På en väg kör alla möjliga även såna som inte borde köra där eller kanske inte ens köra överhuvudtaget. Folk kör på Norrtäljevägen och är både fulla och saknar körkort, de kanske är på väg till eller från brott av olika slag, de transporterar tjuvgods och mördare. Inte stängs vägen av för alla andra för det? Man kan jämföra en internetoperatör med Vägverket. När ska Vägverket tvingas stänga av vägen till Österåker för att det transporteras brottslighet av olika slag i bilarna som kör där?
Men tydligen är det inte lika noga med många andra typer av brott som när det gäller kopiering av filer över internet. Nu har en internetoperatör fått klart för sig att om de inte stänger ner The Pirate Bay (tillrättaläggande: bara vissa filer) så blir det vite och det på en rejäl summa, en halv miljon kronor. Detta var en sak som moderate riksdagsmannen Karl Sigfrid inte trodde var möjligt i Sverige. Rolf Eriksson tycker att Karl ska tala med justitieministern innan det spårar ur fullständigt. Piratpartiet behövs menar han och säger att det vore väl hopplöst om vi alla ska behöva gå med där för att alliansen ska begripa att vi inte vill bli övervakade. Man kan undra ibland faktiskt vad som är på gång. Jag vet med mig själv att när man har för mycket att greppa och för mycket att stå i så är det lätt att fastna i detaljerna för det känns tryggast så. Låt nu inte upphovsrättsindustrin bli detaljen bara.
Någon måste nu ställa frågan: Vad är det som pågår här egentligen? Hur hysteriskt kan det bli för en kopierad film? Det måste finnas viktigare saker för domstolar att syssla med, det måste bli en ände på underhållningsindustrins framfart. Det börjar bli dags att säga ifrån menar Jörgen L och säger att det måste ske innan internet blir en enkelriktad kabelTVkanal.
Till Helsingborgs Dagblad säger Anders Rydell författare till boken Piraterna – de svenska fildelarna som plundrade Hollywood "– Konsekvenserna av domen lär bli att man tar bort eller blockerar tillgång till massor av helt laglig information bara för att bort ett par upphovsrättskyddade verk. Det känns inte rimligt. Fler företag kommer att hotas av vite och de som inte är tillräckligt stora och mäktiga kommer att tvingas böja sig, tror han."
Det dröjde inte många timmar förrän TPB var uppe igen. Snabbare än media hann blinka faktiskt. Det säger väl ändå någonting om att det är dags att ta itu med det nya inte skydda det gamla. Vi får fortfarande låna ut böcker vi köpt och vi får köpa gamla på antikvariat, samma med konst. Men inte med musik och film på internet. Det är dags för en ny lag som reglerar upphovsrätter. Det börjar bli bråttom, för det kan inte vara så att en hysterisk underhållningsindustri ska få härja helt fritt och kanske rent av förstöra den fina delen av internet, den demokratifrämjande och kulturskpande delen, informationsmöjligheter, fredsskapande, kunskapsöverföring och annat. Uppdatering: Zackrisson håller med mig här. Det handlar om att se till det positiva med internet.
Underhållningsindustrin kan bara inte få ha samma samhällsvikt med sitt utbud av halvdålig musik och dåliga filmer och såpoperor. Det är inte heller så att det är en liten piratpartist som är inne på filmbolagen och knycker ej premiärvisade filmer. Den som tillhandahåller dem ska sättas åt eftersom det är olagligt. Men de skyldiga dör finns förmodligen i en betydligt mindre skara människor och det är synnerligen slöseri att söka bland hela stora allmänheten.
Var går gränsen egentligen undrar Emma och frågar sig vad som egentligen händer? Det känns väldigt enögt, väldigt mycket underhållningsindustrion mot alla oavsett om de är skyldiga eller ej. Det är inte rätt. Om de lade ner lika mycket pengar på att skaffa sig ett "eget internet" för att distribuera sina produkter på ett modernt sätt som de lägger på att sätta dit sina kunder skulle världen se bra mycket bättre ut. Juristen Daniel Westman ifrågasätter om det var rätt av tingsrätten att förbjuda företaget Black Internet att medverka till "tillgängliggörande av det upphovsrättsskyddade materialet". Proportionerna mellan informations- och yttrandefrihet och tilltaget bör ifrågasättas menar Westman.
Black Internet har dessutom blivit utsatta för sabotage och förmodligen skadar det deras verksamhet i övrigt. Allt på internet är inte olagligt nämligen.
Uppdatering: Patrik Fältström håller med om att jämförelsen med Vägverket är relevant och ser en fara i att internet inte kommer att vara lika fritt framöver. Själv känner jag en konsultfirma med många stora kunder som har tappat internet på grund av sabotaget mot BI. Inte kul.
Andra bloggar: Blue-Green-Mess, Falkvinge, The Cautionary...
Läs även andra bloggares åsikter om politik, TPB, internet, yttrandefrihet, rättssamhälle, ifpi
(aftonbladet)
DI, IDG,
14 kommentarer:
Frågan är ju om tingsrätten har förstått att en internetleverantör inte kan filtrera bort enskilda filer utan endast kan klippa av hela accessen. Jag tror inte att de har förstått det eftersom det uttryckligen står i tingsrättens protokoll att föreläggandet endast gäller vissa filer och inte, som skivbolagen önskade, hela sajten.
Jag tror inte att detta vägts in i proportionalitetsbedömningen. Å andra sidan är det ett mysterium varför inte Black Internet upplyst om detta.
Något som förmodligen bidrar till att man saboterat för B.I, är att de bara klippte linan utan förvarning. Även om TPB nu löste det på bara några timmar så tar det gott om tid för DNS-omställningar att ändras och propagera ut i länkarna.
Återstår att se om B.I's skador överstiger vitessumman.
Ligger det på Black Internets axlar att se till att det som finns på TPB:s hemsida inte länkar till filer som innehåller information om vart upphovsrättsskyddat material finns att tillgå olagligt? För er som tycker det:
Ligger det på Telias axlar att se till att det som pratas om i en kunds telefonsamtal inte innehåller information om vart det finns information om vart det finns upphovsrättsskyddat material att tillgå olagligt?
Det som är tristast är att ingen för ip-leverantörens talan. Tingsrätten konstaterar i domen att ip-leverantören inte tillhandahåller serverutrymme vilket, vad jag förstår, krävs för vitesförbud medan tingsrätten skriver att tillhandahållandet av serverutrymme är ett exempel på när vitesförbud kan åläggas.
Jag har sympati för att ett litet företag inte orkar med en juridisk process på så oklara grunder.
@Alexander,
Det är nog inte så att tillhandahållande av serverutrymme varken är ett nödvändigt eller tillräckligt villkor för ett vitesförbud. Det är bara ett exempel i förarbetena.
Så dåligt som Black Internet har försvarat sig är det nästan att man måste börja fundera över om de verkligen ville vinna. Kan det finnas någon uppgörelse bakom tro eller var de helt enkelt alltför segervissa? Svårt att veta.
Och här trodde vi att fransmännens HADOPI var den stora faran. Plötsligt visar det sig att man redan kan bli avstängd från Internet i Sverige utan att vara dömd för något brott. Genom att skippa nätneutraliteten kan man stänga av accessen ändå.
Jag är mest av allt chockad. Jag trodde inte att jag skulle behöva uppleva detta i Sverige under min livstid. Min mardröm var alltid att sovjetunionen skulle invadera oss och införa ett 1984-samhälle. Jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig om att en moderatledd regering skulle göra jobbet åt dem. Jag förväntade mig att sådana här saker skulle kunna hända om kommunisterna genomförde en kupp, inte annars. En socialdemokratisk utrikesminister åkte på att hon genomförde en liknande sak när hon "övertalade" en operatör att stänga av SD-hemsida.
En kopierad film !!??.Du menar väl miljoner kopierade filmer !.För övrigt är The Pirate Bay uppe igen.
Thunder
"Man kan gå så långt som att säga att det var medhjälp till sabotage ifrån rättsväsendets sida.
För utan deras inblandning hade de aldrig hänt."
Den medhjälp som TPB anklagats för är alltså att dela ut kartor till alla som vill hitta till varandra för att idka fildelning. Tingsrätten gör inget åt fildelningen, men kräver att en passiv mellanhand stoppar distributionen av kartorna.
Som om Vägverket beordrats stänga av gatunätet i den del av Gävle där Lantmäteriet ligger, eftersom kriminella använder Lantmäteriets kartor när de begår brott... We are all the Ordnance Survey!
Tor har som vanligt kunnigt analyserat domen och vi har haft en givande diskussion på min blogg.
Mary påstår felaktigt att tingsrättens beslut skulle ha tvingat Black Internet att stänga ned TPB. Som Tor påpekar är detta inte sant. Tingsrättens föreläggande innebar tvång att blocka särskilt angivna verk. Emellertid var detta sannolikt inte tekniskt möjligt så därför valde Black Internet att klippa tråden till TPB helt och hållet.
Jag håller med Tor om att Black Internets försvar mot upphovsrättsindustrin var förvånansvärt svagt. De hade inte ens anlitat en advokat. Kanske struntade de i utgången.
Bör också tilläggas att Black Internet inte var TPB's ISP. Istället är de leverantörer till TPB's ISP.
Alltså blev de hotade med vite för medhjälp, till medhjälp, till medhjälp. Sunde bekräftade detta på sin Twitter, där han kallar sig 'brokep', idag.
Är vi verkligen i Sverige?
OK jag har ändrat i texten juristen. Skrev nog lite slarvigt.
Men visste tingsrätten att det inte var tekniskt möjligt?
Huruvida sabotaget hör ihop med tingsrätten och TPB vet vi inget om. Men att det däremot har orsakat skada på BI:s kunder vet jag av nära erfarenhet.
@Juristen:
Om nu tingsrättens föreläggande innebar tvång att blocka särskilt angivna verk så kan man med rätta fråga sig vad som händer om en domstol ger en order som är omöjlig att efterkomma...
Om en tingsrätt beordrar en person att först lyfta ena benet från golvet och sedan beordrar personen att lyfta det andra? Vad händer då?
Om det är omöjligt att hindra enbart särskilt angivna verk är det då inte möjligt att bara strunta i ordern, "föreläggandet".
En rätt kan ju inte förelägga en matematiker att 2 + 2 = 5 ??? Det går ju inte? Det är inte möjligt!
VAR ÄR ÖVERKLAGANDET?
Skicka en kommentar