måndag 3 augusti 2009

Hoppas att Telia vinner mot Filmbolagen...

Filmbolagen tar nu sats och testar Ipredlagen genom att begära ut uppgifter kring en av Telias Soneras kunder. Telia som anser att kundernas rätt till privat kommunikation är självklar tänker inte ge efter i första taget och menar att det är högst troligt att de kommer att överklaga om det kommer ett föreläggande om att lämna ut uppgifterna.


Erik Hultin tycker att det är bra att Telia tar ställning för sina kunder. Den personliga integriteten måste gå före särintressens jakt på sina kunder. I synnerhet som de nu verkar jaga ganska brett. Har de bevis på att någon begår brottslig verksamhet emot dem så är det väl bara att polisanmäla? Eller hur? Borde vara så alltså.


Nu har Telia Sonera skickliga jurister som förmodligen kan hantera det här bättre än många av de mindre företagen och det är bara att hoppas på att det kan bli någon ordning på denna katt och råttalek. Patrik Hiselius som är ansvarig för samhällskontakter hos Telia säger att kunderna ska kunna kommunicera lika säkert över nätet som om de skickade brev till varandra med vanlig post. Faktum är att det är fängelestraff på att öppna ett kuvert som är adresserat till annan person bör respekteras. Ty att sända meddelanden över internet är bara ett modernare sätt att kommunicera som inte innebär att den personliga integritet som så starkt värnas kring fysiska försändelser.

När man läser om hur engelska myndigheter kameraövervakar sina medborgare och hur höga skadestånden blir när underhållningsindustrin är på G. Som senast när Joel Tenenbaum ska betala 5 miljoner för 30 nedladdade låtar. Alltså 30 nedladdade låtar!!! Karl Sigfrid räknar lite på detta på sin blogg. Inte för att jag tycker att man ska syssla med olagligheter, inte på något sätt. Men metoderna som nu används är utanför all beskrivning. Alla vet att ingen student kan betala 5 miljoner kronor i skadestånd. Inte ens under en livstid förmodligen. Att det överhuvudtaget är möjligt att komma med såna krav i ett civiliserat samhälle övergår mitt förstånd. Om en ung kille begår ett mord så ser straffsatsen helt annorlunda ut och han får ofta hjälp dessutom att hantera problemen.

Ja, vi får väl se hur det går det här. En utredning har i alla fall påbörjats för att se över Ipredlagens effekter. Den kan faktiskt ge vid hand att lagen är hopplös. Låt oss hoppas det och att den industri som alltid jobbat på att stoppa modern teknik blir tvingade att använda sig av moderna distributionskanaler. Upphovsrättslagen bör också moderniseras den saken verkar helt klar.

(Aftonbladet) (SvD) (IDG), , , , ,

7 kommentarer:

Mikael sa...

Hej, jag måste säga att Telia har stigit avsevärt i min aktning när jag läst detta..

Hans J sa...

Äsch...

Telia har en lång och stolt tradition av att skita i sina kunder, av att ta hutlöst betalt, av att förhala betalning av sina fakturor. Vem minns inte när gamla Televerket utfärdade tillstånd för "innehav av talregistreringsutrustning" (telefonsvarare) eller modem på 110 eller 300 baud...

Nja, Telia vill inte förlora en massa kunder, vilket jag tycker att de borde göra ändå. Att Telia tappar kunder är enda sättet att få någorlunda acceptabla priser för konsument när det gäller telefonräkningar och internetförbindelser.

Inger E(norah4you) sa...

Det som jag reagerar på, är hur Filmindustrin stillasittande kan sitta år efter år utan att kalla det industrispionage när en produkt de tillverkat/spelat in som inte finns ute på marknaden än, KAN spridas överhuvudtaget.

Det börjar osa katt.

Mary sa...

Hans J du är en sån optimist alltid ;-). Jag är själv ofta förbannad på Telia, men det är en stor organisation och jobbar mycket folk där. En del är smarta och andra inte.

Nora - jag håller med dig. MAn kan verkligen undra.

Hans J sa...

@Mary:

(skrattar här)

KRAM!

(det är väl bara så att en av oss två har en väldigt ingående och plågsam kunskap om "det där" bolaget...)

Anonym sa...

Om Stalin sades när han var som värst: "Consumed by his paranoia"

Det är nog en bra beskrivning på dagens england.

--

Johan Y sa...

För att vara konsekventa borde de förstås göra det möjligt för folk att driva civilrättsliga åtal i misshandel, våldtäkter och mord också. Trots allt är det väl värre att dessa brott blir ouppklarade än fildelning?

Även om det kanske inte är så många som har råd kunde man väl få bedriva privatspaning och få ut integritetskränkande uppgifter i sådana mål också?

Det är svårt att förstå hur politikerna kan nedprioritera våldsbrott i förhållande till fildelning.