måndag 3 augusti 2009

Nu har proppen gått ur och scenariot är ett faktum...

Den som läser här vet att jag är extremt kritisk mot all form av allmän övervakning och avlyssning av människor. Att myndigheter letar efter mönster i enskildas liv är minst sagt obehagligt. Visst vill man ha i fred. Aktsamhet om den personliga integriteten är grundlagsskyddad.

Vi är många som protesterar mot övervakningssamhället som nu etableras på det ena och det andra fiffiga sättet. Det senaste får en att tappa hakan fullständigt. De skräckscenarios vi presenterat och som ansvariga försäkrat inte ska hända är nu ett reellt faktum. När vi tänkt oss det värsta har vi sagt att nu får vi snart kameror i våra hem också och skrattat lite och tänkt att det vore nog alltför tokigt i alla fall. Men icke.

Engelska myndigheter planerar att placera ut kameror hos 20 000 familjer för att kolla att de sköter sig. Ja, det är sant. Emma har beskrivit det hela på sin blogg. Vad är då att sköta sig? Det kan man undra. Janne Lindgren har funnit på dokumentet som berättar vad det handlar om. Bloggen Fritänk funderar på vilket samhälle vi vill ha egentligen och tar upp problem med att alla ska in i samma ruta och sköta sig på rätt sätt. Vad nu det kan vara.

Storebror ser dig, eller hur? Den sociala ingenjörskonsten i sin allra värsta kostym visar sig i England just nu. Man kan tro att övervakningsivrarna är helt galna. Snälla politiker i Sverige säg att detta är uteslutet i Sverige.

Vissa verkar känna sig tryggare när andra är övervakade och tycker att det är OK att alla möjliga metoder används för att kolla andra. De som inte sköter sig. De som kan drabba oss. Vi är rädda och lägger tilltron till tekniken som ska skydda oss från det onda. Dessvärre så ligger tolkningen om vad som är bra eller ej inte hos oss själva utan hos tredje person som kanske tolkar normer på ett annat sätt än vi själva gör. Tyvärr så kan övervakningen invagga oss i falsk trygghet. De kan också användas till annat än att bevaka brottslingar de kan också användas till att kolla upp hur du beter dig i andra sammanhang. Tidningen Eskilstunakuriren tog ut svängarna rejält när de genom att kolla trängselskatter ansåg sig kunna dra slutsatsen att kommunstyrelsens ordförande var så ofta i Stockholm att man kunde ifrågasätta var han egentligen var bosatt. Läs mer om detta här. Det är häpnadsväckande men ett fullt troligt redan genomfört scenario.

Emma hänvisar till ledare i SvD som tar upp faran med att döma i förhand med hjälp av datorapplikationer. Om det märkliga i att det finns lappar uppsatta på allmänna platser med foto, adress och telefonnummer på förövare. Det går ibland runt mail med anklagades personuppgifter och uppmaning till spridning vilket i sin tur kan leda till mycket olyckliga situationer inte bara för den uthängde utan också för dennes familj. Det behöver inte ens vara rätt person som är anklagad.

Mark Klamberg är en av de personer som på ett seriöst sätt försöker bena upp de lagar som stiftas kring avlyssning och övervakning. Det är komplext minst sagt. Jag rekommenderar att ni följer hans blogg om ni är intresserade av integritets- och avlyssningsfrågor.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: