måndag 21 september 2009

Vaddå trafikdata? Brev som brev, men nej nej ...

Att inte avlyssning av digital kommunikation gillas av denna bloggerska är väl bekant för den trogne läsaren. Jag söker ständigt förklaringar för att förklara varför. Olof B har på sin blogg tydliggjort vad som skiljer ett vanligt brev från ett meddelande som passerar via internet. Flera av våra politiker tror fortfarande att det går att skilja mellan vad som är terroristmeddelanden och vilka mail som passerar gränsen och inte är mellan svenskar. Man hävdar att korrespondens mellan svenskar inte berörs. Men så är det inte.

Grejen är den att man måste kolla innan man vet. Jag skulle vilja jämföra tillvägagångssättet med att lägga en massa färska äpplen i en säck och sen dyka ner i den för att leta efter de ruttna. Det kan vara så att det inte finns några som är ruttna. Då har man letat i onödan. Den som kan det här med äpplen vet också hur stötkänsliga de är. Börjar du röra i högen så ruttnar det ena äpplet efter det andra. Det blir fel.

Moderaterna slår fast att signalspaning är viktigt och det är inget fel på det. Självklart är det viktigt. Jag är ganska säker på att det tycker de flesta av oss som är mot FRA-lagen också. Det är inte signalspaningen vi är emot utan metoden som används. Så vad FRA inte får göra är egentligen ointressant, det är att de samlar data i en säck som är oacceptabelt. Metoden alltså. Se över den! Ändamålsglidningen finns bakom hörnet. Alltid!

Jag klipper in Olofs blogginlägg i sin helhet här nedan och rekommenderar absolut en titt på kommentarerna i originalpostningen. Olof slår ett slag för Piratpartiet i sin post. Själv står jag klart upp som moderat och jag tror inte helt ensam faktiskt. Håller kollen på mina alliansfränder i denna fråga. De är flera. Erik Hultin, Hanna W, Magnus Andersson, och på Oscar Fredrikssons blogg finns det fler.

********************************
Vaddå trafikdata?


Opassande skrev inlägget ”Kom upp ur källaren och kämpa”, så på hennes uppmaning drar jag ännu ett strå till stacken.. Gör det du med och kopiera idéer/bilder från denna blogg! Allt är CreativeCommons, du behöver inte ens länka tillbaka till mig!



Jag har ritat några bilder för att förklara vad trafikdata är.



Tänk dig att du ska skicka ett brev till Island från Sverige. Du klistrar fast ett frimärke och posten stämplar brevet med datum. Du skriver AVS: (avsändare) på kuvertet för att mottagaren på Island ska veta vem brevet kommer ifrån, och självklart också mottagarens adress för att brevet ska komma fram.



Se-Is

Skicka brev till Island





Vi ska titta närmare på själva kuvertet. På kuvertets utsida finner vi information av olika slag; avsändare (AVS), mottagaradress (ADR) och poststämpel (TID). Som på denna bild:





Trafikdata


Kuvertets utsida = trafikdata




All denna information kallas med ett gemensamt namn trafikdata. Själva brevet som du skrivit kallas innehåll.





Tänk dig nu att postkontoret har en maskin som kan läsa av trafikdata från kuvertet:





Register





Om nu detta handlat om epost/chatt/annan digital kommunikation hade detta register skickats vidare till FRA, utan att passera vare sig domstol eller annan ”spärr”:





RegisterTillFRA

Trafikdata skickas oavkortat till FRA







Du kanske frågar dig:Så vaddå? Vad gör det om FRA får denna trafikdata då?”. Jo svaret är sociogram. Med hjälp av all kommunikation över Sveriges gräns* kan FRA mycket lätt bygga upp sådana här:




Exempel på sociogram







Du kan läsa mer om den databas som har till uppgift att lagra trafikdata på wikipediaartikeln ”Trafikdatabasen Titan”. Tack Mark Klamberg för ditt jobb med att skriva denna artikel!



Men OK – FRA kan skapa sociogram över stora delar av svenska folket – de är ju bara till för att skydda oss, eller hur? Det gör väl inget?



Problemet är FRA får skicka informationen till andra länder, en företeelse som inte över huvud taget är reglerad i lag. Till exempel kan FRA, utan någon insyn, skicka trafikdata (och innehållsdata!) till USAs underrättelsetjänst NSA (National Security Agency).



FRATillNSA

FRA kan obehindrat skicka sociogram till NSA i USA







FRA kan också samarbeta med andra underrättelsetjänster över världen – och vem vet vart den sålda informationen om svenskar hamnar i slutändan..? Ett exempel vore att Kurdiska invandrare i Sverige kommunicerar med sina släktingar i t.ex. Iran eller Turkiet. Denna trafikdata är lukrativ för USA – eftersom Turkiet/Iran förtrycker Kurder vill de gärna komma åt vem som är släkt/kompis med vem (och annan information t.ex. om ”regimkritisk propaganda” skickas i chattar), och då kan USA använda informationen för att få reda på saker de är intresserade av ifrån Turkiet. Traditionell byteshandel! Och vad händer när svensk-kurden åker på semester till sina släktingar i mellanöstern? Enligt Min Humla skriver om vad FRA kan användas till, låter oss höja blicken lite så att säga. Det var där jag fick kurdexemplet ifrån.



Rick skriver att det är ett år till valet. Du vet väl vilket parti som absolut utan någon tvekan eller några krusiduller kommer att riva upp FRA-lagen..? Inget velande, som HAX anmärker om (s) senaste utspel att de trots allt inte är så säkra på att de ska riva upp IPRED när det kommer till kritan. Farmorgun undrar om riksdagsledamöterna verkligen kan sova gott med det lapptäcke som FRA-lagarna har blivit. Är det inte dags att stanna upp och tänka till lite?



* många IT-experter ifrågasätter huruvida det alls är möjligt att avskilja svensk internettrafik från internationell internettrafik. Det som är säkert är att de som använder webbaserade epost- eller chattprogram (gmail, hotmail etc.) absolut inte kan särskiljas, eller om man kommunicerar hem när man är på semestern



**********************S L U T **********************************



Andra bloggare: Scaber Nestor, LAKE,



(intressant)



Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,



9 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Liknelsen med stötkänsliga äpplen var bra - mycket pedagogisk. Och den kan användas för att förklara även för teknikikunniga personer.

Och tack för länken!

cnab sa...

Hej Mary! Kommer du ihåg Sauks TV-gubbe som alltid var "schpektisk" i sina monologer? Olofs och tidigare Mark Klambegs förklaringar om FRA's sociogrambyggen är säkerligen redan igång, oavsett om man har konspirationsteorilust eller inte.

På Posten utlämningsställen har du idag inte skuggan av en suck att få ut ditt paket utan att legitimera dig oavsett paketets avsändare. - Jaha, nu har han beställt nåt från Clas Ohlson igen, noteras med intresse ute hos FRA på Lovön. Skälet till legtvånget lär vara att Posten ska kunna vara säkra på att rätt adressat kvitterat försändelsen. Men hur har man klarat detta de senaste 300 åren på Posten utan datorer?

Och så har vi de där fantastiska brevsorteringsmaskinerna som med en oerhörd fart gör en genomkörning av ALLA kuvertförsändelser som hanteras fem dagar i veckan på postterminalerna. Vad ger dessa maskiner för TRAFIKDATA förutom att som skälet till dem var från början, att förenkla postsorteringen?

Mary, jag är schpektisk till den säkert sedan länge pågående medborgarkontrollen via Posten. I över 300 år betydde posthemligheten något på företaget. Men idag gäller att går medborgarna att kontrolleras genom ny teknik så ska de också kontrolleras! Den tydliga strategin finns hos de sju riksdagspartierna, mer eller mindre uttalat, men tydligast uttalat hos S och M.

Jag vet att du personligen inte vill ha ett sådant här Orwellskt kontrollsamhälle och att du kandiderar till en av M's riksdagsplatser. Förstår dock inte riktigt hur du tänker att kandidera för ett av de två partier som driver medborgarkontroll hårdast av alla? Det är väl bara att hoppas på att fler moderater är lika kloka som du och att ni tillsammans kan rycka piskan ur Schlingmanns/Reinfeldts händer. Fast jag är schkeptisk ...

Olof Bjarnason sa...

Mary! Tack för kopieringen..

Kalle sa...

Det finns faktiskt ett gammalt ord som är tillämpligt för verksamheten, ordet diarieföring.

Sedan kanske det är dags att börja luska i hur Postens maskinlästa adressinformation hanteras, skulle inte förvåna mig om man hittar saker om man sätter förstoringsglaset där. Dessbättre är inte avsändare obligatorisk på fysiska brev (än?)...

Fredrik L sa...

Det bästa vi kan hoppas på inför FRA-voteringen den 14 oktober är nog en skärpning av FRA:s trafikdatainhämtning. Jag tror mycket kommer att kretsa kring den de närmaste veckorna. Det lär bli FRA-snackisen par préférence.

Men FRA-kramarna på FÖD kommer som vanligt presentera övertygande underlag om varför dessa trafikdata måste insamlas.

Sgt Pepper sa...

Kalle:
Jag anmälde faktiskt Posten till Datainspektionen när detta var nytt.
Min kritik gick i första hand ut på att Posten inte kunde garantera hur alla postombud (som är privata näringidkare) hanterade alla de personnummer som scannades in. Jag ansåg att de skulle vara tvungna att ha ett tillstånd för att hantera personnummer.

De tog upp ärendet och tvingade Posten att göra vissa förtydliganden angående de meddelanden de skickade ut.
De var också tvunga att korta ner den tid som de behöll denna information.

Men i stort hade Datainspektionen inget att erinra mot Postens hantering av personnummer.

Datainspektionen är en helt tandlös myndighet som knappast fyller sin funktion.

Anonym sa...

Men ett "sociogram" får man ju bara fram om man arkiverar och fysiskt går igenom varenda e-post och musklick som sker mot varenda IP-adress som finns.

Inser du inte det orimliga i ditt påstående, Mary?

Med din logik är det en kränkning av den personliga integriteten att Posten läser adressen på ditt brev och skickar det till rätt adress.

Sgt Pepper sa...

Anonym:
Man behöver visst inte "gå igenom" någon e-post.
Sändarens och mottagarens IP-adresser räcker gott.

En barnlek för FRAs datorer.

Mary X Jensen sa...

Tack Sgt, Pepper. Hade just tänkt be någon annan förklara.

Kolla annars på Olofs fina bilder Anonym.