måndag 24 augusti 2009

Vissa moderater är extra bra - Sofia Arkelsten...

Sofia Arkelsten är moderat riksdagsledamot. Hon är tydlig och klar och funderar i ungefär samma banor som jag gör när det gäller kvotering av kvinnor in i bolagsstyrelser. Det är inte bra, vem vill vara den inkvoterade? Det har också visat sig att kvotering kanske inte är den bästa metoden. Det handlar mer om hur vi ser på män och kvinnor som människor. Läs Sofias artikel på millan. Sofia själv är ett exempel på att kvinnor kan göra skillnad på platser där beslut fattas, som i Riksdagen. Hon är en bra kandidat till riksdagen även i fortsättningen. Dessutom tar hon miljöfrågorna på allvar och menar att det är miljöpartiet som är hennes konkurrent om väljarna inför valet 2010.

Hon skriver på sin blogg: "Sluta prata symbolpolitik när det gäller jämställdhet. Frågan är för viktig för det. Politik är som svårast när det gäller att förändra attityder och det är precis vad jämställdhet handlar om."

Kent Persson tänker också i jämlikhetstermer. Det har genom åren passerat många duktiga moderata kvinnor, det finns fler. Det gäller bara att de släpps fram även inom politiken. Det är inte med hjälp av kvotering utan som Sofia så klokt säger. Det handlar om attityder inte om statistik. Än en gång, man kan inte bara vara instrumentell i politiken man måste arbeta med inspiration också. Framförallt får inte kvinnor betraktas som en begåvningsreserv. Vi är inga reserver vi finns här och nu och kräver att få delta.

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

kentpersson sa...

Du har, som vanligt, helt rätt. Det är också min poäng, kvinnor ska få kandidera på samma villkor som männen. Det är inte alltid så.

Zac sa...

"Det är inte bra, vem vill vara den inkvoterade?"

Hemskt ledsen, men jag hade horat direkt... Men för att prata allvar - vill vi verkligen ha ett samhälle där man tillhör en kränkt minoritet i första hand och är individ i andra - oavsett vad det gäller?


//Zac

Hippie Tanten sa...

Håller med, kvotering är inte en väg att gå. Det vi kvinnor ska göra är att konkurera med kompetens, bygga nätverk och vara aktiva när vi deltar i påverkande sammanhang.