att låta bli. Han menar att politiker också blir lidande eftersom det måste säga det folk vill höra för att få röster och hänvisar till begreppet mom and apple pie-issues. Det som ligger nära, som vi förstår och bryr oss om. Det som väcker känslor.

Jag blir kluven av detta resonemang för att å ena sidan så är inte människan en alltigenom rationellt tänkande varelse. Vi bygger våra uppfattningar på egna erfarenheter och känslorna vi har inför dem. Det blir besvärligt att koka ihop en gemensam ståndpunkt eftersom vi alla har olika erfarenheter. Å andra sidan så är min egen uppfattning att man i viss mån måste vara rationell i sina beslut men att de ska baseras på en viss förståelse för att det också finns känslor och vanemässigt tänkande som baseras på andra grunder än de man själv har eller har "räknat" fram. Det borde gå att kombinera det instrumentella med det inspirerande. Få politiker är duktiga på den saken. Det överväger lätt åt att man ska lita på siffrorna och hålla sig lugn i båten. Dock så går det inte att komma ifrån att siffrorna baserar sig på historiska uppgifter. Då var då och nu är nu. Inte minst så märks väl detta på de domedagsprofetior som vi läst om kring världens finanser under det senaste året. Det har varit minst sagt deprimerande och lätt att falla in i det vankelmodiga. Nu visar det sig att det börjar ljusna lite här och där och möjligheterna tornar fram.

Allting löser sig på nåt sätt. Så har det alltid varit, inte utan kostnad kanske men det löser sig. Ty människor är idérika och det händer massor i kulisserna. Vi ser det hela tiden. Även om det verkar helt ur spår med de som tänkte försöka skörta staten påpengar för att köpa SAAB så ska ni se att det finns andra möjligheter. Vi ser dem inte bara. Som Caplan svarar Sanna Rayman - Försvarsindustrin i Californien försvann och sen kom Silicon Valley. Ska ta och läsa Caplans bok, The Myth of the Rational Voter: Why Democracies Choose Bad Policies (PUP, 2007) verkar vara en intressant kille med intressanta tankar.

Jag skrev en separat artikel om rationalitet , om människan som rationell varelse. Intressanta att fundera kring det. Både för politiker och för oss som röstar. Rationalitet är olika saker för olika och mår nog bäst av att inte styras. Nonicoclolasos ställer frågan om irrationella väljare ska styras. Intressant vinkel. Rolf Eriksson bloggar också.


Nåväl för att försöka var lite skojig mitt i alltihop så ska jag ger här tips på en riktigt bra äppelpaj. Det är müslin som är hemligheten. Det blir krispigt, knäckigt och gott.

Skala och skär äpplen i bitar, lägg i ugnseldfast form strö över lite socker och malen kanel.
Smält 100 gram smör och rör ned 1 dl Saltå Vetemjöl, 2 dl müsli, ett par msk socker till en röra.
Lägg röran ovanpå äpplena och in i ugnen (200 grader cirkus), grädda 25 minuter eller nå´t. Servera med glass eller vaniljvisp.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: